matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

YLE: Suvi lääkitsee kipujaan kannabiksella luvatta: “Ensimmäisten savujen vetäminen ei ollut helppo päätös” -2017

Suvi lääkitsee kipujaan kannabiksella luvatta: “Ensimmäisten savujen vetäminen ei ollut helppo päätös”

 

Kannabiksen käyttö ilman reseptiä on Suomessa rikos. Vielä pari vuotta sitten huumevastainen Suvi ei olisi voinut kuvitellakaan käyttävänsä kannabista missään muodossa. Nykyään nainen lääkitsee sillä kipujaan – ilman reseptiä.

 

Lapsuudessa ja nuoruudessa Suvi oli tiukasti vastaan kaikenlaisia huumeita. Jokapäiväiset MS-taudin aiheuttamat kivut ja useiden ihmisten vakuuttelut kannabiksen kipuja helpottavasta tehosta sai nuoren eläkeläisen kuitenkin kokeilemaan hyötyisikö hän aineesta.

– En ole koskaan kokenut tarvetta saada päätäni pakolla sekaisin, joten ensimmäisten savujen vetäminenkään ei ollut minulle helppo päätös. En ollut koskaan ajatellut kannabista lääkkeenä. Se oli minulle huume. Mutta kun kokeilin kannabiksen polttamista parin viikon ajan ja huomasin kipulääketarpeeni vähentyneen radikaalisti, muutin mieleni.

– En ole saanut lääkäriltä lääkekannabisreseptiä, mutta minulle määrätyistä kipulääkkeistäkään ei ole juuri mitään hyötyä. Ennemminkin ne saavat pääni sekaisin ja oksennuksen lentämään. Jotainhan se kertoo lääkkeiden vaikutuksesta elimistööni, Suvi sanoo.

MS-diagnoosi oli yllätys

Suvi sairastui MS-tautiin kolmisen vuotta sitten. Ensimmäiset oireet ilmestyivät kuitenkin jo pari vuotta ennen diagnoosia. Tunne puukoniskuista solisluun alle saivat hengityksen salpaantumaan. Kivut jatkuivat, mutta syytä oireille ei löytynyt. Ei ennen kuin Suvin oikea puoli halvaantui kokonaan. Vasta sitten kuvattiin pää.

MS-tauti oli nuorelle perheenäidille tuntematon sairaus ja suuri shokki. Tautia sairastaa artisti Saija Varjus, siinä kaikki, mitä Suvi sairaudesta tiesi.

– Lääkärit puhuivat jatkuvasti pyörätuolista. Se tuntui kamalalta ajatukselta. Mutta kun sain useita pahenemisvaiheita ja äiti raahasi minua sairaalaan jalkojen ollessa pois pelistä, huomasin jo ajattelevani, ettei tuoli olisikaan niin huono ratkaisu, Suvi muistelee.

 

MS-tauti on keskushermoston eli aivojen ja selkäytimen sairaus. MS-tautiin sairastuneen immuunijärjestelmä toimii virheellisesti ja hyökkää omaa hermostoa vastaan. MS on etenemistavoiltaan monimuotoinen ja sairauden kulku on alkuun aaltoileva 85 prosentilla sairastuneista. Pahenemisvaiheita tulee ja menee. Välillä potilaalla voi olla pitkiäkin oireettomia kausia.

Päivääkään ei mene ilman kipuja.

Aiemmin yrittäjänä työskennelleen Suvin sairaus on jo edennyt niin pitkälle, ettei työnteko ole enää mahdollista. MS-tautiin liittyvät muistiongelmat ja fatiikki eli uupuminen ovat arjen seuralaisia myös Suville. Myös pidätysongelmat ja näköhäiriöt ovat ottaneet oman paikkansa naisen elämässä. Sitten ovat jokapäiväiset kivut.

– Kivut alkavat lähes aina polvista, lonkista tai jalkapohjista. Loppujen lopuksi reisi- ja sääriluut huutavat hoosiannaa. Ihan silloin alussa pahin kipu oli kantapäissä. Tuntui kuin joku hakkaisi niitä murskaksi. Lääkärit eivät vaan millään meinanneet uskoa, että kipu olisi mitenkään MS-tautiin liittyvä.

