matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

Helsingin kaupungin vuosia kestänyt kiusaamistapaus jää tutkimatta – avin saamasta valvontapyynnöstä puuttuivat kiusattujen nimet, joten tapaus on ”suljettu”.-2018

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on päättänyt jättää tutkimatta Helsingin asuntotuotantotoimiston (ATT) kiusaamistapausta koskevan valvontapyynnön.

HS kertoi helmikuussa, että kaupungin työsuojeluvaltuutettu on tehnyt tapauksesta valvontapyynnön aviin. Valvontapyynnön taustalla oli Työterveyslaitoksen tekemä selvitys ATT:n pitkään jatkuneista ongelmista.

HS:n selvitysraportista saamien tietojen mukaan asuntotuotantotoimistoa pitkään johtanut asuntotuotantopäällikkö Sisko Marjamaa on kiusannut ja kohdellut ihmisiä epäasiallisesti. Marjamaa siirrettiin syrjään tehtävistään pian raportin julkaisun jälkeen joulukuussa 2017.

Valvontapyynnössä katsottiin, ettei kaupunki ole ryhtynyt riittäviin toimiin, jotta kiusaaminen olisi saatu loppumaan.

”En ole päätöstä nähnyt, mutta sellaisen viestin olen henkilöstöhallinnolta saanut, että tapauksen tutkinta avissa on suljettu”, vahvistaa tekninen johtaja Jaakko Stauffer kaupunkiympäristön toimialalta.

Stauffer on asuntotuotantopäällikön lähiesimies.

HS:n haltuunsa saama avin päätös on tehty jo tammikuussa, mutta postinjakeluun liittyvän ongelman vuoksi päätös löysi valvontapyynnön tehneelle entiselle työsuojeluvaltuutetulle Olavi Lylylle vasta maaliskuussa. HS ei tavoittanut Lylyä tämän poissaolon vuoksi kommentoimaan asiaa.

“”””Syynä avin päätökseen päättää valvontapyynnön käsittely on se, ettei pyynnössä oltu kerrottu kiusaamisen kohteeksi joutuneiden henkilöiden nimiä. “”””

NO2::::   No jopas.   Ei kuulosta miltään järkevältä tuo juttu.   AVIn kyllä pitää osata vaatia lisäselvityksiä, jos noin simppeleitä tietoja puuttuu.   Kantelussa ei  kantelijoiden nimilistaa. ????       Joko ne muka on unohdettu, tai työntekijät eivät ole halunneet (uskaltaneet)  profiloitua – edes AVIN suuntaan.       Ettei vaan kaupunki kosta jälkikäteen  ?????  

     Ja eihän se juttu siitä minnekään katoa,  eli paperit sisään sitten uudelleen nimien kanssa, jos kyse on valittajan mokasta.    Käsittämätön koko selitys tuosta…joko Hesari ei ole saanut selvitettyä  tai asiaa ei ole haluttu kertoa, missä mättää tuon kanssa.      Lisäksi jokainen kiusattuhan voi nostaa kiusaamisesta kanteen rosiksessa, ja vaatia yhden euron korvausta….tai sitten 10tonnia…miten haluaa….tai miksi kärsimyksensä laskee.      Onkohan työtekijäpuoli tuossa nyt ihan lampaita vai mikä osa valitusprosessia on hakusessa.   ??      Tämä taas tyypillistä uutisointia ja asioiden hoitoa meillä…jompaa kumpaa….eli selvää ei saa.
”Yksittäisen henkilön häirinnän ja epäasiallisen kohtelun kokemuksen valvonnan mahdollistamiseksi edellytetään käytännössä, että ilmoittajan henkilöllisyys ilmaistaan työnantajalle”, avin käsittelyratkaisussa todetaan.

”Valvontapyyntönne perusteella kyse on useamman henkilön häirinnän ja epäasiallisen kohtelun kokemuksesta, joiden valtuutus tai nimet eivät kuitenkaan käy ilmi eikä teot yksilöidy valvontapyynnöstänne.”

