matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

Kova väite K-Supermarketin vanhana myydyistä tuotteista?-2017

Kova väite K-Supermarketin kalatiskin kikasta ja takahuoneen tapahtumista – 22-vuotias Miss Tampere kertoo olevansa yksi kauppiaan uhreista


Julkaistu:

Ahdistelu

Myyjänä työskennellyt Liisa-Maria Pukkila haluaa kertoa asiasta omalla nimellään ja kasvoillaan, jotta tapaukselle tulisi enemmän uskottavuutta.

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin, että Palvelualojen ammattiliitto PAM on tehnyt tutkintapyynnön Aluehallintovirastoon pirkanmaalaisen ruokakaupan myyjiin kohdistuneesta seksuaalisesta häirinnästä.

Kaksi vuotta K-Supermarket Villilän myyjänä työskennellyt Liisa-Maria Pukkila, 22, kertoo olevansa yksi häirinnän kohteeksi joutuneista. Vuoden 2016 Miss Tampereena tunnettu Pukkila haluaa puhua asiasta rohkeasti omalla nimellään ja kasvoillaan.

Kun Pukkila aloitti työnteon kaupassa, Etelä-Pohjanmaalta Tampereelle muuttanutta nuorta naista kohdeltiin hyvin ystävällisesti. Mutta jo muutaman kuukauden jälkeen työyhteisössä outoja merkkejä, kun esimies kielsi työntekijöitä olemasta tekemisissä toistensa kanssa vapaa-ajalla, Pukkila kertoo.

– Pikkuhiljaa kaikki alkoi tulla lumipallon lailla esiin.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Pukkilan mukaan seksuaalisesta häirinnästä ovat kärsineet hänen lisäkseen lähes kaikki muut kaupan työntekijät. Pukkila kertoo, että hänen lisäkseen kaksi muuta työntekijää ovat vieneet asiaa eteenpäin.

– Meillä on paljolti ollut nuoria tyttöjä töissä. Asiakkaat ovat kommentoineet sitä, että kun meillä on niin nättejä nuoria tyttöjä töissä, että valitseeko se mies työntekijät ulkonäön perusteella.

Väite: otti takamuksesta kiinni ja kyseli rintaliiveistä

Pukkila kertoo, että hänen kohdallaan häirintä on ollut koskettelua ja epäasiallista ulkonäön kommentointia. Hän kuvailee joutuneensa kerran ahdistavaan tilanteeseen kaupan takahuoneessa, kun kauppias tuli väkisin halaamaan ja kävi kiinni takapuoleen.

– Hän tuli sanomaan, kun Miss Tampere -edustusvuosi oli loppumassa, että saanko vielä viimeisen missihalin. Sitten hän halasi väkisin ja otti takamuksesta kiinni. Siinä oli aikaisemmin ollut työkaveri paikalla ja olimme keskustelleet niitä näitä, mutta kun työkaveri lähti pois paikalta ja jäimme kahdestaan, niin nämä asiat tapahtuivat.

Hän oli tilanteessa niin shokissa, ettei osannut sanoa yhtään mitään. Niinpä hän vain poistui paikalta ja jatkoi työntekoa.

– Yhdelle työkaverille kerroin heti asiasta ja sen jälkeen puhuimme PAMille tilanteesta.

Liiton mukaan kauppias on lähetellyt työntekijöille myös epäasiallisia, seksuaalissävytteisiä viestejä. Pukkila kertoo saaneensa kauppiaalta viestin, jossa tämä kehui häntä ”nätiksi likaksi”.

– Elokuussa hän sanoi, kun tulin siviilivaatteissa töihin, että sinulla on aika rohkea kaula-aukko, että onko sinulla rintaliivejä siellä ollenkaan alla.

Liisa-Maria Pukkila on työskennellyt K-Supermarketin myyjänä kahden vuoden ajan. (KUVA: Mika Kanerva / Lehtikuva)

Pukkila kuvailee, että työpaikalla on vallinnut pelon ilmapiiri. Viimeisen kahden vuoden aikana moni on vain ottanut lopputilin ja lähtenyt, hän kuvailee. Pukkilan mukaan kauppias usein huusi ja haukkui alaisiaan huonoiksi työntekijöiksi. Pelolla johtaminen näkyi hänen mukaansa esimerkiksi niin, että kauppias ei hyväksynyt työntekijöiden sairauslomia. Siksi Pukkila ei uskaltanut jäädä pois töistä edes, kun hänellä oli kuumetta ja korvatulehdus.

– Työterveyslääkäri sanoi, että jää nyt sairauslomalle, mutta sanoin, etten uskalla, koska pomo suuttuu.

”Kauppias kehotti vain pesemään kalan ja laittamaan takaisin myyntiin”

PAMin mukaan vaikeuksia työpaikalla on aiheuttanut se, että kauppias vaati myyjiä käyttämään palvelutiskillä vanhentuneita elintarvikkeita ruoan valmistuksessa. Pukkila kertoo kaikkien työntekijöiden tienneen, että K-Supermarketissa käytäntönä oli myydä vanhentunutta lihaa ja kalaa.

– Palvelutiskin työntekijät kertoivat, että kauppias kehotti vain pesemään kalan ja laittamaan sen takaisin myyntiin, vaikka se oli vanhentunutta. Samoin jos joku heitti menemään vanhentunutta lihaa, siitä tuli huutia, Pukkila sanoo.