– Nyt minulle on tullut vielä uusia kipualueita. Olkapäitä vihloo tosi useasti ja särkyä on oikeastaan ympäri kroppaa. Päivääkään ei mene ilman kipuja.

Kannabis lääkkeenä

Lääkekannabisreseptin on saanut Suomessa alle 300 potilasta. HUS:n kipuklinikan ylilääkäri Eija Kalso kirjoittaa Potilaan Lääkärilehdessä julkaistussa artikkelissaan yhden lääkekannabiksesta hyötyvän potilasryhmän olevan MS-potilaat, joiden spastisuutta eli lihasjäykkyyttä kannabis voi lievittää. Myyntiluvan Suomessa saaneella Sativex-suusuihkeella ei ole myyntilupaa muuhun kuin MS-taudin spastisuuden hoitoon tai spastisuuden hoitoon muilla potilasryhmillä. Neurologi voi kirjoittaa reseptin vain tähän myyntiluvan saaneeseen lääkkeeseen. Kukintoa sisältäviin lääkekannabisvalmisteisiin tarvitaan erityislupa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealta. Lupa on kerrallaan voimassa vuoden.

Akuutin haastattelussa Kalso toteaa lääkekannabikseen liittyvän merkittäviä riskejä, eikä lääkkeen tehosta ole vielä riittävä näyttöä, joten hän ei harkitsisi lääkettä MS-potilaan tapauksessa, jolloin ei ole kyse spastisuudesta, eikä hän itse lääkärinä tiedä esimerkiksi potilaan kiputilaa. Kalson mukaan olisi myös vastuuntunnotonta tarjota potilaille korvattavuuden ulkopuolella olevaa lääkettä:

– Lääke tulisi maksamaan potilaalle satoja euroja, 500-1000 euroa kuukaudessa. On vastuuntunnotonta tarjota potilaalle lääkettä, mitä hän ei ehkä pysty kustantamaan. Ja on hyvin valitettavaa, jos potilaat hakevat lääkettä laittomasti. Ei voi vaatia, että lääkäreiden pitäisi kirjoittaa resepti sen takia, etteivät potilaat hakisi sitä laittomasti, Kalso pohtii Akuutin lähetyksessä.

“Kanna­bista tut­kitaan myös ki­vun ja useiden mui­den oi­reiden lievi­tyk­sessä. Tutki­mus­näyttö ei toistai­seksi tue kanna­biksen käyt­töä min­kään kipu­tilan hoi­dossa. Kanna­bik­sesta hyö­tyy vain pie­ni osa kipu­po­ti­laista, ja hoi­toon liit­tyy merkit­täviä ris­kejä eri­tyi­sesti pit­kään käytet­täessä. Kokeel­li­sena hoi­tona kanna­bista voi­daan har­kita neuro­paat­tiseen ki­puun ja vaikea­hoi­toiseen syöpä­kipuun”, selviää Lääkärilehdessä viime vuonna julkaistusta katsausartikkelista.

Katso, miten kannabis vaikuttaa ihmiseen: (Artikkeli jatkuu videon alapuolella.)

Miksi söisin kipulääkkeitä, kun elimistöni ei niitä kestä?

– Lääkäreillä on joku outo ajatus, että MS-tauti ei aiheuttaisi kipuja. Tai että kannabis auttaisi vain spastisuuteen, ei kipuihin. Sen takia esimerkiksi minä en voi saada lääkekannabisreseptiä. En ymmärrä tätä ollenkaan. Minulla ja monella muulla kannabis auttaa nimenomaan kipuihin paremmin kuin monet kipulääkkeet, Suvi pohtii.

– Minullekin on määrätty vaikka minkälaisia kipupillereitä, mutta niistä ei ole mitään apua. Miksi söisin niitä, kun elimistöni ei niitä kestä? Oksennan noin puolen tunnin jälkeen lääkkeiden ottamisen jälkeen tai sitten kävelen pitkin seiniä. Hyvä esimerkki on kipulaastari, minkä lääkäri minulle määräsi. Olin sen jälkeen niin sekaisin, että kävelin kotona huonekaluista kiinni pitäen. En todellakaan halua sellaista oloa. Haluan elää normaalia elämää ilman, että olen sekoittanut pääni lääkkeillä tai yhtään millään. Alkoholiakin juon tällä hetkellä ehkä kerran puolessa vuodessa yhden saunakaljan verran.

