matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

Valtiosääntöoikeuden professori…ja karkotukset?- 2019

Valtiosääntöoikeuden professori pitää sinisten avausta karkottamisperusteista vakavana ylilyöntinä

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen toteaa, että palautuskielto kuuluu ehdottomien ihmisoikeuksien joukkoon ja on kaikissa keskeisissä kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa.

Oulun seksuaalirikosepäilyt

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen.Yle

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta arvostelee sinisten avausta turvapaikanhakijoiden karkottamisperusteiden helpottamisesta ja perustuslain muuttamisesta niiden osalta.

– Tämä on räikeä ja vakavin ylilyönti, mitä keskustelussa julkisuudessa on tullut vastaan, Ojanen totesi torstain A-talkin haastattelussa.

Perustuslain pykälässä yhdeksän todetaan: ”Ulkomaalaista ei saa karkottaa, luovuttaa tai palauttaa, jos häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu”

– Palautuskielto kuuluu ehdottomien ihmisoikeuksien joukkoon ja siitä ei voida missään tilanteessa poiketa. Se ei ole pelkästään perustuslaissamme vaan kaikissa keskeisissä ihmisoikeussopimuksissamme, kuten Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja YK:n ihmisoikeussopimusjärjestelmässä.

– On erittäin vakavaa, jos hallituspuolue, josta muun muassa ulkoministeri tulee, esittää tällaista, mikä kyseenalaistaa perus- ja ihmisoikeusjärjestelmän ytimessä olevia asioita, Ojanen painotti.

Hyvää sanottavaa, myös perustuslain näkökulmasta, on Ojasen mielestä lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten ja niiden rangaistusasteikkojen kiristämisestä sekä seksuaalirikossäädännön kokonaisuudistuksesta.

Kansalalaisuuden menettämisen perusteet löytyvät valtion elintärkeitä etuja uhkaavasta toiminnasta

Kansalaisuuden menettämisen ympärille kietoutuva lisäehdotus onkin sitten Ojasen mukaan vaikeampi asia.

– Kansalaisuuden menettämisen perusteisiin halutaan esityksessä lisätä valtio- ja maanpetosrikokset ja terrorismirikokset. Se on helpommin hyväksyttävissä siksi, että kansainväliset sopimusvelvoitteet kansalaisuuden menettämiseen liittyvissä asioissa sallivat, että kun on kysymys valtion elintärkeitä etuja vaarantavasta toiminnasta, kansalaisuus voidaan perua.

Ojasen mukaan on huomattava, että vakava rikos ei siis riitä, vaan rikoksen on vaarannettava valtion elintärkeitä etuja.

– Seksuaalirikokset eivät näitä kynnyksiä ylitä. Sopimuksista tulee myös muita asioita esille, kuten se, ettei voida taannehtivin vaikutuksin säätää kansalaisuuden menettämiseen liittyvää lainsäädäntöä eikä alaikäisten tekemien vakavienkaan rikosten osalta kansalaisuutta saa menettää.            https://yle.fi/uutiset/3-10602184

)&%)#/&¤¤&(%¤#

Syytä ehkä onkin miettiä yleisellä tasolla ja lähtökohtaisesti  koko kansalaisuuden myöntömisperusteita.  Suomen kansalaisuus ja passi käteen- taitaa olla liian löysää tavaraa tänä pänä.   Eli, kieli 100% ja 20vuotta maassa asumista jne…..ei rikollista puuhaa ja siihen malliin.  Ja sen jälkeen jokainen kansalaisuushakemus yksilöllisillä päätöksillä.   Miten lie laki noissa menee, en tiedä, mutta eihän se Suomen passi mitään jakotavara ole.  Suomen kansalaisuuksien myöntämisperusteista ei kai sentään päätetä muualla kuin omassa Suomenmaassa.  Vai joko sekin kuuluu jonnekin “kansainvälisten sopparien piiriin”.   Onko täällä enää mitään päätettävää omissa käsissä. ?? 

Miten lie että pakolaisia ei saa “luovuttaa” tai karkottaa.  Ensin pitänee määritellä mikä varmuus on sillä kuoleman uhalla, kidutuksella ja muulla mitä pykälissä lukee.??

    Ja sitten Suomi kyllä luovottaa Suomen omia kansalaisia tuomittavaksi muualle, vaikka tiedossa olisi 400vuotta vankeutta. Kuten Usa.  Miten se sopii minkään ihmisioikeussopparien piiriin ?   Siellä taitaa olla vain kuolemantuomio esteenä, etteikö supisuomalainen lähtisi tuosta kuin leppäkeihäs jonnekin minne lie jenkkilään tuomiolle.

  Eikös Usan kanssa nimenomaan ole diiliä tehty mm terrorismikeissien suhteen.   Erikoista ja hanurista tuollainen on siksi, että jenkit eivät taida luovuttaa yhtään ketään minnekään, omia kansalaisiaan, olivat sitten tehneet mitä tahansa.   Vai miten on — kuten kansainväliseen  oikeuteen…jenkkisolttuja. Saanee epäillä ??  

   Mutta lammasmaat tekevät mitä pyydetään. (mutta korjatkaapa ihmeessä, kenellä aihe hallussa- tämä vain mutua muistin mukaan )  

 

Single Post Navigation

Comments are closed.