matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

Suomeen kannattaa tulla sitten, kun kansa pyytää.-2019

Muuttovirta Suomen ja Viron välillä kääntyi täydellisesti – Miksi niin moni virolainen maahanmuuttaja kokee itsensä muukalaiseksi?

Varapuheenjohtaja, Pääkaupungin Wanhat toverit

Kun Virosta tuli vuonna 2004 Euroopan unionin jäsen, meidän jokapäiväisen elämämme piiriin alkoi ilmestyä hauskalla tavalla suomea murtavia Urveja, Anneja ja Maimuja.

Heidät saattoi tavata kaupan kassakonetta naputtamassa, työpaikkaruokalan tiskillä ruokaa jakamassa tai uimahallin pukutiloja siivoamassa. Virolaiset maahanmuuttajat ovat olleet niitä pienipalkkaisia työntekijöitä, jotka arkisilla peruspalveluilla ovat huolehtineet jokapäiväisen elämämme sujumisesta.

Virolaiset ovatkin venäläisten jälkeen toiseksi suurin maahanmuuttajaryhmä Suomessa. On arvioitu, että heitä asuu täällä vakituisesti noin 60 000. Tämän luvun päälle tulevat ”pendelöitsijät”, joiden summittaistakaan lukumäärää kukaan ei tunnu tietävän. He käyvät Suomessa töissä, mutta ovat säilyttäneet asuinpaikkansa Virossa.

Tutkimus osoittaa, että heimoveljeydestä huolimatta virolaiset tuntevat itsensä muukalaisiksi ja että he ovat todellisuudessa kotiutuneet Suomeen heikosti.

Päältä katsoen virolaiset maahanmuuttajat ovat sopeutuneet Suomeen ongelmitta. Tarton yliopiston tutkijat selvittivät viime vuoden lopulla EU:n aluekehitysrahaston tuella Viron ja Suomen välistä muuttoliikettä ja tulivat siihen tulokseen, että virolaiset ovat integroituneet hyvin suomalaiseen työelämään. Positiivista tutkimustulosta on varmasti edesauttanut maantieteellinen, kielellinen ja kulttuurillinen läheisyys Suomeen ja suomalaisiin. Samoja ugri-mugrejahan tässä ollaan!

Tämä ei kuitenkaan ole virolaisten Suomeen muuton koko kuva, sillä muilla kuin työelämän mittareille mitattuna tilanne näyttää aivan toiselta. Tutkimus osoittaa, että heimoveljeydestä huolimatta virolaiset tuntevat itsensä muukalaisiksi ja että he ovat todellisuudessa kotiutuneet Suomeen heikosti. Kielisukulaisuus ei näytä hälventävän kaipuuta kotimaahan ja omille juurille. Virolaisilla maahanmuuttajilla se ilmenee muun muassa asunnon ja asuinpaikan sekä elämänkumppanin valinnassa. He asuvat pääasiassa vuokralla ja esimerkiksi Helsingissä omistusasunto on vain parillakymmenellä prosentilla vakituisesti täällä asuvista. Toinen mittari on se, että muihin maahanmuuttajaryhmiin verrattuna virolaiset ovat vain harvoin valinneet elämänkumppanikseen suomalaisen.

Jo kolme vuotta sitten Suomen ja Viron välinen muuttovirta kääntyi pohjoisesta etelään ja toissa vuonna Suomesta Viroon muutti peräti puolentuhatta ihmistä enemmän kuin Virosta Suomeen.

Asunnon tai asuinpaikan valintaan vaikuttavat luonnollisesti tulot, mutta myös tulevaisuuden odotukset. Tyypillistä virolaisille maahanmuuttajille on, että Suomessa pyritään tulemaan toimeen mahdollisimman vähällä. Moni on jättänyt perheensä Viroon ja Suomenlahden pohjoispuolella asuminen on toimeentulon takia ollut pakon sanelemaa. Tavallista on niin ikään haaveilla paluusta kotimaahan ja säästää rahaa tulevaisuuteen Virossa.

