Tuomas Karhunen sanoo taistelevansa lääkekannabiksen ja potilaiden puolesta loppuun saakka. LINDA RANTANEN

Varhain maanantaiaamuna Kuopion yliopistollisen keskussairaalan (KYS) Facebook-sivu alkoi täyttyä lääkekannabista koskevista kommenteista, kysymyksistä ja kannanotoista.

Suomen Kannabisliiton puheenjohtajan Tuomas Karhusen mukaan kyse on pitkään ja vakaasti harkitusta kampanjasta, jolla on tarkoitus parantaa potilaiden asemaa Suomessa. Karhusen mukaan maanantaina nähty kommentointi on vasta alkusoittoa, sillä lukuisat kipupotilaat ovat saaneet tarpeekseen alistetusta asemastaan ja yhä pahenevasta ahdingostaan.

– Etenkin Kuopion alueella tilanne on äärimmäisen huono, ollut jo pitkään. Muuallakaan Suomessa tilanne ei ole kehuttava, Karhunen toteaa.

Karhusen mukaan KYSin sivuille kirjoitetut kommentit olivat järjestään asiallisia ja pääosin yleisluontoisia kysymyksiä, mutta monet niistä poistettiin ja käyttäjiä jopa blokattiin sivuilta.

– KYSin vastaukset ovat ympäripyöreitä ja tätä koitetaan lakaista maton alle. KYS ilmoitti, että kaikille estetyille käyttäjille olisi laitettu asiasta viestiä, mutta näin ei kuitenkaan ole tapahtunut.

”Potilaat ajetaan ostamaan lääkettä kaduilta!”

Karhunen toimitti Iltalehdelle KYSin kirjoittaman viestin, jossa hänen mukaansa tiivistyy täydellinen tietämättömyys aiheesta. KYS on jälkeenpäin muokannut kyseistä kommenttiaan.

– KYS ilmoitti että kannabis on huume, ja sitä koskevat kysymykset tullaan poistamaan. Tämähän ei ole totta, kannabis on Suomessa laillinen lääke. Miten julkinen instanssi voi virallisilla sivuillaan kommentoida näin?

Karhunen huokaa olevansa tilanteesta äärimmäisen huolissaan, sillä useat lääkärit ovat ilmoittaneet Valviran uhanneen heitä toimilupakiellolla, mikäli nämä määräävät kannabista potilailleen. Myös Kela on tiukentanut rajusti korvauskäytäntöjään.

– Tämä johtaa siihen, että kipupotilaat ajetaan ostamaan lääkettä kadulta, tai toinen vaihtoehto on, että he makaavat kivuissaan kotona.

Useat nimettömänä pysyvät kipupotilaat ovat kertoneet saaneensa täystyrmäyksen halutessaan keskustella lääkekannabiksesta sairautensa hoitoon

Porttikielto päivystykseen

Karhusen alulle panema kampanja juontaa alkunsa viime vuoteen, kun hän joutui lyhyen ajan sisällä vierailemaan KYSin päivystyksessä useamman kerran.

– Olin käynyt siellä omalla asiallani aiemmin, jonka jälkeen isälleni sattui vakava onnettomuus. Toimitin isäni ambulanssilla sairaalaan ja menin hakemaan kriisiapua, jolloin minulle ilmoitettiin, että olen käynyt siellä jo aiemmin, ja että minulla ei ole mitään asiaa tulla. Koitin selittää, että kyse on nyt aivan eri asiasta. Minut heitettiin vartijoiden toimesta ulos. Olin aiemmalla käynnilläni kertonut työstäni Kannabisliitossa, joten ulosheiton syy ei voinut olla mikään muu, Karhunen sanoo.

Karhusen mukaan KYS vetosi ensin Karhusen käyttäytyneen epäasiallisesti, jonka vuoksi hänet oli poistettu sairaalan tiloista. Myöhemmin hän pääsi vartijoiden saattaessa isänsä luo, mutta tämä oli jo tiedottomassa tilassa – eikä enää koskaan herännyt.

– Menetin viimeiset hetket keskustella isäni kanssa. Kun turvakameratallenteilta kävi myöhemmin ilmi, että olin käyttäytynyt aivan moitteettomasti, syyksi kerrottiinkin Facebook-päivitykseni.

Pian tämän tapahtuman jälkeen Karhunen kertoo päivystyksen silloisen ylilääkärin langettaneen hänelle porttikiellon KYSin päivystykseen.

– Silloin päätin, että lähdin kaikin voimin taistelemaan asian puolesta. Potilaan oikeudet eivät tällä hetkellä toteudu.

”Valitettava väärinkäsitys”

KYSin johtajaylilääkärinä toimiva Esko Vanninen ei ole tietoinen Karhusen tapauksesta, eikä osaa kommentoida asiaa.

– Noin yleisellä tasolla voin kuitenkin sanoa, että KYSin päivystyksessä hoidetaan kaikki hoitoa tarvitsevat potilaat, Vanninen tiivistää.

Vannisen mukaan niin KYSillä kuin muillakaan suomalaisilla sairaaloilla ei ole minkäänlaista virallista kantaa lääkekannabiksen käyttöön, puolesta tai vastaan.

– Mahdollinen käyttö arvioidaan aina potilaskohtaisesti, kuten kaikki muukin lääkehoito.

Facebook-sivuilla KYSin nimissä julkaistu ”kannabis on huume” -kommentti on Vannisen mukaan ollut valitettava väärinkäsitys.

– Katukaupan kannabis on huume, lääkekannabis on lääke. Pahoittelen, että nämä kaksi asiaa on sotkettu. En myöskään ole saanut tietoa siitä, että käyttäjiä olisi sivuiltamme estetty, joten en voi asiaa kommentoida.