Jos Suvilla on kotona kannabista, hän polttaa sitä noin parin tunnin välein muutaman savun kerrallaan. Määrä on naisen mukaan niin vähäinen, ettei se sekoita päätä. Tarkoitus onkin saada apua kipuihin, ei poltella viihdemielessä.

– Jos minulla ei ole mahdollista polttaa kannabista, joudun syömään Panacodeja noin 8–12 päivässä. Siitä tulee viikossa melkoinen satsi, 66–84 tablettia. Mutta sellaisina viikkoina, kun minulla on kannabista, selviän noin neljällä särkylääkkeellä viikossa. Siinä on todella suuri ero. Jos kivut ovat ihan kauhean kovat tai ne ovat ehtineet jo päälle, ei kannabiskaan auta. Mutta jos pääsen polttamaan ajoissa, ehdin katkaista suurimman kipupiikin. Särkylääkkeillä se ei onnistu niin hyvin.

Suvi ei halua elää kiukkuisena ja kipeänä

Suvin MS-tauti on ärhäkkä eikä sairauden hoitoon tarkoitetuista ensilinjan lääkkeistä ole enää hyötyä. Sen sijaan Suvia hoidetaan tällä hetkellä suoraan suoneen tiputettavalla Lemtrada-lääkkeellä pari kertaa vuodessa. Tällä hetkellä Suvin sairaus onkin hallinnassa niin hyvin kuin se on mahdollista. Kipuja MS-lääke ei kuitenkaan poista.

– Kipujen hallintaan saaminen olisi todella tärkeää. Oma 12-vuotiaanikin sanoo, että olen niin paljon mukavampi, kun en ole kipeä. Ja tottahan se on. Kipeänä tulee ärähdeltyä paljon enemmän, enkä missään nimessä halua muuttua pirttihirmuksi.

Suvi on sinut sairautensa kanssa. Elämä on tässä ja nyt. Tulevaa on turha pelätä tai liiaksi miettiä. Kivuton olo on kuitenkin tärkeää. Siksi Suvi on päätynyt lievittämään oireitaan kannabiksella.

– Kannabis auttaa minua huomattavasti enemmän kuin minulle määrätyt kipulääkkeet. Olen ymmärtänyt, etten voi saada lääkekannabisreseptiä, joten olen tehnyt omat ratkaisuni. En ole uskaltanut kertoa lääkärilleni kannabiksen käytöstäni, mutta nythän se tulee selville kaikille. Ymmärtäisin lääkärin puheet kannabiksen haittavaikutuksista ja psykoosivaarasta, jos vetäisin samalla monia muita lääkkeitä ja alkoholia, tai minulla olisi jo valmiiksi mielenterveysongelmia. Minun tapauksessani olisin kuitenkin enemmän huolissani minulle määrättyjen kipulääkkeiden haittavaikutuksista.

En ole mikään nisti, vaan tavallinen perheenäiti.

– Minä hoidan kannabiksella itseäni ja kipujani. Sen takia on käsittämätöntä, miten kukaan voi sanoa, että teen väärin tai rikon lakia. Ilman kannabista olisin joka ikinen päivä kipeä ja meillä olisi kotona kipujen lannistama ja vihainen äiti. Maailmalla kannabiksen hyödyistä on saatu niin paljon näyttöä, etten ajattele tekeväni tässä mitään väärää, Suvi toteaa.

– Minä ja lähipiirini tiedämme, miten asiat ovat. En ole mikään nisti, vaan tavallinen perheenäiti. Minulla on hyvin hoidettu koti, eikä arkeni ole mitenkään retuperällä. Saan vain asioita tehtyä paljon paremmin, kun minulla ei ole kipuja.

Suvi voi tällä hetkellä elää sairaudesta huolimatta hyvää elämää. Toiveissa on pysyä mahdollisimman pitkään hyvässä kunnossa, eikä pyörätuolikaan enää pelota.

