matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

YLE/ ¤ 9.12.2017 klo 05:15: Valvooko poliisi sähköpostiviestejäni? -2017

Mitä jokaisen tulisi tietää perjantaina julkaistun siviilitiedustelulain luonnoksesta? Kysyimme asiantuntijoilta.

Sisäministeriö julkaisi perjantaina viimeiset viilaukset paljon puhuttuun siviilitiedustelulakiin.

Lakiin on sisäministeriön mukaan tarkennettu muun muassa “kansallisen turvallisuuden uhan” käsitettä, suojelupoliisin valvontaa on tiukennettu ja tiedusteluvaltuuteun toimintamahdollisuuksia on laajennettu.

Mikä Suomeen suunniteltu tiedustelulaki oikein on?

Suomessa ei ole aikaisemmin ollut tiedustelulakia. Uusi laki antaisi viranomaisille valtuudet tehdä tiedustelua ilman, että siihen liittyy rikosepäilyä.

Lain perusteella puolustusvoimat ja suojelupoliisi saisivat valvoa ulkomailla olevia ihmisiä sekä suurta osaa Suomessa oleskelevista ihmisistä, mikäli kansallinen turvallisuus olisi uhattuna.

Tiedustelukeinoja olisivat muun muassa postilähetysten jäljittäminen, tietoliikenteen seuranta, toiseksi ihmiseksi tekeytyminen sekä laitteiden suojauksien ja salasanojen murtaminen. Esimerkiksi peitetehtävissä suojelupoliisi voisi vaikkapa

baarimikkoa.

Tiedustelulainsäädännön uudistamiseen liittyvän parlamentaarisen seurantaryhmän jäsen, kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.) nostaa tiedustelun esimerkkikohteeksi epäilyttävät tonttikaupat tai jonkin muun toiminnan, joka vakavasti uhkaa kansallista turvallisuutta.

Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mukaan suurin Suomeen kohdistuva uhka on terrorismi. Lue

asiasta.

Kasvin mukaan Suomi on Euroopan ainoa maa, jolla ei ole laissa määritelty sitä, miten tiedusteluasiat hoidetaan.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on toista mieltä. Hänen mukaansa valtaosalla EU:n jäsenmaista ei ole olemassa televalvontaan liittyvää toimivaltuutta.

Toimeksianto suojelupoliisin suorittaman tiedustelun painopisteille tulisi presidentin kansliasta tai valtioneuvostosta. Lupa valvonnalle tulisi pääsääntöisesti hakea tuomioistuimelta. Tiedusteluvaltuutettu valvoisi toiminnan lainmukaisuutta.

Voisiko poliisi lukea juuri minun sähköpostini tai pikaviestini ja kuunnella keskustelujani baarissa?

Sisäministeriön lainsäädäntöneuvos Marko Meriniemi vakuuttaa, että tavallinen kansalainen voi olla täysin huoleti. Meriniemen mukaan laissa esitetään hyvin tarkoin kriteerein, kehen ja kenen väliseen viestintään sillä on mahdollista puuttua.

Meriniemi sanoo, että tiedustelu kohdistettaisiin ainoastaan henkilöihin, jotka ovat kansallisen uhan lähteitä.

Lausuntokierroksella tiedustelulakia kritisoitiin kansallisen uhan epämääräisyydestä, ja nyt ministeriöt ovat tarkentaneet lakitekstiä. Yksi lain kriittisimmistä tarkastelijoista on ollut kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustava Effi ry.

Effin hallituksen jäsen Ahto Apajalahti huomauttaa, että valvonta ei rajautuisi ainoastaan valvonnan kohteeseen. Apajalahti näkee, että valvonnan piirissä olisivat myös kaikki ne tahot, joiden kanssa varsinainen valvonnan kohde olisi tekemisissä.

Apajalahden mukaan ainakin ihmiset, jotka haastavat viranomaisten toimintaa, toimittajat ja turvapaikanhakijoita auttavat ihmiset voisivat olla sellaisia, joiden tekemisiin tiedustelu saattaisi tulevaisuudessa kohdistua.

