Lappeenrantalaisen Jade-vauvan äiti järkyttyi Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä saamastaan kohtelusta. Pahasti sairas vauva lähetettiin kotiin, ja vasta päiviä myöhemmin hän sai tarvitsemansa suonensisäisen antibioottikuurin.

Jaden äiti Ninna Hyyti on täysin pöyristynyt saamastaan kohtelusta Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä. Tyttö oli itkuinen ja silminnähden kipeä päivystykseen tullessa, mutta silti heidät lähetettiin kotiin.

Jaden äiti Ninna Hyyti on täysin pöyristynyt saamastaan kohtelusta Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä. Tyttö oli itkuinen ja silminnähden kipeä päivystykseen tullessa, mutta silti heidät lähetettiin kotiin. (NINNA HYYTI)

Lappeenrantalainen Ninna Hyyti huolestui 4,5 kuukauden ikäisestä Jade-vauvastaan, kun tytölle oli yön aikana tullut ärhäkän näköinen ihottuma polvitaipeeseen.

—————————

No2need:     No eipä näissä kotimaan lääkäreiden tasossa tuolla perustasolla ole ollut kehumista kai ikinä.   Joukkoon mahtuu iso läjä lähes puoskarin nimellä toimivia pökkelö-idiootteja.   Vähän kuin tukkimetsästä tulleita.   Onhan näistä saanut lukea jäävuodenhuippuja ainoastaan, kun mediakynnys ylittyy ja joku jaksaa tehdä asiaa.   Tuhannet ja tuhannet ovat piilossa tilastoista, koska popula ei uskalla, osaa tai jaksa valittaa.     Tuostakin jutusta saisi vaikka käräjille kanteen lääkärin osalta…ja hoitopaikankin – mutta sepä maksaa ja on riski, paitsi nollatuloiselle tai hyvätuloiselle.    Persaukinen onneksi saa ilmaisen oikeudenkäynnin sekä oikeusavustajankin siihen extrana.       Eli, ei tehoa tänä pänä mitkään pikku muistutukset tai kantelut Aluehallintovirastoon tai josko Valviraankaan.   Potilasasiamies on ihan tyhjän kanssa.     Lääkärin nimi esiin ja syyte käräjille ja homma on paremmin hallussa — jos siihen kantti kestää.   

Nykyajan lääkärit eivät pelkää pikku mutinoita jostain….ja jos paikkakunnalla kukaan ei edes tiedä kyseisen pökiön nimeä – niin miten edes välttää moista puoskaria siinä kaupungissa.   Kuka siis ei ymmärrä sairauksista mitään.   Saatikka että vastaaoton arviot ja käyttäytyminen on hanurista.     Asiasta on jo tarpeeksi juttua, että hoitajien vastuu on kyseenalainen – eikä kukaan hoitaja puheen perusteella voi mitään päättää tai tietää.    Ovatko hoitajat tai työnantaja valmiita vastaamaan oikeudessa hoitovirheisiin ?    Kyse onkin siitä, että kotimaan potilasturvallisuus sekä oikeusturva on heikoissa, koska hallinnollisella puolella tuollaiset pikku valitukset ovat roskiskamaa, eivätkä johda vasiten mihinkään konkreettiseen.   

Lääkäri voi jättää vanaveteensä kasan kuolleitakin potilaita (vahingossa) – eikä luvat lähde repimälläkään.    Vaihdetaan paikkakuntaa ja homma jatkuu.   Ovat sen verran arvokkaita papereita nuo puoskarin oikeudet, ettei niitä kukaan oikein uskalla pois ottaa.    Onhan siitä kuultu ja luettu.     Ainoa keino on enää julkisuus ja kanne oikeuteen – mikään muu ei toimi.    Jos muuta luulee, niin lyö päätään seinään.   Samoin, kun ketkään kansalaiset eivät tee mitään – niin paska vain jatkaa matkaansa.    Sitten saavat kaikki muutkin sitä mitä tilaavat.

Jos joku taho kaivaisi tietoa tällaisesta romutoiminnasta, siihen ei riittäisi kai edes kirjaSARja.    Tilastoa on, mutta kai jokainen ymmärtää, etteivät ne pidä paikkaansa.   Jos siellä hoitovirhetilastoissa on edes 20% todellisuudesta, niin taitaa olla lähellä tai yläkanttiin sekin.     Kun porukka ei uskalla kannella,valittaa tai nostaa syytteitä, niin lammaskansa tosiaan sitten saa juuri sen tason hoitoa, kuin ansaitsee…..eli salliessaan romutoiminnan.      Jopa hoitajat, ketkä muuten tekevät useimmiten hyvää ja arvokasta työtä……….suojelevat mätää systeemiä,   siis sitä omaa työympäristöään…..vaikka näkevät toiminnan siis suoraan omin silmin.   Eivät kehtaa myöntää hekään, että “heidän” toimipaikkansa toimii päin prinkkalaa …ja toiminnot ovat sitä hanurista-luokkaa.     Kuulemma on työpaikka vaarassa, kun suunsa aukaisee.   Johan tästäkin ollut esimerkkejä.     Eli, —— suomalainen terveydenhoito näyttää olevan melkoisen romua…..ja buranaa”.      Valelääkärikin varmaan pärjää noissa hommissa, kun arvailee hyvin ja psyykkaa.  Siltä ainakin muutama juttu näyttää, koska näitä itse oikean lääkärin tumpelointeja on alkanut olla päivä päivältä enemmän.       Kotiin vaan ja lepoa.    Ja arkkuun.