– Olen onnellinen ja minulla on hyvä ja suhteellisen huoleton elämä. En oikeastaan mieti asioita liiaksi eteenpäin. Mitä eteen tulee, sen kanssa opetellaan elämään.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/10/23/suvi-laakitsee-kipujaan-kannabiksella-luvatta-ensimmaisten-savujen-vetaminen-ei

 

 

Lähteet:
Potilaan Lääkärilehti: Kuka hyötyy lääkekannabiksesta?
Neuroliitto
Kannabistako kipulääkkeeksi?


Suomessa lääkekannabisreseptin on saanut alle 300 ihmistä. Sen sijaan noin 240 000 suomalaista käytti kannabista vuoden aikana, selviää THL:n huumekyselystä vuodelta 2014. Kymmenen vuotta aiemmin vastaava luku oli puolet pienempi. Myös viikoittain käyttävien määrä kaksinkertaistui kymmenessä vuodessa 35 000:een. Nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut kymmenen kohdan listan kannabiksen turvallisempaan käyttöön. Vastaavaa, tutkimukseen perustuvaa ohjeistusta ei ole aiemmin julkaistu Suomessa.
Lue uutisten artikkeli:THL avaa uutta uraa huumekeskustelussa: “Hyväksytään se tosiasia, että tuhannet käyttävät kannabista”

%)#/%&/)#%/)&%¤)/#¤#Kannabiksen käyttö lääkkeenä on vanha ilmiö: sitä on käytetty lääkkeenä Kiinassa yli 2700 vuotta ennen ajanlaskun alkua.[5] Alankomaat hyväksyi kannabiksen käytön reseptilääkkeenä ensimmäisenä maailmassa syyskuussa 2003 syöpäkivun, HIV:n ja MS-taudin jäykkyyden hoitoon.[6] Nykyään varsinkin Yhdysvallat, Britannia, Alankomaat ja Australia tekevät lääkekannabistutkimusta. Yhdysvalloissa lääkekannabis on sallittu 22 osavaltiossa[7][8]. Israel on myös maailman johtavia maita lääkekannabiksen tutkimuksessa ja käytössä. Israelin terveysministeriö on myöntänyt erityisluvan noin 20 000 potilaalle MS-taudin, ALS:n, epilepsian, Alzheimerin, Touretten oireyhtymän, traumaperäinen stressihäiriön, unettomuuden, diabeteksen, neurologisten häiriöiden, hermostollisen kivun, fibromyalgian ja aidsin hoitoon.[9] Lääkekannabista käytetään Suomessa MS-taudin lihasjäykkyyteen, elleivät muut hoidot tehoa. Kanadassa sillä voidaan hoitaa hermo- ja syöpäkipua.

[10 Wikipedia..<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

——————————————————-

 

No2:::::      Kotimaan kivunhoito on hanurista ja kenties siellä on kärsimyksen jalostavaan onneen uskovia jeesustelijoita hommissa.(siis kipupoleilla) 

   Pelkkää potaskaa on se, etteikö cannabista olisi tutkittu — sillä sitä on tutkittu kymmenet vuodet….kuten Israel, Sveitsi,  Hollanti jne..  +Usakin jälkijunassa.  Usassahan oli koko tutkimuskin kielletty naurettavan kieltolain takia.    Kotimaan ykköstykki Kalso on Big Pharman kanssa symbioosissa ja saa palkkioita lääketehtailta, mitkä itse tuottavat kipulääkkeitä.    Ei ihan oikea henkilö paikalleen — estämään muiden keinojen käyttämistä kivunhoitoon.   Jäävi voisi sanoa.  Kumma ettei asiaa ole käsitelty missään….vai onko ?   Tiedot edustuksista löytynevät kuukkelista ja muualta.

(kuten alla…..Hollanti myöntänyt jo n 14 vuoden ajan— cannabista ms-tautiin jne jne jne…..      Ei oikein voida meillä sanoa, ettei asia olisi jossain  hallussa tai tutkittu.  Olisiko 15  vuodessa saanut mitään tutkimustietoa aiheesta. ?   Mutta Suomi tuppukylä lääkäreineen….toki syöttää kansalle omaa pajunköyttään, kun ei kukaan muusta tiedä.) 

