matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

En jaksa lukea enää ainuttakaan tarinaa siitä, mikä on korkeassa asemassa olevan ”person of colorin” tausta. -2018

Kirjoitukset paljastavat salakavalasti kirjoittajiensa rajoittuneen maailmankuvan, jossa ei-valkoisen menestyminen on ennemmin yllättävää kuin luonnollista, kirjoittaa kolumnissaan HS:n toimittaja Sonia El Kamel.

2,6 prosenttia. <<<<<<<<<<<<<

Sen verran seitsemän suomalaisen naisten­lehden kansi­kuvissa oli viime vuonna edustettuina ei valkoisia ihmisiä, laskee toimittaja ja Helsingin kirjamessujen ohjelma­johtaja Ronja Salmi.Salmi kirjoittaa Nyt.fi:ssä julkaistussa kolumnissaan, että naistenlehtien kansikuvat antavat yksipuolisen kuvan suomalaisuudesta. Salmi on käynyt läpi 268 kansikuvaa, joista vain seitsemässä oli person of color eli poc, ei-valkoinen henkilö.Tilastot ovat surullista luettavaa: 52 kertaa vuodessa ilmestyvän Me Naiset-lehden kansikuvissa on ollut tänä vuonna vain valkoisia ihmisiä. Trendi-lehti ja suomalainen versio Elle-lehdestä ovat niin ikään olleet valkoisia kuluvan vuoden ajan. Demi-lehti oli viime vuonna kokonaan valkoinen.Kansikuvatilastoja on kuitenkin turha tuijottaa, jos ei ota lukumäärän lisäksi huomioon sitä, miten ei-valkoisista ihmisistä kirjoitetaan mediassa. Sillä, että pocien määrää pyritään lisäämään kansikuvissa ei juuri ole väliä, jos pocit esitetään lehtijutuissa taustansa, eikä niinkään saavutustensa kautta.Esimerkiksi tässä Me Naisten jutussa Oopperan pääjohtaja Gita Kadambi esitellään jo ingressissä ”kahden kulttuurin kasvattina”.

Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tarkoitus on hyvä: nostaa ei-valkoisia ihmisiä esiin. Jutut osoittavat kuitenkin myös sen, että ei-valkoisten kasvojen lisääminen lehtien sivuille ja kansiin ei yksinään riitä.Salmi kirjoittaa, että yhdysvaltalaisissa muoti- ja lifestylelehdissä on hoksattu kuvien olevan tärkeitä. Se on totta, mutta myös ei-valkoisille haastateltaville esitetyt kysymykset merkitsevät: kysytäänkö juurista vai urakehityksestä?Kun ei-valkoisen ihmisen menestys ja tausta niputetaan yhteen ja niistä kirjoitetaan ylistävään sävyyn, voi syntyä kuva, että menestys on saavutettu ikään kuin taustasta huolimatta. Ei-valkoisista saatetaan leipoa lehtijutuissa sankareita, joita kehutaan vuolaasti ”vaikeuksien” kautta saavutettuja onnistumisia.Tällaiset kirjoitukset paljastavat salakavalasti kirjoittajiensa rajoittuneen maailmankuvan, jossa ei-valkoisen menestyminen on ennemmin yllättävää kuin luonnollista. Salmen kolumnista herääkin kysymys, miksi pocit eivät päädy kansikuviin.Yksi syy voi olla samastumisen puute. Monen ruskean suomalaisen kokemus on, ettei lehtien sivuilla ole näkynyt samaistuttavia kasvoja – tai ainakaan sellaisia kasvoja, jotka puhuisivat vain saavutuksistaan.Jos samastumispintaa ei ole, on vaikeampi ymmärtää omat mahdollisuutensa menestyä. Siksi on mahdollista, että lisäämällä marginaalissa elävien väestöryhmien näkyvyyttä lehtien sivuilla heidän asemansa yhteiskunnassa kohenisi. Jos lehdissä olisi enemmän ei-valkoisia ihmisiä, he uskaltaisivat ehkä tähdätä entistä korkeammalle ja sitä kautta päätyä lehtien kansiin.Kuvaston moninaistaminen ei kuitenkaan yksin riitä.Siksi valitsen laadukkaan representaation kiintiöjutun sijaan. Representaatio on Suomenkin poc-piireissä paljon käytetty termi, joka kuvaa sitä, miten ei-valkoiset ihmiset esitetään esimerkiksi kulttuurituotteissa. Tässä Nytin kolumnissa toimittaja nosti esiin Black Pantherin esimerkkinä elokuvasta, jossa representaatio oli onnistunut. Elokuvassa ei-valkoiset päähenkilöt näytetään voimakkaina hahmoina ja esikuvina ilman alleviivaamista. Samaa sietää toivoa myös lehtijutuilta.En nimittäin jaksa lukea enää yhtäkään yksipuolista tarinaa siitä, mikä on korkeaa virkaa pitävän ei-valkoisen ihmisen tausta. Kiinnostavampaa on kuulla hänen saavutuksistaan.Ehkä siten kuva suomalaisuudesta todella muuttuu moninaisemmaksi.

https://www.hs.fi/nyt/art-2000005799766.html

¤#(¤(#%¤#¤%%#

Kansakouluheppuna tekee mieli uskoa, että  noin fiksun oloisen kirjoituksen on pakko olla  täyttä asiaa ja jeeeees —–  mutta , ai niin se mutta..  