Miten poliisi voisi hyödyntää näitä saamiaan tietoja?

Mikäli siviilitiedustelulaki astuisi voimaan, suojelupoliisin tehtäväksi tulisi analysoida ja jakaa tietoa eteenpäin.

Tietoa luovutettaisiin valtionjohdolle, kansallisen turvallisuuden viranomaisille, muulle poliisille, maahanmuuttoviranomaisille, rajavartiolaitokselle ja tullille.

Käytännössä suojelupoliisin saama tieto esimerkiksi mahdollisesta terrori-iskusta välitettäisiin paikallispoliisille. Paikallispoliisi yhdessä muiden viranomaisten kanssa tekisi varsinaiset toimenpiteet iskun ehkäisemiseksi.

Saisinko koskaan tietää, että minua on valvottu?

Lainsäädäntöneuvos Marko Meriniemen mukaan jokaisella olisi oikeus tehdä tutkimispyyntö omasta tiedustelustaan. Meriniemi kertoo, että pyyntö tehtäisiin tiedusteluvaltuutetulle, joka selvittäisi tilanteen.

Laki on muotoiltu niin, että tiettyjen tiedustelukeinojen käytöstä ei tarvitse ilmoittaa kohteelle jälkikäteen, mikäli asiassa ei aloiteta rikostutkintaa.

Effin Ahto Apajalahti näkee, että sillä ei ole väliä, onko tapauksessa aloitettu esitutkinta vai ei. Effin mielestä ihmisen yksityiselämän suojaan on jo näissä tapauksissa puututtu.

Perjantaina julkaistussa lakiluonnoksessa tiedustelun kohteelle ilmoittamista säätelevät pykäliin on lisätty tapauksia, joissa kohteelle ei tarvitsisi ilmoittaa tiedustelusta.

Milloin uusi laki voisi astua voimaan?

Seuraavaksi lakiluonnos lähtee lainsäädännön arviointineuvoston tarkasteltavaksi.

parlamentaarinen seurantaryhmä käsittelee uusia lakiluonnoksia ensi viikolla.

Etenkin Turun elokuisten puukotuksien jälkeen niin

kuin

kiirehtivät uutta tiedustelulakia.

Lakiluonnoksen voimaanastuminen vaatisi kuitenkin muutoksia perustuslain yksityisyyden suojaa käsittelevään pykälään.

Onkin väläytelty, että laki ajettaisiin läpi kiireellisenä perustuslain muutoksena.

Perjantaina pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi, että hän haluaa odottaa oikeusministeriön arviota asian kiireellisyydestä ennen lopullisia päätöksiä. Sisäministeri Paula Risikko (kok.) puolestaan aikoo esitellä lain kiireellisenä.

Eduskunta voisi julistaa perustuslain muutoksen kiireelliseksi 5/6 enemmistöllä ja myöhemmin 2/3 enemmistöllä.          https://yle.fi/uutiset/3-9968865 (Tekstissä puuttuvia sanoja, lue artikkeli kokonaan niiden osalta tuossa olleesta linkistä. kiitos )

Sisäministeriön lainsäädäntöneuvos Marko Meriniemi uskoo, että laki astuu voimaan aikaisintaan vuonna 2019, mikäli se julistetaan kiireelliseksi. Normaalimenettelyllä laki voisi olla käytössä aikaisintaan vuonna 2020.

/¤#(¤%#(%¤#&%¤(###

Sinisilmäinen naiivi idiootti täytyy olla, jos uskoo mitään virkavallan vakuutuksia ns. hyvistä tarkoituksista.     Jo muualta, kuten Wikileaks, Snowden ja muut ovat kertoneet, että maailmaa valvoo jo ilman muiden lupia NSA ja kimpassa kaikki jenkkien nuolijat.  Eivät kysele lupia eivätkä ole kyselleet…edes jenkkilän omassa päässä.  Siellä kuunneltiin oman maan kansalaisia salaa, vaikkei ollut lain mukaan sallittua.   ELi, telekuuntelulait kun meilläkin tipahtavat pöytään,niin sen jälkeen on virkavallalle kaikki valtuudet annettu….luvattomat tulevat samassa paketissa.    

