matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

”Yleislakko päälle ja katsotaan kuinka käy” – (SAK:n kentällä). -2018

”Yleislakko päälle ja katsotaan kuinka käy” – SAK:n kentässä on haluja kaikkein järeimpiinkin toimiin””

Demokraatti::::Helsingin Messukeskuksessa liikkui tänään vihaista väkeä, kun SAK:n liittoväki kokoontui pohtimaan, millä keinoin saadaan hallituksen työttömiä kyykyttävä ”aktiivimalli” kaadettua. Palkansaajajärjestö SAK myös hahmotteli oman vaihtoehtonsa työttömyysturvamalliksi kentän viestien perusteella.

Heti kokoontumisen alkajaisiksi isolle näyttökankaalle ilmestyi ensimmäinen sanoma: ”lakko, lakko, lakko”.

No2::::Ek ….ja hallitus ovatkin leikkineet kalifia jo aikaa, joten olisi yleislakolle ihan hyvää paikkaa(viimeinkin).  Maksupuolta tai muuta olisi joku muu saanut ajatella jo ajat sitten, kun kanttia kiristää ruuvia.  Vai onkohan siellä mitään ajatusta muutenkaan päässä ?

Työväki on saanut pökkelö-ex-paperimiehen (Lindstöm) romua syödä jo pitkään.  Jätkä ei elä tässä päivässä yleensäkään, kuten monet muutkaan siniset ex-persut…..tai monet persutkaan.     Kuulemma Lindströmin mukaan nyt ei ole kuunneltu ketään (asiantuntijoita tai muitakaan) — vaan hallitus on päättänyt mennä oma pää edellä “kuten on päätetty”.  Niinpä.

     Eli, ehkä työväen tai liittojen aika näyttää vihdoin, mistä kana kusee, tai pääsee lopulta samaan paikkaan, minne se kanakin….eli sinne koukun nokkaan roikkumaan.        Joku raja luulisi olevan jossain….. ja vähän outoa olisikin, jos tämä lammaskansa kotomaassa ei saisi suutaan auki – vaikka vähän viime hetkillä sitten.   Kauan tätä paskaa on annettu kaataakin hallituksen toimesta  monen(köyhät, työttömät, lapsiperheet, opiskelijat, eläkeläiset jne jne jne)  niskaan tänä pänä.    Rahaa on jakaa pitkin poikin kenelle sattuu , mutta kotimaan tarvitsijat ovat saaneet repiä selkänahastaan.

Demokraatin haastattelukierroksella ajatus ei osoittautunut yksinhuuteluksi.

– Mielestäni yleislakko ei olisi millään lailla poissuljettu. Ei tässä mitään perhetapahtumia kaivata vaan painostusta hallitukselle, Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Jape Lovén puuskahti. Hän toimii Helsingin ahtaustyöntekijöiden vt. puheenjohtajana.

Samoilla linjoilla olivat Sirpa Lahtinen Ilmailualan unionista ja Ann-Louice Ormiskangas Teollisuusliitosta.

– Jos tällaista väkeä ei kuunnella, sitten yleislakko päälle ja katsotaan kuinka käy. Mikä ettei, Lahtinen pamautti.

– Jos ei muu auta, yleislakko on viimeinen keino, Ormiskangas lisäsi.

SAK:n edustajiston jäsen Lahtinen työskentelee Helsinki-Vantaan lentoaseman asiakaspalveluyksikön pääluottamusmiehenä. Ormiskangas on Teollisuusliiton valtuustossa ja pietarsaarelaisen muoviteollisuusyritys Herrmans Ab Oy:n pääluottamusmies.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin valtuuston jäsen Piia Kyrö oli hieman varovaisempi kannassaan.

– Vaikea sanoa, missä menee raja, että ollaan lakossa. Aika varmaan näyttää sen, milloin pinna oikeasti katkeaa, Kouvolan seudun osuuskaupan pääluottamusmies muotoili.

Nelikko oli sitä mieltä, että sinänsä työttömien aktivoinnissa ei ole sinänsä mitään pahaa, mutta…

– Hallituksen mallissa ei ole kyse aktivoinnissa vaan ihmisten nöyryyttämisestä ja suoranaista työttömyysturvan leikkauksesta. Jos työttömän vastuulle jää se, ottaako joku yritys hänet töihin vai ei, asia on mennyt aivan päälaelleen, Lovén huomautti.

Hänen mukaansa työministeri Jari Lindström (sin.) on myöntänyt suoraan, että on valmistelemassa uudestaan pakkolakeja ”aktiivimalli 2:n” avulla.

– Tässä kohtaa mitataan myös SAK:n uskottavuutta.

Lahtinen on kannustuksen kannalla, mutta nyt on nähty hänen mielestään yksi toimimaton malli. Ormiskangas peräänkuulutti järkevyyttä.

– Pitää tarjota todellista työtä ja kunnon koulutusta, josta on hyötyä.

Jo nyt on huomattu eri puolilla Suomea, että työvoimapalvelut eivät ole riittäviä. Lovén ja Lahtinen huomauttivat, ettei tarjonta vastaa tarvetta Uudellamaallakaan, jossa painitaan erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden kanssa. Mielenkiintoiset koulutuksetkin ovat usein tupaten täynnä.

Ormiskangas kertoi kummasta tilanteesta Pietarsaaressa:

– TE-toimisto on auki muutaman tunnin parina päivänä viikossa. Missä ne rahat työvoimapalveluihin ovat, joita Lindström lupasi, hän sekä kouvolalainen Kyrö kysyivät.

Kehä III:n ulkopuolella on heidän mukaansa suuri hätä, joutuuko jättämään kotinsa ja perheensä, jotta työttömyysturvan ehdot täyttyvät.

– Ei ole reilua, jos pakotetaan muuttamaan perheen parista pois, Ormiskangas ja Kyrö painottavat.

Kyrö piti huolestuttavana, jos työtön ei pääse edes TE-toimistoon sisälle. Kasvokkain moni asia hoituu paremmin kuin sähköpostitse.

Nelikko odottaa SAK:lta tiukkaa linjaa, jotta ay-liikkeen polvilleen ajaminen loppuu.

– Emme voi ottaa koko ajan keppiä vastaan, jos ”aktiivimalli 2” vielä tulee voimaan. Hallituksen täytyy lopettaa tuo pelleily, niin ylimielistä touhu on, Lahtinen kiteytti tunteet.

SAK järjestää perjantaina 2. helmikuuta suuren mielenilmaisun Helsingissä. Pietarsaaresta lähtee linja-autoja, ja vartin yli kolme yöllä pitäisi olla kyydissä. Ormiskangas uskoi, että on mukana. Kouvolalainen Kyrö lupasi, että hän on ehdottomasti SAK:n linja-auton kyydissä.

Ay-aktiivit uskovat, että taas löytyy me-henkeä, kun torilla tavataan.

https://demokraatti.fi/yleislakko-paalle-ja-katsotaan-kuinka-kay-sakn-kentassa-on-haluja-kaikkein-jareimpiinkin-toimiin/

Single Post Navigation

Comments are closed.