Päätöksessä todetaan, että työyhteisöä ja työyhteisön toimintaa laajemmin koskevissa asioissa valvonta toteutetaan työpaikkatarkastuksella. Näin on päätöksen tehneen ylitarkastajan mukaan tarkoituksenmukaista tehdä myös ATT:ssa.

Tarkastuksessa arvioidaan muun muassa, onko työpaikalla toimivat käytännöt häirinnän välttämiseksi ja vähentämiseksi sekä onko työpaikalla suunniteltu ja tehty riittäviä toimenpiteitä häirinnän välttämiseksi ja vähentämiseksi.

Stauffer kertoi HS:lle jo helmikuussa, että avi on tiedottanut tekevänsä ATT:ssa tarkastuksen.

”Työsuojelutarkastus tehtiin ATT:ssa maaliskuun puolivälissä”, Stauffer kertoo nyt.

HS:n tietojen mukaan toimistossa on tehty avin toimesta myös Valmeri-kysely, jonka avulla selvitetään työntekijöiden käsityksiä työpaikan työoloista. Tarkastuksen ja selvityksen perusteella tehtävä raportti valmistunee kevään aikana.

Kaupunki on Staufferin mukaan tehnyt toimia ATT:n tilanteen parantamiseksi. Pitkään Pasilassa toiminut toimisto muutti huhtikuun alussa Elimäenkadulle Vallilaan.

”Muutto nähtiin yhtenä ratkaisuna ongelmiin. Se on varmasti omiaan suuntamaan katsetta tulevaisuuteen menneiden ongelmien sijaan”, Stauffer sanoo.

Jos kiusaaminen kestää 20 vuotta  —– niin pieleen on menty jo siinä ensimmäisen vuoden kohdalla.   Ja selitykset menneisyyden asioista ja niiden pyyhinnästä , ovat niin tyypillistä meillä, että sillä logiikalla voisi vankilat ja oikeudetkin lopettaa tähän päivään.     Eli, tuossakin hommassa on syyllisensä ja kärsijänsä — ja jos kärsineet sekä vastuulliset eivät ota omiaan- niin paska jatkaa matkaansa  ja viestiähän sitten kuuluu, että voit tehdä mitä vain , eikä mistään seuraa mitään.    Että katsele vain huomiseen…ja ole onnellinen.         Eli, vastuulliset ovat jossain nyt tässä siellä yläportaissa…..ja riippuen täysin siitä, milloin se ensimmäinen kiusaaminen on tapahtunut.   Siitä eteenpäin voi laskea tuon homman joko oikeintaiväärin- hoitoa.     Simppelä.          Mutta tokihan se systeemille sopii (kaupunki tai vastuulliset) — että porukka pitää suunsa supussa. 

”Yksi ongelma oli, että 62 hengen organisaatio toimi viidessä kerroksessa. Se on aiheuttanut varmasti kuppikuntamaisuutta. Nyt toimisto toimii yhdessä kerroksessa. Tiimit voivat toimia yhdessä.”

Tämän vuoden toimistossa on meneillään myös henkilöstökoulutusohjelma, jolla pyritään tervehdyttämään toimintakulttuuria.

Staufferin käsityksen mukaan tilanne toimistossa on rauhoittunut. ”Ainakaan mitään uutta huolestuttavaa ei ole tullut minun tietooni”, hän sanoo.

HS kertoi ATT:n kiusaamistapauksesta ensimmäisen kerran jo toukokuussa 2017. Haastatellut entiset työntekijät kertoivat kiusaamisen olleen muun muassa raivokohtauksia, eristämistä, pilkkaamista, julkista nöyryyttämistä, työntekijöiden vahtimista sekä asiatonta käytöstä.

Uusi asuntotuotantopäällikkö on tarkoitus saada rekrytoitua kesäkuun alkuun mennessä. Sillä aikaa tehtäviä hoitaa asuntotuotantopäällikön sijainen.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005635734.html

Single Post Navigation

Comments are closed.