matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

Apteekki joutuu piilottelemaan lääkkeitä?-2018

 

9 ilman reseptiä saatavaa lääkettä, joita suomalaiset käyttävät väärin – apteekit joutuneet piilottamaan yleisimmät

Lääketurvallisuutta valvovan Fimean mukaan väärään käyttöön päätyviä itsehoitolääkkeitä ei ole tarpeen muuttaa reseptivalmisteiksi.

Apteekit ovat huolissaan itsehoitolääkkeiden jatkuvasta väärinkäytöstä. Apteekkariliiton mukaan jopa puolet apteekkien työntekijöistä näkee vähintään kerran viikossa, että ilman reseptiä saatavia valmisteita ostetaan vääriin tarkoituksiin.

      Pari huomiota väliin, pikku sekasoppaan.     ELi, kun lääkäri määrää<<<….apteekki rutisee…..ja THL osaltaan antaa ns “käypähoito-pulinoita”…..ja sitten vielä se viimeinen – eli käyttäjän omat päätökset käsikauppalääkkeiden kanssa.     

Joka neljäs työntekijä havaitsee väärinkäyttöä ainakin kerran päivässä.

Apteekkariliitosta arvioidaan, että osa asiakkaista suhtautuu itsehoitolääkkeisiin turhan huolettomasti.

– Jotkut farmaseutit kokevat, että vaikka he kuinka neuvovat asiakkaita, väärinkäyttö silti vain jatkuu. Ei pysähdytä ajattelemaan sitä, että ne ovat voimakkaasti vaikuttavia aineita, kertoo viestintäproviisori Elina Aaltonen Apteekkariliitosta.

Monet luulevat, että itsehoitolääkkeitä voi käyttää jatkuvasti. Joitakin itsehoitovalmisteita käytetään myös päihteinä.

Kokosimme Apteekkarilehden selvityksen pohjalta listan yleisimmistä itsehoitolääkkeistä, joita suomalaiset käyttävät väärin.

1. Yskänlääkkeet

Lähes 70 prosenttia apteekkien työntekijöistä on havainnut asiakkaiden joukossa yskänlääkkeiden väärinkäyttäjiä. Osa näistä asiakkaista käyttää lääkettä päihteenä. Monet yskänlääkkeet sisältävät keskushermostoon vaikuttavia aineita kuten kodeiinia.

– Jos apteekki havaitsee päihdekäyttöä, yskänlääkkeet siirretään pois asiakkaiden ulottuvilta ja niitä myydään vain tiskin takaa. Samalla voidaan tapauskohtaisesti arvioida, kannattaako asiakkaalle myydä lääkettä, kertoo viestintäproviisori Elina Aaltonen Apteekkariliitosta.        Poliisi, tuomari vai apteekki ?  Onko tosiaankin niin, että apteekki voi päättää pärstäkertoimella, kenelle myy mitäkin käsikauppalääkettä??   Aika mielivaltaiselta kuulostaa…..ja että apteekki laittaisi jopa “piiloon” erinäisiä lääkkeitä.   Kuulostaa edelleen omituiselta, vaikka apteekki jonkun sortin privaattipuoti onkin.    Eli, pitääkö kansalaisten tilata jotain lääkkeitä ulkomailta siitä syystä, ettei apteekki myy reseptittömiä  käsikauppalääkkeitä.   Tuosta on jonkun syytä ottaa selvää.    Apteekki ei yleisellä tasolla luulisi olevan mikään vapaan lääkeostelun portsari.  Tai että asiakas olisi jotenkin selitysvelvollinen.    Tässä maassa alkaa mennä erinäiset puuhat jo outoon suuntaan.    Kohta saa salailla lääkärillä, ja näköjään saa salailla apteekissa,  että mitä kukakin on miehiään tai naisiaan.    Kyttäämistä tämäkin.  Saamme pikkuhiljaa Suomeen natsien ja komukkamaiden entisen menon….eli vasikointimaailman.    Sehän tässä vielä puuttuukin entisten joukosta.     

Yskänlääkkeitä käytetään väärin myös yskän hoidossa. Aaltosen mukaan lääkettä otetaan esimerkiksi flunssan yhteydessä turhan rutiininomaisesti. Lisäksi yskänlääke valitaan usein väärin.

