matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

Pilvestä uusi hoitomuoto piileviin sairauksiin. -2017

No jaa….noinkohan tuon  Ylen kieltolakiotsikon muotoilisi uusiksi  tällä kertaa – siitä otsikosta, mitä Yle tuossa käytti.      Että miksi Yle harrastaa yleensäkään mis-infoa tai “missing-infoilua”…sitä pitää kysyä ehkä toimittajalta.    Ehkä toimittaja on raittiusseuran jäsen tai uskovainen….ja haluaa omalta osaltaan lisätä kaikkien pääsekoittajien paheksuntaa – tekemällä jutun, missä on yksi asia nostettu pöydälle ja sata muuta jätetty sillensä.

 

Joku tarjosi Anulle pilveä keskellä kaupunkia ja kierre oli valmis alkamaan – “Siitä tulee hyvä olo, mutta saman tien kadut sitä”

Nuorisotyötä tekevän yhdistyksen mielestä Iisalmessa ei puhuta nuorten hyvinvoinnista riittävän avoimesti. Haastattelemamme nuori kertoo käytön johtavan totaaliseen helvettiin.

Askel kohti huumeiden käyttöä on lyhyt, jos elämä on jo valmiiksi sekaisin. Yläsavolainen nuori “Anu” alkoi käyttää huumeita, kun hänelle tarjottiin mahdollisuutta kokeilla kannabista julkisella paikalla, keskellä Iisalmen kaupunkia. Tilanteessa Anu ymmärsi ottavansa riskin.

Aineita löytyy helposti, kun tutustuu oikeisiin ihmisiin. Anu ei tiedä, mistä mukana olleet henkilöt saivat aineita, mutta sillä ei ollut mitään merkitystä siinä vaiheessa. Riippuvuus syntyi todella lyhyessä ajassa. Kannabiksen lisäksi mukaan tulivat kovemmat huumeet. Käyttö oli lähes päivittäistä.

Kaikki tunteeni olivat aivan sekaisin enkä pystynyt käsittelemään niitä

Anu

Käytön myötä jo valmiiksi ahdistunut ja masentunut Anu muuttui tunteettomaksi ja kylmäksi lähipiiriään kohtaan. Hän ei välittänyt kenenkään mielipiteistä. Osa ihmisistä jätti Anun rauhaan, loput hän karkotti kovalla käytöksellään.

– Ihmiset eivät ymmärtäneet, miksi käyttäydyin niin, Anu kertoo.

Nuorten huumeiden käyttö nousi puheenaiheeksi Ylä-Savossa sen jälkeen, kun poliisi tutki asiaa (lue loput linkistä – puuttuu pari sanaa)

. Samalla poliisi ilmaisi huolensa tilanteesta.

Anu on kuullut jälkeenpäin, että hänen tilanteensa aiheutti paljon surua ja huolta läheisille. Tällä hetkellä takana on päihteetön aika. Tärkeät ihmiset ovat palanneet tukiringiksi ympärille. Nyt Anu myös ymmärtää syyn huumeiden käyttöön.

– Masennus ei ole ainoa syy, vaan kaikki tunteeni olivat aivan sekaisin enkä pystynyt käsittelemään niitä, Anu kuvaa olotilaansa.

Aikaisemmin samassa tilanteessa Anu viilteli itseään. Takana on myös itsemurhan yritys. Anu vertaakin huumeesta syntyvää hyvän olon tunnetta viiltelystä syntyvään tunteeseen.

– Se on ihan sama asia. Siitä tulee myös hetkellisesti hyvä olo, mutta samantien kadut sitä, Anu kuvaa.

Nuorison käyttäytymistä tarkkaillaan jatkuvasti

Iisalmen nuorison tuki ry:n toiminnanjohtaja Petri Karhu ei ole yllättynyt siitä, että nuorten huumeiden käyttö nousi otsikoihin Iisalmessa. Yhdistyksen näkökulmasta katsottuna nuoret eivät käytä huumeita sen enempää kuin mitä on vuosien varrella huomattu.

Tilanteen haltuun ottamisen pitäisi olla Iisalmen kokoisessa kaupungissa helpompaa kuin isommassa kaupungissa. Kaupunki on tiivis ja lähes kaikki tuntevat toisensa.

Iisalmen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Pekka Partanen kertoo, että nuorisopalveluissa tarkkaillaan jatkuvasti nuorten päihteiden käyttöä. Tässä tilanteessa halutaan kuitenkin kuulla poliisilta päivitetty tieto tilanteesta.

Emme ole ainoa kaupunki Suomessa, missä näitä ongelmia on.

