matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

Oikeusasiamies: Eduskunnan vieraslistat saa tuhota vasta, kun tietopyynnöt on käsitelty–2018

 

OIkeus määräsi vieraslistat julkisiksi, eduskunnan hallinto alkoi tuhoamaan niitä päivittäin.

Eduskunnan päiväkohtaisia vieraslistoja on ollut ja on oikeus pyytää joko hyvissä ajoin ennakkoon tai vielä samankin päivän aikana.

Tietoja ei saa hävittää ennen kunkin yksittäisen pyynnön asianmukaista käsittelemistä. Näin linjaa eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen tuoreessa ratkaisussaan.

Eduskunta siirtyi viime keväänä käytäntöön, jossa se tuhoaa tiedot talon ulkopuolisista vierailijoista päivittäin. Aiemmin kävijätietoja säilytettiin vuoden ajan.

Turvallisuusosastolle moitteet

Valtaosa Suomen päätoimittajista teki

eduskunnan oikeusasiamiehelle eduskunnan vieraslistojen salaamisesta.

Hävittäminen näyttää alkaneen sen jälkeen, kun

(KHO) linjasi joulukuussa 2016, että eduskunnan vieraslistat tulee luovuttaa, jos niitä pyydetään.

Jääskeläinen suomii ratkaisussaan suorasanaisesti eduskunnan turvallisuusosastoa. Jääskeläisen mukaan osasto menetteli virheellisesti, kun se hävitti oikeudenkäynnin kohteena olleet asiakirjat, ennen kuin KHO oli lopullisesti ottanut kantaa niiden julkisuuteen. Hävittämistä perusteltiin henkilötietolakiin liittyvillä säilytysajoilla, jotka umpeutuivat kesken oikeudenkäynnin.

       no2:::     Jonnekin tuntuu kadonneen hallito-oikeuksien jne…. aseman tuoma auktoriteetti, kun poliisi ja jopa eduskunnankin heput kävelevät päätösten ylitse.    Paikka, (eduskunta siis)…….missä päätetään Suomen laeista ja muista pykälistä – ei välitetä itse niistä….eli erikoista menoa.     Samoin näissä hommissa median on syytä kertoa niiden asian hoitelijoiden nimiä, kun kerran kai ovat virkasuhteessa, julkisissa viroissa sekä ilmeisesti vastaavat tekemisistään.   Missä siis ovat kyseisten toimijoiden nimet- mikä tuossa mainitaan “turvallisuusosastoksi”.   Onko mesta Kafkan kirjasta —   eli eikö  siellä  ole  nimellisiä ihmisiä töissä ollenkaan… ja että KUKA   on  päättänyt  tuostakin asiasta  ???    Mikä ihmeen syy niitä nimiä on pantata  ???     Tyypillistä Suomen hyssyttelymenoa nimien kanssa, meillä kun  ei kenenkään kontolle haluta laittaa yhtään mitään töppejä, koska meillähän saa  virkamiehet  tehdä lähes  mitä vain ~~~  .     Ja että julkisissa viroissa saa pysyä vielä nimettominä.   Kivaa……. heille.

Hallinto ei varautunut

Jääskeläisen mukaan eduskunnan hallinto voi kuitenkin itse päättää, kuinka kauan se säilyttää vieraslistoja. Eduskunnan hallinto voi myös päättää vierailijatietojen arkistoinnista.

Jääskeläisen mukaan eduskunnan hallinnossa ei kuitenkaan oltu riittävän hyvin varauduttu KHO:n päätöksen mukanaan tuomaan muutokseen ja käytännön vaikutukseen.

Kun KHO määräsi vieraslistat julkisiksi, niiden tuhoaminen lyheni vuodesta päivään. Tästä seurasi se, ettei vierailijatietoja koskeneita pyyntöjä ehditty toteuttaa ennen tietojen hävittämistä.

Jääskeläisen mukaan eduskunnan hallinnossa ei otettu huomioon sitä, miten päiväkohtaiset pyynnöt kyettäisiin käsittelemään ja toteuttamaan asianmukaisesti näiden hyvin lyhyiden säilytysaikojen puitteissa.

https://yle.fi/uutiset/3-10178862

Single Post Navigation

Comments are closed.