– Virusflunssan aiheuttamaan yskään valitaan usein limaa irrottavaa yskänlääkettä, vaikka yleensä kyseessä on ärsytysyskä. Lisäksi limaa irrottavien lääkkeiden teho on tutkimusten mukaan aika heikko.

Jos limaa erittyy jatkuvasti, pitäisi Aaltosen mukaan mennä lääkäriin eikä apteekkiin.

– Taustalla voi olla esimerkiksi runsas tupakointi tai keuhkoahtaumatauti. Jos hakee vain lisää lääkettä, jokin muu sairaus voi jäädä muuten huomaamatta.

Kolmas yskänlääkkeitä väärin käyttävä ryhmä ovat astmaatikot. Heille ei suositella yskänlääkkeitä itsehoitoon lainkaan, vaan heidän pitäisi neuvotella ensin lääkärin kanssa inhalaattorin annostuksen nostosta.

2. Nenän limakalvoja supistavat tipat tai suihkeet

Tukkoisen nenän avaamiseen tarkoitettujen nenäsuihkeiden tai -tippojen väärinkäyttö on lähes yhtä yleistä kuin yskänlääkkeiden. Nenäsumutteita ei voi käyttää päihteenä, mutta ne koukuttavat pitkäaikaisessa käytössä toisella tavalla – tukkoinen nenä ei pysykään lopulta auki ilman lääkettä.

Avaavien suihkeiden pitkäaikaiskäytön ongelma on, että ne voivat pilata nenän limakalvon. Jos suihketta käyttää pidempään, nuhaoireet ja limakalvon turvotus voivat ilmaantua hoidon lopettamisen yhteydessä uudelleen. Suihkeita saisi ohjeistuksen mukaan käyttää korkeintaan kymmenen päivää kerrallaan.

Apteekeissa voidaan jopa kieltäytyä myymästä lääkettä, jos epäillään, että asiakkaan suihkeen käyttö on riistäytynyt käsistä.

kertoi aiemmin tällä viikolla yhdestä tällaisesta tapauksesta.

Itsehoitolääkkeiden huomattu epätarkoituksenomainen käyttö -grafiikka
Yle/ Uutisgrafiikka

3. Kipulääkkeet

Kivunhoito on ruohonjuuritasolla kuultuna hanurista.   Ne ketkä lääkkeitä määräävät,  eli lääkärit …..eivät taida itse tietää kivusta mitään, kun tekee tiukkaa niiden käsittelyn ja määräämisen kanssa.  Valvira kun valvoo pyssy ojossa olan takana, niin lääkäri ei kykene hoitamaan hommaansa, sekä että voi olla muutenkin moralisti-jänishousu, kenelle sopii, että potilas kärsii- turhaan – koska THL/käypäohjeet /Valvira.      Kyse on potilaan oikeuksista, eikä huru tai muuten kyvyttömät  lääkärit ole oikeita päättämään toisten kärsimyksen halusta.   Kaikki eivät kaipaa mitään taivaanmatkan kärsimystikettejä täältä, joten kivunhoidossa on korjauksen paikkaa kaikkinensa.    Minimaalinen osa väärinkäyttäjiä ei voi vaikuttaa loppujen 95% ~~ kärsimykseen välillisesti – ja että tämän porukan takia jaetaan uusia linjoja ja sääntöjä, mitkä eivät vastaa todellisuutta.         Lääkäreillä toki ei ehkä todellisuus kohtaa, kun itsellä on piikki auki, vaikka minkä sortin nappeihin ——-ja siitähän jo on ollutkin mediassa sekä Valviran toimesta juttua….eli napparilääkäreistä.     Ehkä kuitenkin potilaat (ne kipupotilaat ) ovat ykkösprioriteetti tuossa kohtaa.       Ettei oikeasti sairaiden tarvitse vaivautua menemään hakemaan kadulta lääkkeitään — sitä varten meillä pitäisi olla toimiva kivunhoito….eikä hurupelleilyä siellä kärsimyksen tarjoamisena.      Kärsimys jalostakoon niitä, ketkä sitä etsivät.