 

WIKIPEDIA:info…perusmatskua:::::::::::::::::

Lääkekannabis

Nestemäistä Cannabis indica -uutetta sisältävä lääkepullo vuodelta 1906.

Lääkekannabis on lääkinnällisissä tarkoituksissa käytettyä, hampusta saatavaa kannabista. Kannabiksen vaikutus perustuu siinä oleviin kannabinoideihin[1], joita on löydetty kasvista ainakin 85 kappaletta[2] sekä terpeeneihin, joita on löydetty kasvista yli 200 kappaletta.[3][4] Kannabista käytetään monien eri sairauksien hoidossa.

Kannabiksen käyttö lääkkeenä on vanha ilmiö: sitä on käytetty lääkkeenä Kiinassa yli 2700 vuotta ennen ajanlaskun alkua.[5] Alankomaat hyväksyi kannabiksen käytön reseptilääkkeenä ensimmäisenä maailmassa syyskuussa 2003 syöpäkivun, HIV:n ja MS-taudin jäykkyyden hoitoon.[6] Nykyään varsinkin Yhdysvallat, Britannia, Alankomaat ja Australia tekevät lääkekannabistutkimusta. Yhdysvalloissa lääkekannabis on sallittu 22 osavaltiossa[7][8]. Israel on myös maailman johtavia maita lääkekannabiksen tutkimuksessa ja käytössä. Israelin terveysministeriö on myöntänyt erityisluvan noin 20 000 potilaalle MS-taudin, ALS:n, epilepsian, Alzheimerin, Touretten oireyhtymän, traumaperäinen stressihäiriön, unettomuuden, diabeteksen, neurologisten häiriöiden, hermostollisen kivun, fibromyalgian ja aidsin hoitoon.[9] Lääkekannabista käytetään Suomessa MS-taudin lihasjäykkyyteen, elleivät muut hoidot tehoa. Kanadassa sillä voidaan hoitaa hermo- ja syöpäkipua.[10] Suomessa sen käyttö on ollut lääkärin määräämänä sallittua pienelle potilasryhmälle vuodesta 2008 alkaen.[7]

Kannabinoidiyhdisteiden määrät ja suhteet vaihtelevat eri kannabislajikkeissa, minkä takia niillä voi olla hyvin erilaisia vaikutuksia. Eri lajikkeilla on täten erilainen potentiaali auttaa tiettyyn vaivaan.[11] Lääkekäytön kannalta kasvin kannabinoideista merkittävimpiä on kannabidioli (CBD), jonka on osoitettu eläinkokeissa lievittävän levottomuutta.[12] Eläinkokeiden perusteella kannabidioli vaikuttaa myös tulehduksia hillitsevästi, sillä se heikentää immuunivastetta.[13] Kannabidiolista johdettujen yhdisteiden on myös havaittu laboratoriokokeissa hillitsevän ihmisen syöpäsolujen jakautumista.[14] GW Pharmaceuticals toi vuonna 2013 Yhdysvalloissa markkinoille 98% CBD:ia sisältävän Epidiolex-lääkkeen käytettäväksi vaikeisiin lasten epilepsiaoireyhtymiin.[15][16]

Lääkekannabiksen käyttö Suomessa

Vaporisaattori, jota käytetään kannabiksen höyrystämiseen.