  Jo on todettu Suomessa aiemmin, että tuomarit ovat jaelleet telekuuntelulupia huterin perustein.   Jo Aarnio-keissi sen kertoi.   Lisäksi satoja poliiseja jäänyt kiinni luvattomien tietojen katselusta poliisin rekistereistä.    Hyvinpä se poliisi omia lakipykäliään noudattelee.!!!!!

Sekä ei ole kerrottu kuuntelun loppumisesta poliisin toimesta, vaikka LAKI sitä edellytti ja edellyttää.  Monikohan jäi kiinnijäämättä, kun eivät kaikki epäillyt osanneet toki nostaa juttua, kun eivät tienneet edes olleensa seurannassa.  Syyttömille sitten ei poliisi halunnut ilmoitella enää mitään.  Josko sitten uutta kuuntelua päälle, niin eipähän tiedä epäilty, että ollaan edes käytykään.  Poliisi ei siis TÄHÄNKÄÄN asti ole välittänyt mistään pykälistä mitään – ja miksipä tyyli muuttuisi.   Yllä olevan mukaan, kuka tahansa voi olla vaikka koko elämänsä tietämätön, että on ollut kuuntelussa tai seurannassa, kun siitä ei tarvitse ilmoittaa.      Lisäksi juurikin oli juttua, että poliisi oli täysin luvatta kuunnellut ja äänittänyt pidätetyn tai tuomitun –  JA ASIANAJAJAN keskusteluja – mikä on laissa kielletty ehdottomasti.    Että siis tämänkö poliisikunnan suustako nyt ruusunlehtiä putoilee, kun ollaan hakemassa vielä extra-valtuuksia.   No kyllä varmaan.    Vessanpöntön piuhoitus sopisi varmaan sekin , jos jonnekin saisi mikin piiloon.

Ja tosiaan, minne asti linjat ovat  auki,—-kun yhtä kuunnellaan, niin toinen tulee , kolmas tulee, neljäs tulee…ja tulee vielä viidennen vaimo ja lapsetkin jos hyvin sattuu.   Tulee kirjanpitäjä, tulee kampaaja, tulee hieroja ja tulee golfkentän ajanvaraus.      Parhaimmillaan pollarit siviilivaatteissa käyvät murtautumassa epäillyn asuntoon ja jemmaavat kuuntelulaitteen joko asuntoon…ja siis myös ??? jos asunnossa puhelinpiuhat.  Sinne väliin, ja tietokone tokkkiinsa, koska sekin siellä kotona.  Sitten on piuhojen päässä yksi sun toinen.  

  Ja poliisi kunhan kaivaa hatustaan pätevän syytteen, niin toimintaa ei valvo taas kukaan.   Ei sitä ole tähänkään asti kotimaassa saatu kuriin.      Että eipä ihme, että ollaan taas kiireellä väsäämässä lakia, mikä on varmuudella niin täys porsaanreikiä, että vaalikarja menee siitä läpi että humahtaa.   Kukaan ei ehdi kissaa sanoa.   

Jos kotimaan lammaskansa taas tämän ostaa, niin eipä tuohon muuta voi sanoa, kuin että jälleen saa  sitä mitä tilaa…eli isä aurinkoista holhoamaan tätä niin vitun tyhmää alentuvaista nöyrää lätäpersekansaa, kuka ei osaa sanoa  EI  – sitten yhtään mihinkään.   Kunhan joku sanoo, (isi aurinkoinen, isi presidentti tai isi krisseläinen…tai isi pomolainen — että mitä pitää tehdä; — niin minä teen…ja tottelen.)                  Siinä on se, missä tämä kansa on hyvä.    Tottelemisessa. 

Single Post Navigation

Comments are closed.