Monet suomalaiset käyttävät tulehduskipulääkkeitä ja parasetamolia liian pitkään tai liian suurina annoksina. Asiakas voi valita apteekissa myös väärän kipulääkkeen, joka ei välttämättä lainkaan auta hänen vaivaansa.

– Kipulääkkeen käyttöön suhtaudutaan aika huolettomasti, koska niiden käyttö on niin yleistä. Lääkkeen valinnassa ei oikein haluta ottaa neuvoja vastaan, koska asiakas on usein käyttänyt niitä aikaisemminkin, toteaa Apteekkariliiton viestintäproviisori Elina Aaltonen.

Lääkkeiden turvallisuutta valvova Fimea on arvioinut aiemmin, että tulehduskipulääkkeet aiheuttavat satoja kuolemia vuosittain. Monet asiakkaat esimerkiksi luulevat, että tulehduskipulääkkeet auttavat vatsakipuun. Yle Uutiset

vuonna 2013, että noin kolmasosa vatsahaavan aiheuttamista verenvuodoista ja kuolemista liittyy tulehduskipulääkkeiden käyttöön.       Paljonkohan olikaan migreenipotilaita Suomessa…oliko puoli miljoonaa… tai vähemmän.  Mutta THL:n yleinen ohje muistakseni on, että (samoin sairaaloissa) — että ensisijainen lääke migreeniin on tulehduskipulääke.  ??   No jaa.    Kyllähän se joillekin toimii ja hyvä kun riittää – ok — mutta suurin osa joutunee käyttämään triptaaneja, mitkä ovat varsinaisia migreenilääkkeitä.  Valitettavasti nekään eivät katkaise kohtauskia, mitkä täten voivat kestää vaikka viikon – ja 24/7.   

  Ja niillä triptaaneilla  useimmiten kohtaukset talttuvat, tai sitten ei.   Sen jälkeen ei auta kuin ensiapupoliklinikka, mistä jotain erinäistä mix- kipupiikkiä, mutta kuulemma sielläkin on osin niin torvea porukkaa, että tarjotaan potilaalle niitä jo kotona kourakaupalla syötyjä buranoita ja paracetamolia—-eikä puhe auta näille jästipäille.   Ei osata lukea potilasasiakirjoja – eikä uskota potilasta itseään.

Kun migreenikolla 24/7 pää hajoaa-kipua – niin ei oikein tarvitse siinä kohtaa mitään “käypähoitoja”….vaan mitä vain, mikä lopettaa 2-10pv +++kestäneen pään jomotuksen.      Että ei ihme, jos on vatsahaavaa näilläkin potilailla, kun oikein lääkäristä lähtien tarjotaan migreeniin sitä käypähoidon tulehduskipulääkettä, vaikka triptaanit taitavat toimia paremmin.  Mikä sitten on riskiennuste versus molempien pitkäaikainen käyttö –on taas toinen juttu.      Mutta lääkärit siis potilaan omankin pään lisäksi – oikein laittavat ensisijaiseksi lääkkeeksi tuon mahaa syövän tulehduskipulääkkeen. (kuten joka nuhaan, flunssaan ja kipuun polvessa tai selässä.   Kyllä ne tulehduskipulääkkeet ovat ihan hyvin esillä ja mainostettuja ilman potilaiden omaakin hölmöilyä.    Ehkä kannattaa näissä toisissa jutuissa katsella jonkun peiliin, että missä se originaali syy luuraa.

– Sydänpotilailla myös sydäninfarktin riski kasvaa, ja viimeisimpien tutkimusten mukaan pitkäaikainen käyttö heikentää miesten hedelmällisyyttä, Aaltonen sanoo.

Tulehduskipulääkkeet eivät myöskään sovi yhteen verta ohentavan lääkityksen kanssa.

Parasetamoli ei ärsytä vatsaa, mutta voi tehdä suurina annoksina hallaa maksalle. Joulun välipäivinä monet tiedotusvälineet uutisoivat 16-vuotiaasta pojasta, joka oli kuollut mahdollisesti alkoholin ja parasetamolin yhteisvaikutuksesta johtuneeseen myrkytykseen.

– Ne ovat vaarallisia, jos niitä ottaa erittäin suuria määriä tai monta päivää putkeen tai käyttää yhdessä alkoholin kanssa. Oikein valittuna ja ohjeen mukaisilla annoksilla lääkkeet ovat turvallisia.