Vanhat lihat pakattiin uuteen pakettiin, jossa oli tuore päivämäärä, hän kertoo. Pukkilan mukaan vanhaa lihaa ja kalaa on myyty pitkään, koska hän oli kuullut jo edellisiltä työntekijöiltä käytännöstä.

– Kyllä se ilmeisesti aika monta vuotta on jatkunut. Salaattiinkin on käsketty laittamaan huonompaa salaattia, hevituotteita ja lihaa. Yksi työntekijä on yrittänyt suojella asiakkaita ja tehnyt salaa tuoreempaa salaattia, jotta asiakkaat säästyisivät taudeilta.

Kauppias irtisanoutui – Kesko aloitti tutkinnan

Keskosta kerrottiin aiemmin Ilta-Sanomille, että kyseinen kauppias on irtisanoutunut tänään perjantaina. K-Supermarket -ketjun johtaja Ari Sääksmäki kertoi saaneensa tiedon tapahtumista PAM:n kautta. Kesko oli yhteydessä kauppiaaseen ja keskusteli tilanteesta.

Sääksmäen mukaan tutkinta kauppiaan toimista jatkuu. Johtaja odottaa viranomaisten selvityksiä.

– Toistaiseksi olemme vielä PAMin tietojen varassa. Tämä on tietysti erittäin vakava asia. On hyvä, että asia on tullut tietoon ja viranomaiset pääsevät tutkimaan asiaa.

Sääksmäki sanoi Ilta-Sanomille, että Keskolla on nollatoleranssi epäasialliseen kohteluun ja seksuaaliseen häirintään.

Sääksmäki pitää vakavina myös PAMin väitteitä siitä, että kaupan palvelutiskiltä on myyty vanhentuneita elintarvikkeita. Sääksmäki sanoo, että tapaus on ennenkuulumaton.

– Meillä ja myös viranomaisten puolelta on selkeät ohjeet tässä. Meidän sisäiset ohjeemme, laaturaportointimme ja seurantamme kieltävät ehdottomasti tämänkaltaisen toiminnan.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut kauppiasta kommentoimaan väitteitä. Aamulehdelle kauppias kiisti väitteet seksuaalisesta ahdistelusta ja vanhan ruoan myynnistä.

Sama kauppias riidellyt PAMin kanssa aiemminkin

Häirintäsyytösten kohteena oleva tamperelaiskauppias on STT:n mukaan ollut tukkanuottasilla Palvelualojen ammattiliiton PAMin kanssa aiemminkin. Vuonna 2007 kauppias ajautui kiistaan ammattiliiton kanssa toimiessaan Kangasalla K-Supermarket Kesäpäivän kauppiaana.

Kiista kärjistyi kysymykseen luottamusmiehen asemasta. Lisäksi erimielisyyksiä oli työvuorojen jakamisesta ja raskaana olleen työntekijän kohtelusta.

Osapuolet tekivät toisistaan tutkintapyynnöt poliisille. Kauppias syytti PAMia kunnianloukkauksesta ja PAM kauppiasta syrjinnästä. Riitaan löydettiin kuitenkin sopu ja tutkintapyynnöt vedettiin takaisin.

K-Supermarket-ketjun johtaja Ari Sääksmäki kertoo STT:lle, että vanha riita tuli esiin myös nyt uuden tapauksen taustoja selvitettäessä.

Kymmenen vuoden takainen tapaus ei tuonut Sääksmäen mukaan kauppiaalle seuraamuksia ketjun taholta. Ketjun tiedossa ei myöskään ole, että kyseinen kauppias olisi joutunut muihin riitoihin työntekijöiden kanssa.https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005417378.html

/&¤(&#%¤&(%¤#&%¤#(%¤##

No…ei kommenttia tuohon uutiseen — mutta aasinsiltana se …että kyllähän “kauppa”…. fiksailee tuotteitaan – epäkuranttia.

Sata vuotta sitten oli kaupan iltasiivous urakoissa mukana – ja kun mm lihamyllyn pesu ohjelmassa….niin lihamyllyn sisältä jäi puoli kourallista jauhelihaa – ja kysäisin kauppiaalta, että meneekö jonkun kissalle vai heitänkö roskiin, niin kauppias vastasi, että laita sinne seuraavan päivän lihasäilöön, mistä tehdään uudet jauhelihat !.      ELi, päivän koneessa(lämpöisessä)… seisoneen jauhkiksen jämät  – uudelleen käyttöön.  

Eräs helppo huomattava lienee kaupan ns musta makkara, mikä käyristettynä pakattu Tapolan pakettiin.   No joskus sitten ihmetteli, kun samassa muotissa olevaa mustaa makkaraa  oli samassa muotissa ja koossa — kaupan lämpötiskissä irtotavarana.  heh…  No mitäs muuta kuin ulos paketista ja irtomyyntiin.    Näitä lienee aika paljon variaatioita, koska monesta tuotteesta(vanhasta) saadaan esim tehtyä uutta lämmintä ruokaa kaupan omasta toimesta, jos lihatiskillä on ns valmisruoka-tarjontaa.      Konsteja lie vaikka kuinka paljon.  

Lähinnä vastuu hommasta jää toki kaupan itsensä kontolle….ja kun järki on mukana, niin kauppias itse ei ainakaan tuollaista luulisi hyväksyvän – koska romulla on lyhyet jäljet, eli yksikin “vihainen tai katkera” entinen työntekijä sitten kertoo tuollaiset julkisuuteen ja maine on mennyt. (jos ei homma sitten ruokamyrkytyksen kautta tule esiin).

Single Post Navigation

Comments are closed.