——————————————–

30. joulukuuta Hyyti soitti Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystykseen ja yritti selittää tilanteen vakavuutta. Äidin mukaan Jade oli kovissa kivuissa, eikä saanut jalkaansa edes suoraksi.

Päivystyksessä luvattiin laittaa vauva jonoon.

– Odotin kotona yli neljä tuntia, eikä päivystyksestä kuulunut mitään. Soitin sinne uudelleen ja sain tylyä kohtelua. Linjan toisesta päästä kysyttiin, että onko se tilanne mennyt pahemmaksi vai miksi sinä tänne koko ajan soittelet. Lopulta sain sovittua, että tulemme paikan päälle päivystysjonoon, Hyyti muistelee tuohtuneena.

Tältä Jade-vauvan polvitaive näytti, kun lääkäri määräsi perusvoidetta.

Tältä Jade-vauvan polvitaive näytti, kun lääkäri määräsi perusvoidetta. (NINNA HYYTI)

Tilanne paheni

Kun äiti ja Jade-vauva sovittuna aikana saapuivat päivystysjonoon, edessä oli vielä parin tunnin odotus. Hyyti kävi useaan kertaan kysymässä, milloin he pääsevät lääkäriin ja vastaus oli aina, että olette seuraavana jonossa. Näin kului vielä lähes tunti.

Lopulta lääkäri otti Jaden vastaan, mutta ei Hyytin mukaan ottanut kuuleviin korviinsa äidin epäilyjä vakavasta ihottumasta. Lääkäri ei Hyytin mukaan ottanut minkäänlaisia laboratoriokokeita eikä tutkinut tyttöä muutenkaan tarkemmin.

– Hän sanoi, että laittakaa perusvoidetta ja menkää kotiin. Maalaisjärjelläkin näki, ettei tuo ihottuma ollut ihan perusrasvalla hoidettavissa. Uskoin kuitenkin häntä, koska hänhän on lääkäri.

Tammikuun toinen päivä Hyytille tuli kova kiire takaisin päivystykseen, koska Jaden ihottuma oli levinnyt lähes kaikkialle pienen vauvan kehoon. Tilanne oli vakava.

– Meidät otettiin saman tien sisään ja laitettiin lasten osastolle tiputukseen. Selvisi, että Jadella oli bakteerin aiheuttama märkärupi, joka vaati antibioottihoitoa, äiti kertoo.

Ninna Hyyti kiittää hyväntekijä Brother Christmasia, joka auttoi kattamaan Jaden antibioottikulut. Se on yksinhuoltajalle iso raha, nainen sanoo.

Ninna Hyyti kiittää hyväntekijä Brother Christmasia, joka auttoi kattamaan Jaden antibioottikulut. Se on yksinhuoltajalle iso raha, nainen sanoo. (NINNA HYYTI)

Äiti aikoo valittaa

Perheen vastoinkäymiset eivät kuitenkaan loppuneet siihen. Jade kotiutettiin seuraavana päivänä, mikä oli ilmeisesti liian aikaisin, sillä loppiaisena vauvan tila paheni jälleen. Jade joutui toistamiseen suonensisäiselle antibioottikuurille.

– En voi edes kuvitella, minkälainen rasitus tämä on pienelle keholle. Jos Jade olisi heti saanut oikean diagnoosin, suun kautta otettavat antibiootit olisivat todennäköisesti riittäneet, eikä tätä kamalaa ruljanssia olisi tarvinnut käydä läpi, Hyyti harmittelee.

Vaikka Jade-vauva on onneksi jo paranemaan päin, Hyyti ei aio olla hiljaa tapahtuneesta. Hänen päivityksensä Facebookissa on kerännyt lähes 800 tykkäystä ja liki tuhat jakoa. Lisäksi hän on täyttämässä potilasvahinkoilmoituksen sekä muistutuksen lääkärin toiminnasta. Lisäksi hän on ottanut yhteyttä sairaalan johtoon ja laittanut sähköpostia sekä sosiaali- ja terveysvaliokuntaan että sosiaali- ja terveysministeriöönkin.

– Teen tämän sen takia, että asiat muuttuisivat eikä kenenkään muun pieni vauva joutuisi kokemaan tällaista. Ymmärrän, että päivystyksessä on kiire, mutta joku raja sentään. Ei pienen vauvan hengellä voi leikkiä.

Sairaala kommentoi

Etelä-Karjalan keskussairaalan johtaja Tarja Nylund ei voi kommentoida yksittäistapausta, mutta yleisellä tasolla hän sanoo, että päivystyksessä on sairaanhoitaja, joka lääketieteellisen kiireellisyysluokituksen mukaan arvioi potilaan hoidon kiireellisyyttä. Lääkärin toimintaa kyseisessä tapauksessa hän ei Iltalehdelle kommentoinut.

– Tarpeen mukaan kiireellisyysluokitusta myös muutetaan, jos potilaan vaiva sen vaatii, Nylund sanoo.

Johtajan mukaan päivystysjonossa oleva vauva tai pieni lapsi ei automaattisesti pääse jonon ohi.

– Erillistä, pelkkään ikään perustuvaa jonoa ei tällä hetkellä ole. Oma lasten päivystys alkaa keväällä, kun siihen soveltuvat uudet tilat valmistuvat.