Pekka Partanen

Poliisi onkin paikalla joulukuun puolessa välissä järjestettävässä monialaisen työryhmän kokoontumisessa. Työryhmän jäsenet edustavat eri tahoja, jotka toimivat nuorten kanssa.

Etukäteen jo tiedetään, että nuorten asenteet kannabiksen käyttöä kohtaan ovat lieventyneet. Sen sijaan Iisalmessakin nuorten tupakan ja alkoholin käyttö ovat vähentyneet.

– Emme ole ainoa kaupunki Suomessa, missä näitä ongelmia on, Pekka Partanen toteaa.

Tilanteen korjaamiseen tarvitaan aikaa

Monialaisessa työryhmässä mukana oleva Iisalmen tuki ry:n Petri Karhu on samaa mieltä Partasen kanssa. Nyt kaikkien nuorten kanssa toimivien tahojen täytyy alkaa tehdä entistä enemmän yhteistyötä. Työhön tarvitaan kuitenkin paljon aikaa.

– Mitä tahansa nuorten kanssa tehdään tarvitaan aikaa. Kertapisto ei tuo tulosta. Nyt tarvitaan aikaa pitkäjänteiseen työhön nuorten kanssa, Petri Karhu kertoo.

Iisalmen nuorison tuki ry järjestää etsivän nuorisotyön kaupungissa.

– Etsivä nuorisotyö tavoittaa myös ne nuoret, joiden huumeiden käyttö on nyt otsikoissa, Karhu kertoo.

Iisalmessa on paljon asioita, jotka ovat kunnossa. Sen sijaan niistä asioista, jotka eivät ole kunnossa, pitäisi Petri Karhun mielestä puhua eikä vaieta. Puhuttavaa riittäisi muun muassa

esiin tulleesta tiedosta, kuinka Iisalmessa on paljon nuoria syrjäyttäviä tekijöitä.

Jotkut selittävät mielenterveysongelmia geeneillä, mutta olen aika varma siitä, että se ei ole ainoa syy.

Petri Karhu

Myös nuorten mielenterveysongelmat näkyvät piikkinä.

– Jotkut selittävät mielenterveysongelmia geeneillä, mutta olen aika varma siitä, että se ei ole ainoa syy, Petri Karhu pohtii. Hänen mielestään osaa iisalmelaisia nuoria vaivaa jonkinlainen näköalattomuus oman tulevaisuutensa suhteen.

Huumekoukusta irti päässyt Anu haluaa sanoa kaikille nuorille, että tietysti huumeiden käyttö on jokaisen oma asia.

– Mutta v*n idiootteja olette, jos aloitatte. Se on ihan hirveää paskaa, jos siihen lähtee mukaan.

    ( Idiootteja mahtuu pallolle, mutta jos cannabiksen käyttäjistä puhutaan, niin ehkä tuota olisi parempi kysyä niiltä käyttäjiltä koko pallolla – mistä sitten saa oikeat tilastot.     Vanha sanonta, ” ei sota yhtä miestä kaipaa”…sopii ehkä tähän….tai samoin se “viina on viisasten juoma” ?    Onhan noita.  Kyse on useasti siitä, miten ihmiset tekevät asioita….eli oikein tai väärin.  Omaan tekemiseen ei aina kannata etsiä syyllistä sieltä oman itsen ulkopuolelta )

Käyttö johtaa Anun sanojen mukaan helvettiin, joka on pahempaa kuin voi kuvitella.

https://yle.fi/uutiset/3-9954493

       (¤(#%¤(#%¤(%¤###

Juttu on täysin kakkakikkare…paitsi toki sen suhteen, että joku “Anu” on oikeasti ollut pulassa oman henkisen olonsa kanssa …..ei siitä tarvitse olla epäilystä.     Mutta Ylen juttu jättää tarkoituksella ja aiheeseen sopivasti pois sen seikan, että oliko Anulla loppupeleissä skitsofrenia, psykoosi pamahtamassa päälle, vanhemmat eroamassa, kiusaamista koulussa, jokin muu  mielenterveyden ongelma, poikaystävä tai tyttöystävä jättänyt ja siitä surua — vai mikä oli tuon alkuongelman syy. ….ja mistä sitten kerrottiin muka tuon yhden hamppusätkän polton olleen jatkumo.      Ja mikä siis on täysin hatusta vedetty koko tarinan sekoittaja…..ja todellisuudessa olisi aivan sama, mitä kyseinen Anu oli alkanut vetelemään ihan siitä Alkon viinasta alkaen.   Viinan voisi hyvin tuossa muuttaa hampun tilalle tekstiin tai ne sata muuta nupin sekoittajaa.  Anulle olisi ollut tarjolla sen sata ainetta, mistä hän olisi saanut nuo paskafiiliksensä, kun kerran mieliteko johonkin päänsekoittajaan oli tai yritykseen helpottaa omaa oloaan. “”””YLE::::””” Aikaisemmin samassa tilanteessa Anu viilteli itseään. Takana on myös itsemurhan yritys. Anu vertaakin huumeesta syntyvää hyvän olon tunnetta viiltelystä syntyvään tunteeseen.”””””       Jos helpotus olisi tullu liiman imppaamisesta, niin juttu olisi silläkin täysin sama, mutta nyt vain sattuma valitsi “pilven”.    Ja hupsista heijaa, se se vasta onkin kotimaan hyvä ja rakas systeemin tikunnokan pahapahapaha. 

