matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

Yle: Teollisuuden työttömistä vain kolmannes täyttää aktiivimallin ehdot – “Osa-aikatyötä ei ole tarjolla” -2018

Yle sai Teollisuuden työttömyyskassan luvut aktiivimallin ensivaikutuksista.

Teollisuuden työttömistä kaksi kolmasosaa ei ole alkuvuonna täyttänyt työttömyysturvan aktiivimallin ehtoja. Heidän työttömyyskorvaustaan siis leikataan vajaalla viidellä prosentilla.

Kolmannes aktiivisuusedellytyksen piirissä olleista työttömistä täytti ehdon. Teollisuusliiton työttömyyskassan johtaja Irene Niskanen sanoo, että vaikka tulosta osattiin aavistella, aktiivimallin ehdot reputtaneita on yllättävänkin paljon.

– Teollisuuden aloilla ei juurikaan ole osa-aikatyötä tarjolla. Meillä on aika vähän myös lyhyitä keikkatöitä, joilla aktiivisuusehdon voisi täyttää. Lisäksi meillä on aika paljon ikääntyneitä työttömiä, Niskanen kertoo.

Teollisuusliiton työttömyyskassan luvut huhtikuulta kertovat, että aktiivimallin ehdot jäivät täyttämättä 5 900:lta työttömältä. Aktiivisuusehdon täytti noin 3 000 henkilöä.

Kaikkiaan ansiopäivärahaa sai Teollisuuden työttömyyskassasta noin 14 500 ihmistä. Heistä aktiivisuusseurannan piirissä oli vuoden ensimmäisellä tarkastelujaksolla vajaat 9 000 ihmistä.

Malli iskee eri tavoin eri aloihin

Aiemmin on kerrottu, että Kelan kautta ei-ansiosidonnaista työttömyysturvaa saavista noin puolet on täyttänyt aktiivisuusehdot. Myös Suomen suurimman työttömyyskassan

puolet täyttää ehdot. YTK:n edunsaajia voi pitää melko kattavana otoksena suomalaisista palkansaajista.

Kuten teollisuudessa, myös korkeasti koulutetuilla aktiivisuusehdon täyttäminen näyttää kuitenkin vaikeammalta.

aktiivimallin leikkuri sen sijaan iskee selvästi harvemmin, vain noin kolmannekseen työttömistä.

Aktiivimalli edellyttää työttömiltä työntekoa vähintään 18 tuntia 65 päivän tarkastelujakson aikana tai osallistumista vähintään viiden päivän hyväksyttyihin työ- ja elinkeinopalveluihin. Kolmas vaihtoehto aktiivisuuden osoittamiseen on riittävä määrä yrittäjätuloa. https://yle.fi/uutiset/3-10224326      (koko teksti tuolla << koska osa tekstistä ei kopioidu tänne asti )

Jos aktiivisuus ei täyty, etuus alenee 4,65 prosenttia päivärahasta.

 )&¤#/&¤#)¤&###

Täytyy ihmetellä, jos edes liittojen toimijat ….eivät ole kehoittaneet jäseniään laittamaan valituksia sekä menettelytapakanteluita sisään systeemin oikeisiin kanaviin, kuten oikeuskansleri, eduskunnan oikeusasiamies… aluehallintovirasta etc.   Lisäksi tie riittää sinne Eu:n asti.       Siitä , että kyseinen laki on syrjivä, epätasa-arvoinen…ihmisoikeuskysymyskin.   Joku Kittilä ei ole sama kuin Helsinki…samoin eri ammattiryhmät siellä täällä.       Voisi kuvitella, että jos otetaan EU mukaan valitusosastolle, niin sieltä viimeistään tulisi päätöstä lain väärinkäytön toteamiseksi…..ja jos on Suomen oma asia, niin sanomista ainakin tulisi.   Pääsisi SUomi jälleen EIT:n listoille….eli ihmisoikeuspapereihin.    Suomi alkaa olla sen verran kehuttu eri mittareilla, että meillä kuvitellaan jo voivan tehdä ihan mitä sattuu ja huvittaa.    Jos jengi ei saa kulutettua muutamaa tuntia eri valitusten tekoon, niin aika surkeaa.   Hoitaa omaa asiaansa edes sitä kautta.       

Mutta meillähän nukutaan täällä tuppukylissä – niin monessa muussakin hommassa.

Single Post Navigation

Comments are closed.