matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

Kuopion kouluhyökkääjän pysäyttäneiden poliisien nimet salattiin, vaikka yleensä nimettömät virkamiehet touhuavat aivan toisenlaisissa maissa??-2019

Kuopion kouluhyökkääjän pysäyttäneiden poliisien nimet salattiin, vaikka yleensä nimettömät virkamiehet touhuavat aivan toisenlaisissa maissa

Yksityisyyden tajuavat kaikki, mutta laajempi näkökulma julkisuuteen vaatii ponnistelua.

”Poliisimies on haavoittunut tilanteessa xxx, jonka jälkeen tekijäksi epäiltyyn henkilöön on käytetty ampuma-asetta.”

Näin kuvailee syyttäjätutkinnan­johtaja tapahtumien kulkua Kuopion koulu­hyökkäyksessä. Hän päätti, ettei paikalla olleista neljästä poliisista aloiteta esi­tutkintaa. Ei ole syytä epäillä, että he olisivat käyttäneet liikaa voimaa.

Syyttäjän päätös on varmasti oikea. Yksi ihminen oli kuollut ja kahdeksan muuta loukkaantunut ennen kuin poliisi pysäytti epäillyn. Tässä yhteydessä myös yksi poliiseista loukkaantui.

Päätöksissä kiinnittää kuitenkin huomiota salaaminen.

Niistä paljastuu, että hyökkääjä sai vammoja etälamauttimesta ja poliisi­koirasta. Yli on sutattu tieto siitä, mihin vammat tulivat. Mustattu on myös tieto siitä, mihin poliisi haavoittui.

Lisäksi kaikkien neljän poliisimiehen nimet on salattu.

Heitä koskevat päätökset ovat identtisiä, eikä niistä ilmene, kuka on tehnyt mitäkin. Varmuuden vuoksi ampuma-aseen käytöstäkin kerrotaan passiivissa.

Perustuslaissa ja julkisuuslaissa lähdetään siitä, että viranomaisten asiakirjat ovat julkisia, ellei niiden julkisuutta ole lailla rajoitettu.

Julkisuuden tarkoituksena on antaa kaikille mahdollisuus valvoa julkisen vallan käyttöä. Idea on, että tietoja ei salata enempää kuin on tarpeellista jonkin laissa määritellyn edun takia.

Miksi siis nyt piti salata, mihin hyökkääjä ja poliisi saivat vammoja?

Ja miksi poliisien nimet salattiin? Yleensä nimettömät virkamiehet tou­huavat aivan toisenlaisissa maissa.

Vaikka poliisit olivat nyt toimineet kaikin puolin ammattitaitoisesti, linjan pitää olla johdonmukainen. Meillä on tuoreessa muistissa, että myös poliisi voi syyllistyä merkittäviin väärinkäytöksiin ja rikoksiin (tapaus Aarnio).

Julkisuuden tarkasteleminen yksityisyyden ja yksityiselämän suojan näkö­kulmasta on helppoa. Yksityisyys on ihmisen kokoinen asia. Haluaisinko minä, että minun asioitani levitetään kaiken kansan nähtäville?

Laajempi näkökulma vaatii ponnistelua. Silloin olennainen kysymys ei olekaan, haluanko minä julkisuutta asioilleni. Kysymys on siitä, kuinka paljon julkisuutta minun pitää sietää avoimen, läpinäkyvän ja demokraattisen yhteiskunnan turvaamiseksi.

Kirjoittaja on HS:n oikeustoimittaja. ///https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006275347.html //Julkaistu: Susanna Reinboth

/&¤#(%¤(#¤¤%##

no2:::::        Kuopion keissiin ei kommenttia .

Mutta tuo nimettömyys >> valtion, kuntien tms…sekä yleensä viranhaltijoiden kanssa, on kummaa menoa.  Jossain puhelinkeskuksissa on “Saria ja Mattia”,   jotkut virastot lähettävät postia, mutta lähettäjästä ei ole tietoakaan.   Tai lautakunta tekee porukalla päätöksiä, mutta ei hajua kuka mitäkin on ollut mieltä jne..       Kyllä se niin on, että kun puhutaan viranhaltijavastuulla olevista henkilöistä, niin heille pitää tosiaankin löytyä nimi.   Juuri siksi että on vastuullinen, ja hänet pitää tarvittaessa löytää nimen kanssa— ei vain kellonaikoja ja etunimiä tutkien.      Alkaa mennä ihmeelliseen suuntaan tämän päivän meiningit.   /  Ja poliisi toki kuuluu sinne samaan nimellisten joukkoon, vai milläkös heitä pitäisi vastuuseen etsiä kansalaisen kannalta, jos aihetta löytyy. Ovat jo poliisitkin kaivaneet villanaamarit itselleen, ettei nassu näy — tuolla vaikka mielenosoituksissa. Milläs siellä hakattu kertoo, että “kuka” poliisi pamputti pään halki. ???

Viranhaltija on virkavastuullinen.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s