Kun nuori oli tuossa jo niin pahoinvoiva, että viilteli itseään ja jo tuota ennen itsemurhayritys, niin kyllä oli jo syytä etsiä aiemmin sitä mielenterveyden rikkojaa…eikä syytellä jotain sattumahamppua sen jälkeen, kun lottopallo sen kohdalle tarjosi.    Voi etsiä ensin niitä syitä kotoa, koulusta, elämästä yleensä, omasta päästä ja aika monesta.       Se, että nyt on valittu pilvenpoltto koko paketin syylliseksi, ei ole mistään kotoisin, ja kuulostaakin vain tarkoitushakuiselta kyseiseen aiheeseen liittyvältä jutun nostolta.  On etsitty pilveen liittyvää paskatarinaa, löydetty se – ja kerrottu se.   

Ehkä  ne tuhat tai tuhannet vastaavat viinapiru´-tarinat eivät enää heilauta, koska viinaahan saa ostaa laillisesti kaupasta, eikä kukaan sen kummemmin jaksa enää tuomita pikku “alkoholin väärinkäytöstä”….  ja   että “no sattuuhan sitä viinan kanssa”-meno on jo niin tavista.             Juurikin hetki sitten,  jokunen kansanedustaja avasi keskustelua kotimaan naurettavista cannabistuomioista ja kriminalisoinnista — joten ehkä tämä oli nyt sitten Ylelle tilausjuttu tässä kohtaa….eli joku pyysi Yleltä kipaleen “pahapahacannabis”  aiheesta arkikkelia.  Ja sai sen.  

Koko jutun kyssähän on se, että mikä “Anun” päätä vaivasi alunperin.     Ei se, mitä tai mistä  hän siihen kuvitteli saavansa apua…….. eli mikä tahansa tuhannesta väärinkäyttö-aineesta …..vaan tosiaan jo alla viiltelyt ja itsemurhayritys.  Ei sitten tullut mieleen alunperin esim mielenterveystoimisto…vai oliko se jo käyty ??

  Kumma juttu, ettei Ylen toimittaja halunnut, jaksanut, viitsinyt kertoa syitä siihen ongelmakasaan loppupeleissä, koska kuulemma asia selvisi jälkikäteen.   Anuhan oli tässä alias-nimi mitä ilmeisimmin , joten ei mikään olisi estänyt kertomasta, että mikä sairaus tai vaiva – sai kyseisen “Anun” haluamaan oman päänsä sekoittamista jollain —eli saadakseen apua oloonsa.  Tuollainen sattumasätkä pilveä jossain on tosiaan lottoa, eikä tuolla asialla ole mitään tekoa minkään todellisuuden kanssa.    Tai siis on sen loton kanssa kyllä.   

Lotossa taisi mahdollisuudet 7oikein olla jossain 1 / 20miljoonaa.    Että ehkä jotain sinne päin voisi laskea….että tippuuko tyrkylle ekstaasia, alkoholia, sieniä, amfetamiinia, pilveä ja niitä sataa muuta….aineet kun eivät taida ihan heti loppua, jos halu on itsellä jo ennen toimintaa.           Mutta kun lukijalle syötetään juttu, missä mora on ainoa puukko markkinoilla, niin se sitten luetaan, niin kuin kirjoittaja haluaa.   Väärin tai oikein.       Jos ei ole valemediaa kaikki tai osa — niin on ainakin näitä tiedon panttaajia, eli mis-infoa…..ja missing-infoa jne.    Vääristellään, muutetaan, jätetään kokonaan kertomatta tai jopa valehdellaan suoraan.     Sitä riittää.      Ja sen lisäksi usea lukija on niin laiskaa väkeä, ettei jaksa tarkistaa saatikka miettiä lukemaansa.    Sieltä lukijan päästä se ongelma sitten jatkaa matkaansa, eli se tyhmyys ja tietämättömyys tuottaa suurempaa tyhmyyttä, vähän kuin se valheen lumipallo mäessä.

 

Single Post Navigation

Comments are closed.