matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

“Haaste hyväksytty”…… hakkerit vastasivat kansanedustajalle -2018

 

“”””””Riskit kannatata myöntää

”Lähtökohtaisesti mikä tahansa ihmisen tekemä järjestelmä on myös ihmisen modattavissa oleva järjestelmä. Jos on tarpeeksi aikaa ja resursseja, ei ole olemassa järjestelmää, johon ei päästäisi”, Särkkä sanoo.”””””””

 

Suomessa valmistellaan lakia, joka mahdollistaisi kansalaisten terveystietojen myymisen. Seura-lehden haastattelussa sote-valiokunnan jäsen, kansanedustaja Martti Talja (kesk.) sanoi, että tarkoitukseen rakennettava tietoympäristö on sellainen, ettei hakkerointi ole enää mahdollista.

Samassa artikkelissa kerrotaan, että järjestelmää olisi kuitenkin mahdollista käyttää etänä. Tietoturva-asiantuntijat eivät usko, että tällaisen järjestelmän rakentaminen täysin murtovarmaksi olisi mahdollista.

”Haaste hyväksytty”, kommentoi Twitterissä bugipalkkioita metsästävän suomalaisen ROT Information Securityn Iiro Uusitalo tietoa, että järjestelmä olisi täysin hakkerinpitävä.

Talja tarkensi Tiville antamassaan kommentissa millä tavalla järjestelmän rakentamisessa on otettu ennalta huomioon tietosuoja ja tietoturva. Talja sanoo, että hakkeroimattomuus on toimittajan sanamuoto, jota hän ei lähtenyt korjaamaan.

Hakkeritapahtuma Disobeyn perustaja Benjamin Särkkä naurahtaa puhelimessa ja sanoo, että väite hakkeroinnin mahdottomaksi tekevästä järjestelmästä on niin absurdi, että hän ei voi kuin nauraa. 

”Vastapalloon sanotaan, että jos olisi läppäri meren pohjassa olevassa kassakaapissa ja siitä olisi virrat pois päältä, se olisi ehkä täysin turvallinen. Ja siitäkään en olisi ihan varma”, Särkkä sanoo.

Särkän mielestä on kuolleena syntynyt ajatus lähteä suunnittelemaan järjestelmää varmana siitä, että siihen ei voisi kukaan murtautua. Inhimillisen virheen mahdollisuus on aina olemassa.

Riskit kannatata myöntää

”Lähtökohtaisesti mikä tahansa ihmisen tekemä järjestelmä on myös ihmisen modattavissa oleva järjestelmä. Jos on tarpeeksi aikaa ja resursseja, ei ole olemassa järjestelmää, johon ei päästäisi”, Särkkä sanoo.

Jos lähtöasetelmana sanotaan olevan niin hyvä turvallisuus, että kukaan ei voi murtautua siihen, silloin Särkän mukaan yritetään piiloutua sen taakse, että ongelmat ratkotaan muilla tavoin kuin tietoteknisellä tai inhimillisen virheen tasolla.

Suurin osa tietoturva-asiantuntijoista olettaa päinvastoin riskianalyysejä tehdessään, että murtoa yritetään ja murtautuja voi päästä järjestelmiin sisälle.

”Modernia tietoturvaa tehdään siitä lähtökohdasta, että tietomurto tunnistetaan ennen kuin mitään pahaa ehtii tapahtua”, Särkkä sanoo.

Murroilta suojautumisessa auttaa kerroksellisuus ja useampi päällekkäinen kontrolli. Hyökkääjä  yritetään tunnistaa ja pysäyttää ensimmäisten kontrollien kaatuessa, ennen kuin hän pääsee käsiksi syvemmällä järjestelmässä oleviin kriittisiin tietoihin. Iskun estäminen onnistuu, jos murron huomaamiseen ja sitä vastaan toimimisen menee vähemmän aikaa kuin hyökkääjältä tietomurron suorittamiseen.

Särkkä ei tunne tarkemmin suunnitelmia sote-tietojen kaupallistamisalustaksi. Hän kuitenkin arvioi, että jos tietoja voidaan käyttää etänä, on mahdollista nauhoittaa ruudulla näkyvät tiedot tai valokuvata ne. Ylläpitäjä tai käyttäjä voi myös muistaa tiedot ja häntä voidaan kiristää vaikka perheenjäsenen kidnappaamisella.

