Spotlight: Sairaat ja sidotut tänään Teemalla & Femillä kello 19.00.   tiistai 30.1-18

Tampereen yliopiston geriatrin professorilla Jaakko Valvanteella on itsellään hoitotahto.

  • Jaakko Valvanteen hoitotahto kieltää sänkyyn sitomisen.
  • Hänen patjansa saa tarvittaessa kyllä siirtää lattiatasoon.
  • Illan Spotlightin on toimittanut Patrik Skön.

Jaakko Valvanne on itse kokeillut, miltä tuntuu olla sänkyyn sidottuna. Kokemus ei ollut miellyttävä.

Jaakko Valvanne on itse kokeillut, miltä tuntuu olla sänkyyn sidottuna. Kokemus ei ollut miellyttävä. (TOMI VUOKOLA)

Illan Spotlightissa Teemalla ja Femillä käsitellään viime kesänä 72-vuotiaana kuolleen Raili Liimataisen kohtaloa. Ritva Sommermark ja Raija Lindström kertovat surullisina syöpäsairaan siskonsa viimeisistä elinviikoista. Muistivaikeuksista kärsinyt sisko oli sidottuna sairaalasänkyyn ja selvästi tuskainen.    (no2need::   Kukakohan pälli se viimeksi julkisuudessa “kehui” kotimaan saattohoitoa ?  Että on keinoja ja niitä käytetään — mutta eipä siltä näytä eikä kuulosta.    Eli, päättäjillä on pelikenttä täysin näkymättömissä, eikä tiedetä hölkäsen pöläystä todellisuudesta.       ///    Vielä jokunen aika sitten kuoleva saattoi joutua olemaan esim 20 hengen yhteishuoneessa normisairaalan osastolla – eli ei edes yksityistä tilaa, vaikka henkilölle on luvassa 24tuntia elinaikaa.    Ei paljoa voi noissa hommissa  puhua mistään, mikä on “hyvin” tai “kunnossa”.  )

Patrik Skönin toimittamassa ohjelmassa sänkyyn sitomiseen ottaa kantaa myös Tampereen yliopiston geriatrian professori Jaakko Valvanne. Hänellä ei riitä sille ymmärrystä.

– Olemme tottuneet siihen, että voimme käyttää tällaisia keinoja, joita ei tulisi mieleenkään käyttää missään muussa yhteydessä eikä minkään muun ihmisryhmän kohdalla. Tämä ei tulisi kuuloonkaan edes vankiloissa. Ja kaikkein hauraimpia ihmisiä me sitten kohtelemme tällä tavalla, Valvanne paheksuu.

Itselleen Valvanne on laatinut jo hyvissä ajoin hoitotahdon vastaavanlaisten tilanteiden varalle. Se kieltää sänkyyn sitomisen.

– Siirtäkää patja lattialle, jos on olemassa riski, että putoan vuoteesta, Valvanteen hoitotahdossa sanotaan.

Valvanne huomauttaa Spotlightissa, että tutkimusten mukaan sitominen ei ehkäise lonkkamurtumia eikä vähennä kaatumisia.

– Päinvastoin, se lisää erilaisia riskejä, Valvanne tarkentaa.

Spotlight: Sairaat ja sidotut tänään Teemalla & Femillä kello 19.00.