Suomessa on käytössä viisi lääkekannabisvalmistetta. Sativex-kannabislääkevalmiste sai myyntiluvan Suomessa vuonna 2012. Tämä tarkoittaa ettei Sativexille tarvita erityislupaa vaan neurologian erikoislääkärin tai neurologian alan sairaalayksikön lääkärin kirjoittama resepti riittää.[17] Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean erityisluvalla voi saada valmisteita, jotka sisältävät kuivattua kannabiskasvin kukintoa. Lupa myönnetään vuodeksi kerrallaan.[18] Sativex-lääkevalmisteeseen oli ennen myyntiluvan myöntämistä myönnetty 25 erityislupaa ja lääkekannabiskukkavalmisteisiin noin 80 lupaa.[19] Vuonna 2014 erityislupia myönnettiin 223 kappaletta.[20] Lupa myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 2006 miehelle, joka kärsi onnettomuudesta johtuvista selän hermovaurioista, ja opiaattijohdannaiset kipulääkkeet olivat aiheuttaneet sivuoireita. Lääkelaitos hylkäsi alun perin luvan, mutta hallinto-oikeus kumosi päätöksen.[21][22] Suomessa lääkekannabisreseptejä on kirjoitettu muun muassa henkilöille, jotka sairastavat MS-tautia, Parkinsonin tautia, vaikeaa reumaa, aidsia, syöpää tai kroonistunutta migreeniä.[23] Lääkekannabiksen vasta-aiheita ovat psykoottiset sairaudet, merkittävät psyykkiset häiriöt lukuun ottamatta perussairauteen liittyvää masennusta, yliherkkyys kannabinoideille, raskaus (ellei sikiöön mahdollisesti kohdistuvien riskien katsota olevan pienempiä kuin hoidosta saatava hyöty) ja imetys (ottaen huomioon merkittävän kannabinoidipitoisuuden erittyminen rintamaitoon ja tästä johtuvat mahdolliset haitalliset vaikutukset lapsen kehitykseen).[24][25]

Sativex sisältää kahta kasviperäisiä kannabinoidia, tetrahydrokannabinolia (THC) ja CBD:ia. Yhdessä suihkauksessa Sativexia on 2,7mg THC:ia ja 2,5 mg CBD:ia[26] eli suhde on lähes 1:1. Kasvimateriaalivalmisteista Bedrocan sisältää 22 % THC:ia ja alle 1 % CBD:ia[27] ja Bediol noin 6,3 % THC:ia ja noin 8 % CBD:ia.[28] Näitä käytetään höyrystimellä hengittämällä tai kuumavesiuutteena. Lisäksi on olemassa suun kautta otettavia kapseleita, jotka eivät ole kasviperäisiä, vaan sisältävät jotain yksittäistä synteettistä kannabinoidia.[29]

Lääketieteellinen tutkimus

Lääkekannabista.

Vuonna 2015 JAMA-lehdessä julkaistun tieteellisen katsauksen mukaan kannabinoidien tehosta kroonisen kivun ja lihasjäykkyyden hoidossa oli kohtalaisen tasoista näyttöä. Tehosta kemoterapian aiheuttaman pahoinvoinnin, HIV-infektion aiheuttaman painonnousun, unihäiriöiden ja Touretten syndrooman hoidossa oli matalatasoista näyttöä.[30][31]

Aivotärähdys

Kannabinoidien on tutkittu vähentävän aivotärähdyksestä johtuvia vammoja ja nopeuttavan niiden paranemista.[32][33]

ADHD

Kiistanalaisista tuloksista huolimatta, ADHD oireisiin lääkekannabis saattaa olla varteenotettava vaihtoehto[34][35][36] Kannabista on todettu käytettävän ADHD oireita lievittävänä itselääkintänä.[37]

Alzheimerin tauti

Eräässä tutkimuksessa kannabiksen vaikuttavan aineen THC:n todettiin vähentävän riskiä sairastua Alzheimerin tautiin sekä hidastavan taudin etenemistä tehokkaammin kuin perinteiset lääkkeet.[38] Vuonna 2016 julkaistussa tutkimuksessa THC:n havaittiin koeasetelmassa puhdistavan hermosoluista beeta-amyloidin muodostamaa amyloidiplakkia ja vähentävän sen aiheuttamaa tulehdusvastetta, joka on yhteydessä hermosolujen kuolemaan.[39]

Diabetes

Tutkimuksen mukaan kannabiksen säännöllinen käyttö saattaa vähentää riskiä diabetekseen sairastumiseen.[40]

Epilepsia

CBD:lla on epilepsiakohtauksia estävää (ns. antiepileptistä) vaikutusta. Tutkimuksissa noin puolella kannabidiolia käyttäneistä kohtaukset ovat vähentyneet noin puoleen. CBD:n tarkkaa antiepileptistä vaikutusmekanismia ei tunneta.[41]

Glaukooma

Glaukooman eli silmänpainetaudin (vanha nimitys viherkaihi) hoidosta on julkaistu tapausselostuksia, joissa kannabis on laskenut silmänsisäistä painetta, kun muut hoitotoimenpiteet ovat olleet tehottomia. Eläinkokeissa ja kliinisissä pilottitutkimuksissa silmänpainetta laskevaa vaikutusta on havaittu olevan erityisesti THC:lla, mutta vaikka vaikutusmekanismia ei varmuudella tunneta nykyisin, sen arvellaan olevan CB1 reseptorivälitteinen. [42][43][44]

