matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

Julkisella paikalla saa aina kuvata! -2018

Valokuvaaminen

Julkisella paikalla saa aina kuvata!

https://vartijavahti.wordpress.com/valokuvaaminen/ ;;;;;;;;;:::::::::>>>>>

Kuvausoikeus perustuu Suomen perustuslakiin, jonka mukaan: ”Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisälty oikeus ilmaista, julkaista ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.” (Toinen luku, 12. §)

  • Julkinen paikka on sellainen, johon on vapaa pääsy.
  • Myös yksittäisten ihmisten kuvaaminen on sallittua.
  • Vartija tai poliisi ei voi kieltää kuvaamista julkisella paikalla.
  • Jos joku yrittää kieltää kuvaamista, voit aina tiedustella syytä.

Saat kuvata esim. juna-, metro- ja linja-autoasemilla sekä lentoasemien yleisölle avoimilla alueilla, kaduilla ja puistoissa, toreilla, kirjastoissa, kouluissa ja muissa vastaavissa julkisen palvelun laitoksissa, kauppakeskusten yleisillä alueilla, sairaaloiden ja terveyskeskusten auloissa ja virastojen yleisölle avoimilla alueilla.

Myös yksityisissä myymälöissä ja liiketiloissa kuvaaminen on sallittu. Omistaja saa kuitenkin valita asiakkaansa, joten hän voi vaatia kuvaajaa poistumaan tai estää kuvaajaa pääsemästä tilaan. Jo otettuja kuvia ei tarvitse näyttää tai poistaa, vaikka omistaja tai vartija niin vaatisi.

Kauppojen lisäksi baareissa ja ravintoloissa kuvaaminen on sallittua, mutta sitä voidaan rajoittaa eväämällä sisäänpääsy tai poistamalla kuvaaja. Voimakeinoin ei kuitenkaan saa ryhtyä poistamaan kukaan muu kuin poliisi tai vartija. Vartija saa poistaa henkilön vartioimisalueelta, jos poistettava ei noudata vartioimisalueen omistajan, haltijan tai edustajan antamaa poistumiskehoitusta tai jos henkilöllä ei ole oikeutta oleskella kyseisellä alueella ja vartija on kehottanut häntä poistumaan (Laki yksityisistä turvapalveluista 28 §, 1. mom). Myös maksullisten palvelujen ja tapahtumien järjestäjät voivat asettaa sisäänpääsyn ehdoksi kuvauskiellon.

Puolijulkisia alueita ovat esimerkiksi toimistot ja tuotantolaitokset. Näissä ei saa kuvata ihmisiä ilman suostumusta, jos kuvaaminen voi loukata heidän yksityisyyttään. Puolijulkisia tiloja suojaa julkisrauha, josta on säädetty rikoslaissa (24. luku, 3 §)

Kotirauha puolestaan suojaa asumiseen tarkoitettuja alueita, kuten asuntoja, lomamökkejä, hotellihuoneita sekä yksityispihoja. Kotirauhan piiriin kuuluvat myös esim. asuntovaunut, autot ja veneet joissa on nukkumatila. Kotirauhan piiriin kuuluvalla alueella oleskelevaa ihmistä ei saa kuvata ilman lupaa. (Sen sijaan esim. henkilöautoissa olevia saa kuvata.) Rikoslaki kieltää oikeudettoman kuvaamisen lisäksi muun muassa pukuhuoneissa ja käymälöissä.

Kuvan julkaiseminen

Kaikki, mikä on julkista, ei aina ole julkaistavissa. Rikoslain (24. luku, 8. §) mukaan “rangaistavaa on yksityiselämää koskevan kuvan esittäminen joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittaminen ihmisten saataville siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle”.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001

Julkisella paikalla tapahtuvaa toimintaa on yleensä lupa selostaa ja kuvata ilman asianosaisten suostumusta. Julkistakin aineistoa julkaistaessa pitää ottaa huomioon yksityiselämän suoja. On huolehdittava, ettei kuva riko kotirauhan, yksityiselämän tai yksityisyyden suojaa tai loukkaa henkilön kunniaa. Erityistä varovaisuutta on noudatettava, kun käsitellään alaikäisiä koskevia asioita.
http://www.journalistiliitto.fi/pelisaannot/journalistinohjeet/

Kuvaa ei siis pidä käyttää harhaanjohtavasti tai loukkaavassa yhteydessä. Tästä syystä on aiheellista liittä kuvaan selostus tilanteesta ja tarpeen mukaan estää kuvasta tunnistaminen.

¤%#%¤#&%¤#&”%”¤3

Tämä lähinnä privaattipulina…….   

Vaikka tuo vartijasivun info  pykälistä olisikin epävirallinen, niin kyllähän se ihan oikealta kuulostaa ilman lakikirjaakin, mistä  toki homman voi tsekata.    Mutta siis julkinen paikka…. kauppa, ostari, kirjasto ….

