matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

Kela ei saakaan oikeutta kurkkia toimeen­tulo­tuen hakijan tilitietoja.-2019

Kela ei saakaan oikeutta kurkkia toimeen­tulo­tuen hakijan tilitietoja

HS kertoi viime lokakuussa uudesta laista, joka laajensi huomattavasti monien viranomaisten mahdollisuuksia päästä kurkkimaan kansalaisten pankkitilitietoja.

(       tuolla myös tuoreempaa aiheeseen liittyvää:: https://no2need.wordpress.com/2020/01/18/hups-yksityisyydensuoja-nollaantumassa-pankkihommissa-ja-muuallakin-2020/

 HUHUHUH…….  Kela meinasi huitaista rivien väliin oikein kunnon ronkkimis-säädökset ilman että kukaan huomaisi mitään.  No onneksi joku huomasi.    Kansalaisten on aika herätä siihen tosiasiaan, että systeemi on tosiaan vihollinen, eikä mikään kaveri.   Tätähän on jo ihmetelty, aiheena taisi olla nuo Välimeren maat, missä pidettiin erikoisen kummallisena, että valtio olisi muka kansalaisen ystävä.  Tässä ja monessa muussa jutussa, tulee kyllä näkyviin nuo systeemin venkuroinnit, eli lammaskansan karsinaan tunku….ja sehän on helppoa ,koska Suomen lammaskansa tuntuu olevan unessa alvariinsa ja kaikessa.        EHkä kannattaa ottaa käteen se toiminto kuntalaisten toimesta …että jokaikinen — === jokainen –asia mikä ei toimi tai tunnu oikealta, niin kaivaa sen oikean osoitteen sille  KANTELULLE TAI VALITUKSELLE…..ja tekee siis vaihteeksi jotain muuta kuin antaa kaataa paskaa niskaansa loputtomiin.   

Kela ei saa automaattista oikeutta toimeentulohakijan pankkitilitietoihin, toisin kuin oli hallituksen aikomus. HS kertoi lokakuussa uudesta laista, jonka perusteella Kela olisi päässyt katsomaan jokaisen toimeentulotuenhakijan tilitiedot automaattisesti tältä kysymättä.

EU:n viidenteen rahanpesudirektiiviin perustuvan lain mukaan pankkien pitää rakentaa sähköinen tilitietojen hakujärjestelmä, josta viranomaiset pääsevät kiinni tarvitsemiinsa tietoihin.

Valmisteluvaiheessa lakiin lisättiin valtiovarainministeriössä Kelan kokonaan uudet oikeudet, vaikka ne eivät millään tavalla liity rahanpesudirektiivin tarkoitukseen.

Myös automaattisen järjestelmän kautta viranomaisten saatavilla olevien tilitietojen määrää ja laatua kasvatettiin valmistelun aikana huomattavasti siitä, mitä EU-direktiivi edellyttää.

Pankkien olisi pitänyt mahdollistaa viranomaisten pääsy kaikkiin tilitapahtumiin kolmelta edelliseltä vuodelta. Niistä olisi pitänyt käydä myös ilmi saapuvien ja lähtevien maksujen vastaanottajien ja lähettäjien henkilöllisyydet ja tilinumerot.

(no2need::: Tässä (alempi juttu mustalla )voisi olla yksi mielenkiintoinen kohta…..eli siis mainintaa siitä, että tilitapahtumat eivät kuuluisi Eu-pykälien piiriin  ??   Muutenkin toki outo lause tuo tai kuvaus aiheesta.   Mutta että kuuluuko siis  kenellekään, että onko rouva tilannut tilinsä kanssa dildoa Saksasta….tai ukko vasaraa  Ruottista jne.    Nehän onva niitä “tilitietoja”.     Tuo lause tuollaisenaan  kun antaa käsittää , että aiheellista on vain rahan lähettäjä sekä saaja.   Ei se mistä on kysymys, eli nimenomaan “tilitapahtumat”. )       Mutta kun eivät nuo pykälien kirjoittajat jaksa vääntää asioita rautalangasta.    (  toki siellä tarvitaan normi-tulotiedot, kuten palkka, korvaukset, eläke, vuokramenot – mutta omat ostot kaupoista ym tekemisistä, eivät kuulu kelalle tai sossulle.  Juuri nuo dildot,vasarat tai auton kaasarin osat jne tms.  Hyväksyttävät menot sekä selkeät tulot….mutta ei omia privaatteja ostoksia kuten Sokos, Lidl tai mitä muuta tahansa )  = nuo tiedot siis pitäisi tuen hakijan uskaltaa mustata 2kk tilitiedoista,  ja siis poistaa omat yksityisyydensuojaan kuuluvat tilitapahtumat.  Kuka sitten haluaa valittaa vuoden pintaan , kun sossu/kela väittää, että “ei ole toimitettu tarvittavia tilitietoja”…..mutta haloo — lakihan sanoo, että tilitiedot EIVÄT kuulu vaadittaviin tietoihin. ???     Toimiiko kela siis ihan omilla säännöillään, ohi lakipykälien….ja lammaskansa toimittaa kiltisti omia privaattitietojaan avoimesta, kysymättä. ???  )                                                              >>>>>>>>>>Direktiivissä vaaditaan tiedot vain tilinumeroista ja tilinhaltijoiden henkilöllisyydestä tai todellisista edunsaajista. Tilitapahtumista ei puhuta mitään.<<<<<