Kipu

Kannabiksen kipua lievittävät vaikutukset on tunnettu jo tuhansia vuosia. Kannabinoidien ja kivun moderni tieteellinen tutkiminen alkoi 1971 Russel Noyes Jr:n tutkimuksesta, jossa huomattiin että useat eri tyyppiset kiputilat ovat hoidettavissa kannabiksen tai THC:n avulla. Yksi kliininen kysely osoitti jälkimmäisen yltävän kivunlievityksessä kodeiinin tasolle. Kipua lievittävässä vaikutuksessa on eroja riippuen kivun luonteesta ja sen syntymekanismista. Akuuttiin kipuun teho on eräiden tutkimusten mukaan heikompi kuin krooniseen kivuun. Sen vuoksi kannabista ei toistaiseksi käytetä yleiskipulääkkeenä[45].

Kanadalaisessa tutkimuksessa, jossa oli mukana 21 kipupotilasta, kolmesti päivässä poltettu kannabisannos lievensi kroonisista neuropaattisista kipua, auttoi nukahtamaan ja vähensi heräilyä.[46]

HYKS:n kipuklinikalla lääkekannabista on kokeiltu kymmenelle potilaalle. Näistä kahdelle lääkkeestä oli apua. Muille lääkkeistä ei ollut apua tai sitä ei voitu käyttää sivuvaikutusten takia.[47]

Korvaushoito päihderiippuvuudessa

Lääkekannabista muovipussissa

Kannabista on tutkittu korvaushoitomuotona alkoholismiin ja huumeriippuvuuteen. Kannabiksen eduiksi katsottiin käytöstä aiheutuvat vähäisemmät sivuvaikutukset, oireiden parempi hallittavuus ja pienempi vieroitusoirepotentiaali.[48][49][50] Kolumbian pääkaupungissa Bogotassa aloitetaan kokeilu, jossa 300:lle kokaiiniriippuvaiselle annetaan kannabista korvaavaksi aineeksi osana ohjelmaa johon kuuluu mm. neuvontaa, työhön opastamista ja hätämajoitusta.[51] Myös Brasiliassa[52] ja Jamaikalla[53] on tehty vastaavia kokeiluja. Rottakokeissa CB2-tyypin kannabinoidireseptoriagonistit vähensivät rottien kokaiininkäyttöä, kokaiinin liikkumista lisäävää vaikutusta ja kokaiinin lisäämää solujen ulkopuolisen dopamiinin kertymistä.[54] Toisessa kokeessa CB2-tyypin kannabinoidireseptoriagonisti ei vähentänyt rottien nikotiininkäyttöä.[55]

Masennus

Vaikka aihe onkin kiistanalainen, joukko lääkäreitä on sitä mieltä, että kannabis voi auttaa masennuksen, kaksisuuntaisen mielialahäiriön, ahdistuksen ja vastaavien sairauksien tai tunnetilojen hoidossa.[56][57]lähde? McGillin yliopistossa tehtyjen eläinkokeiden perusteella kannabis on tehokas antidepressantti pienillä annoksilla. Ero lääkkeen ja huumeen välillä on annoksen koko. Tutkimuksen mukaan suuremmat annokset pahensivat masennusoireita, kun taas pienet annokset lievittivät niitä. Lisäksi McGillin yliopiston tutkimuksen tehneen psykiatri Gabriella Gobbin mukaan käytännön kokemusten perusteella liiallinen kannabiksen käyttö altistaa masentuneet potilaat korkealle riskille joutua psykoosiin ja tästä syystä he keskittyvät tutkimuksessaan aivojen omien endokannabinoidien vaikutusta tehostavien lääkkeiden kehittämiseen.[58]

Migreeni

Suomessa on määrätty kroonistuneeseen migreeniin tietyissä tapauksissa lääkekannabista, kun muut lääkkeet eivät ole auttaneet.[23]

MS-tauti

Lääkekannabiksen jakelupiste Los Angelesissa, Yhdysvalloissa.