%¤#%¤#”&”#&¤”!#

 

Poliisipartio yllätti viikon­loppuna ilmestymällä liikenne­sakkojen kanssa koti­ovelle: ”Poliisi ei unohda”

Viime viikonloppuna muutama Helsingin keskustan asukas yllättyi, kun poliisipartio toimitti rikesakot kotiovelle saakka

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein kertoo Twitterissä, että viime viikonloppuna poliisipartio muisti liikennesakkoja karttelevia asiakkaitaan ilmestymällä sakon kanssa kotiovelle.

Ylikomisario Pasterstein kertoo twiitissään eräästä kiinnostavasta tapahtumasta, jota poliisipartio viime viikonloppuna todisti. Kertomus kuvaa sitä, kuinka täydellisenä yllätyksenä poliisin käynti tuli:

”Rouva avasi oven ja totesi miehelleen: ’Nyt ne poliisit tuli sit hakemaan sua.’ Herra tuli kalsongeissa eteiseen: ’Luulin että asia on unohdettu.’”
Twiitin lopussa Pasterstein vakuuttaa, että poliisi ei unohda. Sakkoja ei siis pääse pakoon, vaikka olisi kuinka passiivinen.

¤%¤%¤%¤%

        no2::::::::::::::  Suomeen tarkoitus lisätä poliiseja rikosten torjuntaan ja sellaiseen(oletus)……..– mutta ei kai autolähetin hommiin.    Tai haastemiehenä toimimiseen.?                                                                               Ja juoksemaan ihmisten kotona viemässä kirjekuoria. ?       Aika erikoista menoa tässä kohtaa.    Ehkä poliisien määrä sitten jo riittää, kun ei omissa normihommissa tuon kiireempää,  kuin sakkolappujen roudaaminen ?

 

Onko poliisi ottanut käyttöön sakkojen kuljetuspalvelun kotiovelle saakka?

Pasterstein kertoo puhelimitse, että kyseessä on normaali käytäntö kaikkialla Suomessa. Etsintäkuulutettujen tavoitteleminen on osa poliisin normaalia partiotoimintaa. Etsintäkuulutuksia on monenlaisia, joista rikesakot ovat vain yksi osa.

”Jos ei noudata kutsua, partiot voivat käydä kotiovella tavoittelemassa. Voidaan ilmoittaa sakoista tai käydä noutamassa kuulusteluun”, hän kertoo.

Kotikäynnin syynä voi siis olla liikennesakkokin. Poliisipartiot saattavat käydä tavoittelemassa asiakkaita etenkin hiljaisempina aikoina.

Pasterstein kertoo, että viime viikonloppuna poliisi yritti tavoittaa kahtakymmentä asiakasta rikesakkojen tiimoilta. Yhteensä neljä heistä tavoitettiin. Kaikki tavoiteltavat asuvat Lauttasaaressa, Punavuoressa tai Etelä-Helsingissä.

”Ensin yritetään tavoitella muilla keinoilla – puhelimitse, sähköpostitse tai kirjeitse. Jos ei ole puoleen vuoteen tapahtumasta tavoitettu asiakasta, voidaan esimerkiksi liikennesakko antaa tiedoksi tavoittelemalla asiakasta kotoa”, Pasterstein kertoo.

Aivan helposti poliisi ei kuitenkaan sakkojen vuoksi kotiovelle ilmesty. Ennen sitä on yritetty olla yhteydessä asiakkaaseen ainakin kaksi kertaa.

”Kotiovella käyminen on aikaa vievää ja usein tulee huti. Varsinkin kun kyseessä ovat kerrostalot, joiden alaovet ovat lukossa, kuten Helsingin keskustan alueella”, Pasterstein kertoo.

Pastersteinin twiitissä mainitun miehen lisäksi muutkin liikennesakon viikonloppuna kotiovelleen saaneet olivat poliisin vierailusta yllättyneitä. Twiitin tapauksessa asiat olivat edenneet hyvässä yhteisymmärryksessä. Asiakkaalle saatiin toimitettua tiedoksi liikennesakko, jonka hän oli kuvitellut unohtuvan olemalla passiivinen.

”Sillä, että on passiivinen, ei lähtökohtaisesti pääse eroon sakoista”, Pasterstein vakuuttaa.

Rikesakot vanhenevat kahdessa vuodessa, mutta jos asiakasta ei tavoiteta, edetään etsintäkuulutukseen.

”Suurin osa ihmisistä ei halua asioiden päätyvän siihen pisteeseen. Silloin saattaa esimerkiksi matka EU-alueen ulkopuolelle katketa siihen, että pitää jäädä selvittämään asiaa”, Pasterstein kertoo.

Suomessa on tällä hetkellä yhteensä noin 1 650 automaattivalvontaan liittyvän sakon perusteella etsintäkuulutettua.

 

Single Post Navigation

Comments are closed.