Eduskunnan perustuslakivaliokunta katsoi joulukuussa lausunnossaan, että kaikki direktiivin vaatimukset ylittävät lisäykset on poistettava laista. Valiokunnan mukaan pankkitilitiedot ovat yksityiselämän suojan ydinalueelle ulottuvia arkaluonteisia henkilötietoja, joihin pääsyä pitää perustella erityisen tarkasti.

Perustuslakivaliokunta kritisoi sitä, että sääntelyllä olisi perustettu järjestelmä, jonka puitteissa pankkisalaisuuden alaisia henkilötietoja annettaisiin useiden viranomaisten käyttöön ilman riittävää ennakollista kontrollia.

Talousvaliokunta teki maaliskuussa lakiesitykseen perustuslakivaliokunnan vaatimat muutokset. Laki hyväksytään eduskunnassa tällä viikolla.

Tätä nykyä Kela pyytää toimeentulotuen hakijoilta tiliotteen ja jos Kelalla on syytä epäillä väärinkäytöstä se voi pyytää tilitietoja myös suoraan pankeista. Kelan automaattista oikeutta tilitietoihin perusteltiin laissa sillä, että se nopeuttaisi ja yksinkertaistaisi tukihakemusten käsittelyä.

Tulorekisteriin yhdistettynä hakijan tilitietojen saaminen voisi mahdollistaa jopa tukipäätösten automatisoinnin ennen pitkää. Perustuslakivaliokunnan mukaan se ei ole kuitenkaan riittävä peruste yksityiselämän suojan ydinalueelle kuuluvien tietojen automaattiseen antamiseen.

Myös esimerkiksi verottajalla, konkurssiasiamiehellä, tullilla, rahanpesua valvovilla viranomaisilla ja ulosottomiehellä on oikeus saada pankeilta ihmisten tilitietoja. Kullakin viranomaisella oikeuksista on säädetty erikseen eikä uusi laki muuta niitä.

Esimerkiksi verottajan oikeus saada tietoja pankeilta on hyvin laaja, mutta se joutuu siis jatkossakin pyytämään tilitapahtuma-aineistoja erikseen pankeilta, eikä se voi katsella tapahtumia suoraan sähköisen liittymän kautta.

Single Post Navigation

3 thoughts on “Kela ei saakaan oikeutta kurkkia toimeen­tulo­tuen hakijan tilitietoja.-2019

 1. jk 25.lokak.// No sepä onkin tässä tämän päivän kotomaassa- että melkeinpä kukaan ei voi tulla toimeen ilman sitä pankkitiliä. Vai voisiko ? Itsekin harkitsisin muutaman kerran, jos voisi. Mutta kun niitä firmojen kassoja ei enää ole olemassa, eli sähkölaskua, vuokraa ja montaa muutakaan – et voi enää maksaa käteisellä. Ja toki pidemmät rahansiirrot, kuin oman kaupungin toimijoiden kanssa.

  Ja kun vielä nyt pankit vinkuvat ns tuplatunnistusta, eli puhelinnumero — niin poliisi ja kaikki muutkin (kenelle pankki haluaa “kaupata” puhelinnumeroita, niin siellä se puhelinluettelo melkein on pankkien koneella. (no ei niistä pre-paidien numeroista väliksi)…. Mutta paikannus sitten ehkä jo onnistuu, eli kun olet tietokoneellasi yhteydessä pankkiin…sekä samaan aikaan känny kädess (GPS) – niin päästään mielenkiintoisiin arvausleikkeihin,kuka sitäkin tietoa voisi tarvita.