Sitten iskee  takaraivoon taas nuo talon “rakennuspalikat”….eli ne ostetut ajatukset, mitkä on syötetty omasta toimesta tuonne aivojen jonnekin  sivunarikkaan……….. — ja joita sitten tulee käytettyä  sen verran, että juuri ja juuri virtaa syntyy tai paremminkin kuluu.  Vähän.           

  Sen verran taas sai kehrättyä, että moiseen artikkeliin tekee mieli todeta vain lyhyesti, että    3,5-4,1 miljardia  (korjattu jålkikäteen luku oikein)   vuotta….evoluutio ja  nyt   2018/jaa——- ai niin, kasvit eivät saa unohtua.    Ehkä sana evo kertoo kaiken mitä tarvitsee….ja miksi jokin on 2018/jaa kuten on.    Kertooko se  ??

Melkein saa upotettua tämän blogin alaotsikkoon “kaikki liittyy kaikkeen”….

jk.    …pieni selvennys siis siihen, että miksipä pitäisi ihmetellä sitä, jos esim Nigeriassa, Kongossa, Keniassa tms Afrikan maissa — olisi mustien tai tummien sijalla oltava mainoksissa tai muualla – valkoisia ?        Siis mikäli valkoiset ovat siellä mini-vähemmistönä.   Minne nuo maat tarvitsisivat valkoisia mannekiineja, putkimiehiä tai liikkeenjohtajia mainoksiinsa. ?   Miksi siis – kun tai jos maassa asuvat ovat  95%~(?)~~~  mustia tai ruskean eri sävyjä.  Pointtia on jotenkin hankala löytää, ottaen vielä huomioon tuolla businespuolella kysynnän ja tarjonnan lait.  

——————————–

(maapallon elämän ikä linkattu Wikistä) :::::::::::”””””Elämä maapallolle syntyi 3,5–4,1 miljardia vuotta sitten.[3][4] Varhaisimmat tunnetut fossiilit elämästä, Nuvvuagittuqin viherkivissä säilyneet hematiittiputket ja filamentit, ovat 3,770–4,280 miljardia vuotta vanhoja. [“””””””””””””

     ¤#”¤#”%¤#”%¤#”

2019 jk…. eli mielleyhtymiä toki aina löytää, jos ei muuta niin joutessaan.     Eli tuosta tuli siis mielleyhtymä uutiseen , missä yli-innokas uskis-heppu oli tunkenut itsensä paikkaan, missä asui “alkuasukasheimo”…  oliko nyt Brasilian sademetsien tuntumassa vai missä (vuosi kaksi sitten~~~) …. —–  ja vaikka oli varoitettu, sekä että maihinnousukielto paikkaan – niin pakko oli vaan mennä.   No, porukka/heimo taisi tappaa hepun ennen rantatumista, oliko keihäillä vai jousillä, en muista.   Mutta pointti siis siinä, että siellä asuu heimo, kuka on ollut eristyksissä – omissa oloissaan..ja heille ilmeisesti riittää  oman kylän porukka ja maatilkun katsovat omakseen??- ja muut reviirille” tulleet tapetaan.   Oletus voisi olla, ettei paikkaan mene jos tarvi, kuin poliisi tai armeija ??   

  Mistäs tämä nykyajan länsimaiden  sivistynyt” porukka puhuisi tuon asian tiimoilta  – että miksi ammuskelevat tulijoita ? (suvakkien selitykset? )       Syitä varmaan löytyy – mutta tokihan sekin riittää, että vihollinen on vihollinen, eikä heistä ehkä ole tiedossa muuta kuin mahdollista haittaa heidän olemassaolevan tietonsa mukaan. 

Vaikka vaimonryöstäjiä jne jne tai vihollisheimo, kuka myös osaa tappaa.         Tosiasiassa yksi raamattuheppu kanoottinsa kanssa tuollaiseen paikkaan— olisi pahimmillaan vienyt sinne pikkuruisen pöpön— ja koko heimo olisi kuollut vieraan bakteerin tai viruksen invaasioon.    Kuten sanottu, syitä monia – mutta kun se evo…eli evoluutio – vielä toimii.     Kun on systeemi ollut toiminnassa jo sen aikaa (evoluutio)– niin eihän siitä pysähdytä kuin auto liikennevaloihin.   Ihminen on eläinten sukua—ja päässä on edelleen omat kykynsä ja vaistonsa, joita ei ole tumpattu.    Toisaalla vähän…ja toisaalla vielä vähemmän.   

  Tämänkin päivän “vihapuheet” ja rasismihommat ovat väännetty kai sinne krisu-moodiin verbaalitasolla — eli on unohdettu evo kokonaan –ja ei tule tuolla mieleen, että homo sapiens edelleen — haluaa pitää kiinni omastaan…eikä tavara” ole jaossa kaiken maailman tulijoille.  Lienee jo geeneissä tässä kohtaa pallon asukkaiden sukupolvia ja ikää eikä ole lähimaillakaan tumppautumista vielä.

Single Post Navigation

Comments are closed.