matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

Hesarin höpöt taas; lapsen oikeudet tk jne.-2018

AIhe näyttää vetävän toistuvasti – eli lapsen/nuoren omat oikeudet, joita ei tunnuta haluavan antaa >>nuorelle<<   itselleen.      //     Hesarin jutussa oli pari outoa väittämää, mihin mutuna kommentti.               ELi, ei netti ole nuorelle ainoa tie omiin tietoihin…koska omakantaan ei pöäse, kun ei voi tunnistautua ??               Siellä se lääkäri tai terveyskeskus….. tqi lääkäri muualla –  on edelleen samassa paikassa, missä on alunperin  käynytkin – eli siellä on tieto nuorelle itselleen,kun niitä kaipaa,jos ei kerran netin kautta pääse.  Nuori siis kävelee hakemaan tietojaan, kuten on käynyt muutenkin tk:ssa tms.  Netti ei ole pallon ainoa toimintamuoto.  Tilanne ei siis ilmeisestikään ole mahdoton.   Vai eikö muka nuori itse pääse omia tietojaan saamaan tervarista??  Sepä olisi outoa.    ////  

   Samoin hoidon järjestäminen toiselle ihmiselle toki luulisi olevan normi toimi, vieras ihminen tai oma lapsi.   Lääkäri toteaa (esim mt-ongelmissa) hoidon tarpeen eri tapauksissa, ja jos joku vaarallinen itselleen tai muille,niin on sitten vielä pakkopäätökset, jos ei muu toimi.      Lääkärin toimesta. 

 jk.  Nykyään allekirjoitettu pyyntö paperille sinne tervariin, ja ainakin aikuiselle- tulee kerran vuoteen paperit ilmaiseksi postissa(kaikki potilasasikirjat, mitä löytyy). Miten lie nuorelle – omat tiedot. Luulisi tulevan myös?   Samoin niitä lokitietoja kannattaa pyydellä silloin tällöin(ilmaiset kopsut) — mistä näkee, kuka niitä omia tietoja on käynyt syynäämössä…eli lääkäri, ajavaraaja vai siivooja tms. 

jk.  Hesarin jutussa myös seuraava lause:””””Muutoksen jälkeen vanhemmat pääsevät näkemään alaikäisen terveystiedot, paitsi ne, jotka on erikseen suljettu pois.“””””      No , jos tuollaisia on mietteillä, niin syytä harkita koko paketin toimivuus, koska tuollainen jonkin x-tiedon…..tai yhden tiedon panttaaminen ainakin kertoo sen  aiheen.    Parasta on vain päättää se ikä, missä lapsella tai nuorella on oma´ oikeus yksityisyyteen, ymmärrys ja tahtonsa jossain asioissa .     Jos laki tuosta jo on kerran, niin eiköhän sitä ole sorvattu jo haluttuun suuntaan alunperin??    Vanhemmilla ei ole pitkä matka kysyä lapseltaan tietoja — ja lapsi tai nuori antaa jos haluaa.

   

 

 

 

 

&¤#”&#”&#”

Lapsen oikeus päättää omasta hoidostaan aiheuttaa järjettömiä tilanteita – yli 10-vuotiaan terveystietoja ei pääse katsomaan vanhempi, mutta ei lapsi itsekään

Vanhemmat kantavat vastuun alaikäisen hyvinvoinnista ja terveydestä. Se voi helpostikin olla ristiriidassa lapsen itsemääräämisoikeuden kanssa.

Soitin kotikuntani terveys­keskukseen varatakseni lapselle ajan lääkärille. Sairaanhoitaja tokaisi: ”Onko teillä oikeus hoitaa hänen asioitaan?” Vastasin olevani äiti. Sairaanhoitaja kysyi lapsen ikää, joka oli 13 vuotta. Sitten keskustelu voitiin käydä.

Vähän myöhemmin ajattelin käydä katsomassa lapsen laboratoriokokeen tuloksia terveystietojen Kanta-palvelusta. Sain huomata, että yli 10-vuotiaan terveystietoja ei vanhempi pääse katsomaan.

Toisaalta palveluun ei päässyt myöskään lapsi itse, koska sen ikäisellä ei ole käytössä sähköisiä tunnuksia. Palvelua on siis käytännössä mahdoton käyttää.

Rajoitukset johtuvat potilaslaista, jonka mukaan alaikäisellä on oikeus määrätä omasta hoidostaan, jos hoitava lääkäri katsoo hänen olevan riittävän kypsä päättämään asiasta. Lapsella on samalla perusteella oikeus määrätä myös terveystiedoistaan.

Tarkoitus on tietysti hyvä. On terveysasioita, joita murrosikäisen vanhemman ei välttämättä tarvitse tietää. Ja on tärkeää, että nuoret uskaltavat hakea apua aroissa asioissa ilman, että vanhemmat siitä kuulevat.

Terveydenhuollon ammattilaisille rajanvedot voivat kuitenkin olla hankalia – ja vanhemmille hämmentäviä. Erään ylilääkärin mukaan tiukentunut tietosuojalaki on entisestään kiristänyt harkintaa. Annetaanko vanhemmalle esimerkiksi tieto lapsen tutkimustuloksista, vai pitääkö jo murrosikäinen panna itse niitä kysymään? Saako masennuksesta kärsivälle 17-vuotiaalle yrittää järjestää hoitoa hänen itsensä puolesta, jos nuori ei apatiassaan siihen itse pysty?

Vanhemmat kuitenkin kantavat vastuun alaikäisen hyvinvoinnista ja terveydestä. Se voi helpostikin olla ristiriidassa lapsen itsemääräämisoikeuden kanssa.

Aiemmin syksyllä uutisoitiin, että äiti oli saanut sakkotuomion lapsen hammashoidon laiminlyömisestä. Eikö lapsella olekaan siis oikeutta päättää itse edes hampaiden harjauksesta? Kyseessä oli ihan pieni lapsi, mutta kuitenkin.

Kanta-palvelun kohdalla muutos on tulossa parin vuoden sisällä. Järjestelmään lisätään ominaisuus, jolla hoitava lääkäri voi harkinnan mukaan estää vanhempien pääsyn tiettyihin tietoihin, jos lapsi sitä toivoo. Harkinta tehdään asiakohtaisesti, sen mukaan, onko kyse esimerkiksi ehkäisystä vai flunssasta.

Muutoksen jälkeen vanhemmat pääsevät näkemään alaikäisen terveystiedot, paitsi ne, jotka on erikseen suljettu pois.

Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005918953.html

Single Post Navigation

Comments are closed.