4. Flunssalääkejuomat

Flunssan hoitoon käytettäviin lääkejuomiin liittyy yhteiskäytön vaara. Jos esimerkiksi ibuprofeenia sisältävää juomaa käyttää yhdessä jonkin muun tulehduskipulääkkeen kanssa, lääkeaineen kokonaisannostus voi nousta liian suureksi. Silloin särkylääkkeiden aiheuttamien haittavaikutusten (ks. edellinen kappale) riski lisääntyy.

– Juomaa ei ehkä aina mielletä lääkkeeksi, Aaltonen toteaa.

Flunssalääkejuomista liikkuu myös sellaisia vääriä käsityksiä, että ne ehkäisisivät flunssan puhkeamista. Näin ei ole.

– Flunssan aiheuttaa virus, jota ei voi tappaa eikä estää tulemasta, vain sen oireita voi lievittää.

Lämmin lääkejuoma voi houkutella kylmänä talvipäivänä myös makunsa vuoksi, jos olo tuntuu hiukan flunssaiselta.

– Jos kuumetta tai päänsärkyä ei ole, kannattaa valita ennemmin vaikkapa lämmin marjamehu.

5. Laksatiivit

Ummetukseen on tarjolla kahdenlaisia itsehoitolääkkeitä. Apteekeissa on havaittu, että monet kroonisesta ummetuksesta kärsivät käyttävät akuuttiin tilanteeseen tarkoitettuja lääkkeitä, koska ne ovat helpompia käyttää.

– Akuuttiin ummetukseen tarkoitetut laksatiivit ovat tablettimuodossa, kun taas kroonisen ummetuksen lääkkeet ovat jauhemuodossa ja ne pitää liottaa nesteeseen.

Kroonisen ummetuksen lääkeainetta tarvitaan yhteen annokseen niin paljon, ettei sitä voi puristaa tablettimuotoon. Laksatiivien väärinkäyttö voi aiheuttaa suolen toiminnan laiskistumista, jolloin ummetus voi pahentua.

– Silloin voidaan tarvitaan järeämpiä keinoja kuten peräruiskeita, joilla vatsa saadaan toimimaan.     Tässäkin sitä samaa hommaa, eli potilaat eivät halua – eivätkä myöskään lääkärit — niitä suolen tähystyksiä, tai vatsalaukun täydellistä tutkimusta…että mistä häiriöt johtuvat.   Sitten niitä arvaillaan….ja samoin arvaillaan lääkkeitä.   Kyssä siis hoitovajeesta….kenen lie syystä milloinkin.

6. Kortisonivoiteet

Lääkevoiteet kuten kortisoni on tarkoitettu esimerkiksi auringon polttaman ihon ja hyttysenpuremien hoitoon. Niiden ongelma on Aaltosen mukaan siinä, että niitä käytetään helposti “varmuuden vuoksi”.

– Voiteita ostetaan helposti kaikenlaisiin rohtumiin, nirhaumiin ja jopa lihassärkyyn. Monet ajattelevat, että lääkevoide auttaa kaikkiin iho-oireisiin.

Jos voide on valittu väärin eikä se auta vaivaan, käyttö voi pitkittyä. Kortisonivoiteet ohentavat ihoa, jos niitä käyttää liian pitkään.

– Niistä voi tulla pysyviäkin vaurioita. Ihoon voi tulla pigmenttihäiriöitä ja sidekudosarpia. Ihon puolustuskyky voi myös laskea, jos voidetta käyttää väärään vaivaan. Rikkinäinen iho voi esimerkiksi tulehtua herkemmin.

7. Antibioottivoiteet

Antibioottivoiteita käytetään väärin samaan tapaan kuin kortisonivoiteitakin.

– Yksi niistä on sellainen, että se saattaa allergisoida. Lisäksi turhien antibioottien käyttöä pitäisi aina välttää, myös voidemuodossa. Voide ei paranna esimerkiksi naarmua, joka ei ole tulehtunut.

Aaltonen sanoo, että sekä kortisoni- että antibioottivoiteita käytetään väärin esimerkiksi sieni-infektion ja rikkirevittyjen hyttysenpuremien hoidossa.