Brain-lehden heinäkuun 2003 numerossa Lontoon neurologisen instituutin University Collegen tutkijat raportoivat, että synteettisen kannabisagonistin WIN 55,212-2 käyttö toi “huomattavaa neurologista suojausta” multippeliskleroosin eläinmalleissa. Tämän tutkimuksen tulokset ovat tärkeitä, koska ne viittaavat siihen, että oireiden hallinnan lisäksi “… kannabis voi myös hidastaa neurodegeneratiivisia prosesseja, jotka lopulta johtavat MS-taudin krooniseen invaliditeettiin ja todennäköisesti muihin tauteihin”, tutkijat sanoivat loppupäätelmissään.[59]

Tutkijat Alankomaiden Vrija University Medical Centerin neurologian osastolta raportoivat myös ensimmäistä kertaa vuonna 2003, että THC:n oraalinen käyttö voi vahvistaa MS-potilaiden immuniteettijärjestelmää. “Nämä tulokset viittaavat kannabinoidien tulehdusta poistaviin lääkinnällisiin mahdollisuuksiin MS-taudissa”, kertoivat tutkijat loppuyhteenvedossaan.[60]

Britannian hallitus sponsoroi tällä hetkellä kolmen vuoden kliinistä koetta, jonka tarkoituksena on arvioida kannabinoidien pitkäaikaisvaikutuksia sekä MS-taudin oireiden että taudin etenemisen hallinnassa. Health Canada on myös äskettäin hyväksynyt kannabisekstraktien reseptikäytön MS-tautiin liittyvän neuropaattisen kivun hoitoon.[61] Suomessa on Finohta julkaissut lyhennelmän kysymyksessä olevan Sativexin vaikutuksia koskevista tutkimuksista.[62]

Niveltulehdukset

Kannabidiolin kyky lievittää tulehdusta ja vaikuttaa immuunijärjestelmään on herättänyt kiinnostusta autoimmuunisairauksien hoidon saralla. Vuonna 2000 New Yorkissa tutkittiin kannabidiolin vaikutusta nivelreumaisella hiirellä.[63]

Skitsofrenia

Kannabiksen vaikuttavien ainesosien THC:in[64][65] ja kannabidiolin[66][67][68] vaikutuksia on tutkittu myös skitsofrenian hoidossa.

Suolistosairaudet

Kannabiksesta saattaa olla apua Crohnin tautiin ja krooniseen koliittiin (IBD-sairaudet) brittiläistutkimuksen mukaan. Suoliston alueelta löytyi CB1-tyypin kannabinoidireseptoreita, joiden tehtävän arveltiin liittyvän vaurioiden korjaamiseen. Tutkimuksessa havaittiin, että tutkittaville annetut synteettisesti tuotetut kannabinoidit auttoivat vaurioitunutta suolta parantumaan. Lisäksi IBD-sairaiden suolistosta löytyi CB2-tyypin kannabinoidireseptoreita, joita terveillä ei havaittu. Näillä reseptoreilla on yhteys immuunijärjestelmään ja tulehduksen vähentämiseen.[69]

Syöpä

Kalifornialainen lääkekannabiksen laillisen hankkimisen ja hallussapidon oikeuttava kortti.

Espanjalaiset tutkijat totesivat Nature medicine -nimisessä lehdessä, että THC toimisi keuhko- ja aivosyöpälääkkeenä.[70] Useissa tutkimuksissa on saatu näyttöä kannabinoidien syöpäsoluja tuhoavasta vaikutuksesta ja mahdollisesti normaaleja soluja tervehdyttävästä vaikutuksesta.[71][72][73][74][75]

CBD:n on havaittu laboratorio- ja eläinkokeissa sammuttavan monien syöpälajien etenemisestä vastuussa olevan ID1-geenin.[76]

https://fi.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4%C3%A4kekannabis

Katso myös

Lähteet

Viitteet

Google kertonee CBD:stä aika läjän.   Samoin cannabiskasvin siemenistä.  Infoa siis.   (CBD ei ole huumaava aine )  

 

Aiheesta muualla

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lääkekannabis.

Single Post Navigation

Comments are closed.