Maahanmuuttotilastojen mukaan yhä useampi virolainen myös toteuttaa kotiinpaluuhaaveensa. Merkkejä virolaisten Suomeen muuttoinnon hiipumisesta on ollut havaittavissa jo jonkin aikaa. Jo kolme vuotta sitten Suomen ja Viron välinen muuttovirta kääntyi pohjoisesta etelään ja toissa vuonna Suomesta Viroon muutti peräti puolentuhatta ihmistä enemmän kuin Virosta Suomeen. Muuttajien joukossa on monenlaista väkeä; on Suomessa työuransa lopettaneita eläkkeelle jääneitä virolaisia, mutta myös parhaassa työiässä olevia ihmisiä, joita kotimaahan vetää palkkatason paraneminen ja työkulttuurin kehittyminen entistä positiivisempaan suuntaan. Oma lukunsa ovat sitten ne suomalaiset, jotka uskovat löytävänsä itselleen vihreän oksan etelänaapurista.

On tietysti aivan luonnollista, että ihminen ikävöi kotimaahansa. Silti olisi mielenkiintoista tietää, miksi niin moni virolainen maahanmuuttaja kokee itsensä muukalaiseksi, vaikka on saattanut asua täällä jopa 10–15 vuotta. Kieliongelmat tai kulttuurierot eivät varmaankaan ole siihen syynä, vaan kyse on ihan jostain muusta. Ehkä kotiutumisen suurin este onkin se, että me suomalaiset ja veljemme virolaiset olemme liian samankaltaisia. Kummatkin haluavat puuhastella omissa porukoissaan eivätkä pidä siitä, että joku vieras ja ulkopuolinen tulee sotkemaan tuttuja ja turvallisia kuvioita.

Kirjoitus on julkaistu ensin Wanhojen toverien kolumnisarjassa.https://www.demokraatti.fi/muuttovirta-suomen-ja-viron-valilla-kaantyi-taydellisesti-miksi-niin-moni-virolainen-maahanmuuttaja-kokee-itsensa-muukalaiseksi

)#&¤&/¤(%¤#####

Noooo….diipa daapa.    Jokainen voi ja saa keksiä mitä syitä haluaa- sille, ettei moni suomalainen kaipaa tänne ulkomaan porukkaa.     Esim virolaiset tai venäläiset lääkärit- eivät ole suosiossa Itä-Suomen/Kaakonkulmilla.   Ulkomaan lääkärit eivät ymmärrä kunnolla sen paremmin puhuttua kuin kuunneltuakaan kotomaan meidän kieltä, joten potilasturvallisuus on vaarassa liian usein.   Kun lääkäri ei ymmärrä potilaan puhetta, oli se “stadia” tai savoa — niin ollaan vaarallisella tiellä.  Ja tästä toki syyllinen on kuka lie ne kielitestit tekee näille tuleville lääkäreille.     Eräs ulkomaan lääkäri ei ymmärtänyt suomenkielen-sanaa “ovi”.    Toinen lääkäri ei ymmärtänyt mitä kokeita potilas pyysi ja jätti kahdesta toisen kokonaan ottamatta, koska ei ymmärtänyt mistä oli kyse–kieliongelman takia.    Miksi näistä suomalaisen pitää kärsiä ??    Eli, ongelmia ammateissa, mitkä eivät ole hälläväliä-linjalla.   

   Eräs lääkäri taisi olla gynegologi Virosta, ikä kai 70 +……ja vielä oli tekemässä täällä hommia terveyskeskuksessa taviksena –ilmeisesti jos ei eläkerahojaa, niin lapsenlapsille vaikka opiskelurahoja.  Suomi kaivaa nykyään lääkäreitä tosiaan mistä vain …ja kumma onkin, ettei lääkäreitä tunnu valmistuvan ihan tarpeeksi omasta kotimaasta. Onko sekin ammatti jo paskahommien joukossa ?

  On siinä luottamusta toisilla suomalaisilla, kun vierailee lääkäreiden pakeilla, ketkä eivät tosiaankaan ymmärrä, mistä heille puhuu.         Taitaa  olla niin, että luottamus kotimaan lääkäreihin on millin suurempi, kuin ulkomaan eläviin.  Tosin kotomaan lääkärikunta on aikamoisen romua sekin.  Tumpeloa ja torveloa puoskaria löytyy joka nurkista.

 

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s