Särkän mukaan kannattaa tunnistaa todelliset riskit ja valmistautua siihen, että ajan mittaan järjestelmään tulee uusia haavoittuvuuksia. Lisäksi hyväntahtoisten käyttäjien lukuoikeuksia pitää rajoittaa tehtävän mukaan vain tiettyihin osiin järjestelmää ja tarkkailla, kuinka paljon he ovat avanneet tietoja. Käyttäjille pitäisi tehdä myös taustaselvitys.

Jos hyökkääminen vaatisi paljon resursseja, olisi mahdollisuus hyökkäyksen pysäyttämiseen parempi.

”Loppujen lopuksi tämä on tietokannan turvaamista ja samat asiat pätevät tässä kuin siinäkin.”

Murtovarmuus on markkinointikikka

Maailmalla on monta varoittavaa tarinaa siitä, miten murtovarmaksi väitettyjen järjestelmien ja laitteiden turvallisuusjärjestelmät on pystytty kiertämään. Jos aikaa ja resursseja on tarpeeksi, mikä tahansa lukko tai kontrolli aukeaa lopulta.

”Hack proof on parhaimmillaankin markkinointitermi”, Särkkä sanoo.

Viime vuonna Viron henkilökorttijärjestelmästä paljastui ongelmia. Korttien siruista löytyi haavoittuvuus. Henkilökorttijärjestelmä jouduttiin sulkemaan tietoturvauhan vuoksi.

Yhdysvalloissa äänestyskoneiden ongelmat on osoitettu monin tavoin. Kyberturva-alan huippujen Defcon-tapahtumassa 11-vuotiaat lapset pääsivät murtautumaan alle 15 minuutissa äänestyskoneeseen, jonka piti olla murtovarma.

Tietoturvayhtiön perustajana tunnettu John McAfee mainosti hiljattain kryptovaluuttakukkaro Bitfin olevan murtovarma. Tietoturvatutkijat ovat saaneet laitteen murrettua ja siirrettyä siltä tietoja. McAfee ei silti halua maksaa lupaamaansa bugipalkkiota.

Terveystietojen peukaloinnilla voisi olla kuolettavat seuraukset

Jos suomalaisten sote-tiedot pääsisivät vuotamaan, syntynyt haitta riippuisi siitä, kenen käsiin tiedot joutuisivat.

”Vähintään sellainen romuttaisi uskon hallituksen ja valtion kykyyn säilyttää turvallisesti henkilötietoja”, Särkkä sanoo.

Pahantahtoinen toimija voisi kiristää ihmisiä, jotka olisivat asemassa, jossa he eivät halua terveystietojensa tulevan julki. Jos työnantajat saisivat tiedot käsiinsä, he voisivat olla palkkaamatta ihmisiä, joilla on vaikka masennusta ja työuupumusta.

Pahantahtoiset ihmiset voisivat etsiä tiedoista huijattavia ihmisiä tai väärinkäyttää terveystietoja vaikka laukaistakseen manian ja yllyttämällä uhrin kuluttamaan enemmän rahaa.

Datamanipulaatio voisi johtaa terveystietojen kohdalla jopa kuolemiin, jos sairaalojen potilastiedoista voitaisiin poistaa tiedot lääkeallergioista. Valtiollinen hyökkääjä voisi valmistautua suurempaan operaatioon sotkemalla terveystietoja niin, että terveydenhoito lamaantuisi vaikka sotilaallisen kriisitilanteen aikana.

Suomessa on Särkän mukaan alan huippuosaamista, joka olisi käytettävissä, jos niin haluttaisiin. Turvallisuuden tarkistamiseen voitaisiin käyttää myös valkohattuhakkerien yhteisön joukkovoimaa ennen kuin kriittiset tiedot laitetaan järjestelmään.

”Kyberturvallisuusasiat eivät ole enää pienen piirin puuhastelua, vaan ne alkavat mitä suurimmassa määrin olla maailman turvallisuusasioita. Niitä ei voi liimata päälle järjestelmiin vaan ne pitää olla rakennusvaiheessa mukana sen dna:ssa”, Särkkä sanoo.

https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/haaste-hyvaksytty-kansanedustaja-uskoo-it-jarjestelman-torjuvan-hakkerointiyritykset-hakkerit-vastasivat-6737846

Single Post Navigation

Comments are closed.