– Sieni-infektion hoitoon kannattaa hankkia sienilääke ja rikkirevittyyn hyttysenpuremaan puolestaan valita voide, jossa on mukana myös desinfiointiaine.

8. Matkapahoinvointilääkkeet

Matkapahoinvointilääkkeiden väärinkäyttö on aina päihdekäyttöä. Yhdessä valmisteista on lääkeaineena keskushermostoon vaikuttavaa ainetta, josta voi saada samanlaisen päihdyttävän vaikutuksen kuin yskänlääkkeiden kodeiinista.

– Lääke aiheuttaa väärin käytettynä sekavan olon. Myös nämä lääkkeet on usein sijoitettu tiskin taakse niin, että niitä pitää pyytää apteekin henkilökunnalta erikseen, Aaltonen kertoo.

Aaltosen mukaan yskänlääkkeitä ja matkapahoinvointilääkkeitä on käytetty päihtymistarkoitukseen jo pitkään. Lääkkeiden turvallisuutta valvovan Fimean mukaan niitä ei olla siirtämässä reseptivalmisteiksi. Fimeasta arvioidaan, että päihdekäyttötapaukset ovat harvinaisia.

9. Pieniannoksiset veren hyytymistä estävät lääkkeet

Asetyylisalisyylihappo eli “aspiriini” on monille tuttu kipulääke, mutta pieninä annoksina sitä käytetään estämään veren hyytymistä. Ongelma on, että lääkkeiden käyttö aloitetaan usein omin päin, vaikka pitkäkestoisesta lääkityksestä pitäisi aina keskustella lääkärin kanssa.    Tässä myös sitä kotimaan romu-terveydenhoitoa sivujuonteena.   Jollain voi olla rintakipuja, tai suvussa sydäreitä….ja vaikka erilaisia oireita (oikeita tai kuviteltuja) — niin kuka tänä pänä kuvittelee pääsevänsä kovin kummoisiin sydäntutkimuksiin – ainakaan säällisessä ajassa.  Nykyään huonoimmillaan 3kk jonot edes tk:n ….sen jälkeen tutkimukset miedoimmasta päästä, eli ekg, ehkä rasituskoetta, holteria — mutta jollain voikin vaiva jäädä näkymättä, ja riskejä voi olla nurkan takana odottamassa.      No eipä siihen tosiaan mikään 50mg Primaspan auta, tai paloiteltu asperiini/disperin — mutta kyssä vain menee usein niin, että lääkäri ja tutkimukset ovat kiven alla – ja asiakas sitten lukee googlea ja hoitaa itse itseään.    Sitähän tämä terveydenhoito tänään on — että pitäisi tietää itse enemmän kuin lääkäri, koska suuri osa lääkäreistä on – idiootteja, laiskoja, kirjanpitäjiä, saamattomia, tai vain surkeita vasureita, keitä ei kiinnosta kuin päivän päättyminen  tai potilaan ulos ovesta saaminen.       Siinä myös sitä peiliin katsomisen paikkaa.   Näistä on juttua ihan tarpeeksi tänä pänä, miten surkeaa toiminta t-hoidossa on.

– Naapuri tai joku tuttu on saattanut vinkata, että se ehkäisee infarkteja. Reseptiä lääkkeeseen ei sitten haeta, koska siitä ei saa Kela-korvausta.

https://yle.fi/uutiset/3-10017462

Veren hyytymistä ehkäisevät lääkkeet altistavat käyttäjänsä mustelmille ja voivat ohentaa verta liikaa. Silloin ne kasvattavat sisäisen verenvuodon riskiä.   Tähän taas toistoa, kuten migreenin kanssa….– että miten sitten vaivoihin määrätään vatsan verenvuotoja aiheuttavia nappeja(ne tulehduskipulääkkeet),  ja toki hyvin usein sydänongelmien  kanssa  ilman, että mitään täysiä tutkimuksia vaivoista on edes tehty.   Lääkärit kun ovat nykyään jo talousapureita rahansäästötalkoissa – niin mieluummin kuin tehdään kuvantamisia tai tutkimuksia, niin annetaan pari nappia käteen.    Auttaa tai ei….ja päätä itse haluatko vatsaverenvuotoja. 

Single Post Navigation

Comments are closed.