  Paitsi poliisi toki, kuka jahtaa rikollista– ja odottelee vain sitä “tilitapahtumaa” puhelimen kanssa. Homma helpottuu kummasti. Ja muistini mukaan, kaikki toimijat Suomessa yleensä – joutuvat antamaan poliisille tietoja in any case. (no pari on kenellä salassapitovelvollisuus, asianajajat ja joku papinretale tms)

  Mutta joo ……….heikoissa on kansalaisen turva rahojensa kanssa, siis että tuntuu kuuluvan viranomaiselle nykyään nuo tiedot, eivätkä ole privaattia. Vähän voi säätää, kun ottaa vähintään ne rahansa ulos siltä osin tililtä, kuin mitä menee laskuihin, jolloin käteisostot ovat sitten sitä “näkymätöntä” osaa omista touhuista. Myös voi järkkäillä sellaisia yhteisiä” tilejä toisten persaukisten kanssa ( en tarkoita kirjoittajaa) — eli että eri henkilöiden kanssa tekee diilejä tilinkäyttöoikeuksista. Toisen tili, ja toisella käyttöoikeus. Ja sitten kortit käyttöön automaatteihin jne.

  Että ihan kaikki rahansiirto ei sitten näy juuri siinä omassa vakkaritilissä. (näkyy toki sivukäyttö-oikeudetkin pankin tiedoissa, kuka on nimensä laittanut paperiin pankissa, mutta ottomaatilla näkyy sitten vain nostajan nassu jossain tiedostoissa kuvana, mutta se menee sitten jo poliisin muihin hommiin (rikokset) – eikä kuulune normi pankin toimintojen piiriin, kuten omien hikisten hilujen nostot tai siirrot.
  Nuo tuossa vain heittoja mitä tuli mieleen, vetoa en lyö – eli kaikki kannattaa nykyään tarkistaa jostain varmasta lähteestä, ennenkuin alkaa touhuilemaan. 🙂

 2. Hanski on said:

  Osaatko selventää (ja oletko varma asiasta) kun missään lehtiartikkeleissä ei kerrota rautalangasta vääntäen mitä tuo perustuslakivaliokunnan torppaus nyt tarkoittaa käytännössä?! Saako Kela siis 2020 syksystä kuitenkin rikkoa pankkisalaisuutta ja käydä tsekkaamassa mitä kaikkia tilejä kelläkin on milläkin henkilöllisyydellä vai evättiinkö tämäkin tilitapahtumasyynäyksen lisäksi? Jos saivat mitään oikeuksia, otan oman käden oikeuteni ja lopetan pankkiasiakkuuteni kokonaan. Tämä on sellainen pandoran lipas-asia, että jos tälle tielle lähdetään metriäkään, voi olla varma, että yksityisyytesi on kohta kaikkinensa viranomaisten ja asialla voittoa tekevien yritysten hellässä huomassa..

  • Voi voi, kuka noista tosiaan ottaa selvää….ja vielä toimittajan tekstimuoto. Varmasti vastauksen saa varmaan oikeusaputoimistosta esim — tai joltain asianajajalta. Voi olla, että joku ystävällinen ja rehellinen? pankkineitikin sen kertoo.?
   Itselle jäi tuosta mieleen lähinnä lause “”””Direktiivissä vaaditaan tiedot vain tilinumeroista ja tilinhaltijoiden henkilöllisyydestä tai todellisista edunsaajista. Tilitapahtumista ei puhuta mitään.””””” …………………………..eli että kelalle tai sossulle ei kuulu ostatko vasaraa, makkaraa tai autoa, vaan että nuo tuossa mainitut ovat oleellisia. Mutta kuten tiedetään, Kela ja sossu ovat mielivaltansa kanssa usein liikkeellä, joten usein joutuu sitten kinailemaan tuonne eri kanteluinstansseihin aiheista. Ja jos akuutti ongelma kädess — ei oikein ole aikaa odotella vuoden pintaan sitä oikeusasiamiehen tms päätöstä asiasta. Nopein vastaus löytynee jostain oikeusapupaikasta …….mutta jos et ole peeaa-heppu, niin sekin maksaa jokusen kympin (oikeusaputoimisto).

   Ei osaa nyt tämä blogisti valitettavasti enempää neuvoa. ( ai niin – jos tuo on siis jo lakiin kirjoitettu, niin sieltä se tokkiinsa löytyy —– Finlex tms….mikä lie sitten päivitetty, en tiedä , koska juttu on aika tuore )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s