Syyttäjä vaatii naiselle rangaistusta törkeästä vammantuottamuksesta.

  • Lähihoitaja jätti miehen saataville toisen asiakkaan lääkkeet.
  • Mies menetti tajuntansa ja menehtyi myöhemmin sairaalassa.
  • Syyttäjän mukaan naisen törkeä huolimattomuus aiheutti miehen sairauden. ????(  korostus no2need)

 

Lähihoitajana toiminutta naista syytetään törkeästä vammantuottamuksesta. Tapauksen käsittely alkoi Etelä-Savon käräjäoikeudessa maanantaina. (PERTTI HANNINEN)

Lähihoitajana toiminut nainen on saanut syytteen törkeästä vammantuottamuksesta. Nainen oli jättänyt muistisairaan, vuonna 1928 syntyneen miehen ulottuville lääkkeitä, jotka oli tarkoitettu toiselle asiakkaalle.

Tapauksen käsittely alkoi Etelä-Savon käräjäoikeudessa maanantaina.

Kohtalokas virhe sattui vuonna 2013, kun kotihoidossa lähihoitajana toiminut nainen saapui vaikeasta muistisairaudesta kärsineen miehen kotiin antamaan miehelle määrätyt lääkkeet ja auttamaan miestä arkitoimissa.

Syyttäjän mukaan naisella oli taskussaan kahdelle asiakkaalle tarkoitetut lääkelasit. Hän otti lääkelasin taskustaan ja asetti sen pöydälle asiakkaan ulottuville tarkistamatta, kummalle asiakkaista lääkkeet olivat.

Lähihoitajan valmistaessa miehelle aamiaista tämä söi lääkelasissa olleet lääkkeet. Pöydälle asetetussa lasissa olivat kuitenkin toisen kotihoidon asiakkaan lääkkeet. Asiakkaiden lääkitykset erosivat toisistaan merkittävästi.

Mies menehtyi sairaalassa

Mies menetti tajuntansa varsin nopeasti lääkkeet syötyään. Syyttäjän mukaan tajunnan menetys saattoi johtua väärän lääkityksen aiheuttamasta verenpaineen laskusta. Lääkkeet aiheuttivat miehelle myös sydämen toimintahäiriöitä, voimakasta väsymystä sekä sekavuutta. Näiden oireiden syyttäjä katsoo mahdollisesti vaikuttaneen miehen kuolemaan.

Miehen hoitolinjauksen mukaisesti hänelle ei annettu tehohoitoa tai elvytystä, ja hän menehtyi sairaalassa seuraavana päivänä.

Syyttäjän mukaan naisen törkeä huolimattomuus aiheutti miehen sairauden. Syyttäjä vaatii naiselle sakkorangaistusta.          (no2need:  huh…että ihan sakkoa, kun asiakas kuolee kotihoitajan toimesta.   Onko Suomessa tosiaankin linja tämä ??  Vastuu tuntuu olevan lähellä nollaa– tuolla terveydenhoidon puolella– -mutta kuka on syyttäjälle tämän antanut ohjeeksi ????  ) 

Syyttäjä katsoo, että vammantuottamus on kokonaisuutena arvostellen törkeä, sillä lääkitsemistilanteisiin liittyy korostettu huolellisuusvelvoite. Naisen velvollisuutena olisi ollut huolehtia, ettei muistisairaan miehen saataville jätetä lääkkeitä, jotka eivät ole hänelle tarkoitettuja.

(värikorostukset bloggarin, samoin sininen erillinen teksti. )