matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

Syrjäseudulle etsittiin lääkäriä: ainoan hakemuksen pyyntö yllätti. -2017

Syrjäseudulle etsittiin lääkäriä: ainoan hakemuksen pyyntö yllätti – ”Palkkatoive 12 500 euroa, perjantait vapaaksi”

”Pula yhä akuutti”

Yksityisessä Kuhmon lääkäripalvelussa on parikymmentä ammatinharjoittajina toimivaa lääkäriä. Kukaan heistä ei asu alueella vaan tekee keikkaa joitakin päiviä kuussa.

– Kuhmossa lääkäripula on akuutti ja kova. Erikoislääkäreistä on huutava pula ja muun muassa fysiatreista, sanoo toimitusjohtaja Kimmo Piirainen.

Vajetta kuvaa, että Kuhmossa, Vuokatissa ja Suomussalmessa toimiva lääkäriketju rekrytoi juuri fysiatrin Helsingistä asti. Hän lentää kahden viikon välein etelästä Vuokattiin.

– Fysiatripula on ollut Kainuussa järkyttävä, meillä on ollut yksi ihminen hoitamassa koko Kainuuta. Nyt yksityiselle puolelle tulee toinen tekemään kahta päivää kahdesti kuussa, Piirainen kertoo.

Pula kääntymässä ylitarjonnaksi

Palkkapaine on helpottunut, kun lääkärien osalta vaje pienenee vuosi vuodelta. Viime syksynä Lääkäriliiton selvityksessä terveyskeskusten lääkärivaje oli enää 3,5 prosenttia.

– Koko maan tasolla arvioituna lääkärivaje on käytännössä hävinnyt. Alueellista vaihtelua on yhä, ja esimerkiksi Kainuussa tiedetään olevan pulaa edelleen, Lääkäriliiton tutkimuspäällikkö Jukka Vänskä kertoo.

No2need:::::     hmm…mitäs palkoista, mutta ruohonjuuritasolla on erikoinen juttu tuo, että olisi ylitarjontaa lääkäreistä  –  kun tänä pänä on paikkakuntia, missä kiireettömän ajan jonot ovat n.10-12 viikkoa…..eli laittoman raja tulee vastaan. Jossain kai jo mennyt ylikin.     Ei siihen kuvioon oikein sovi ylenmäärin lääkärinplanttuja, jos tuollaisia aikoja veivataan ei akuuteille vaivoille (joista ei edes itse potilas/asiakas tiedä, onko joskus vakavaakin).      

Normi jonotusajan kiirettömään hoitoon on syytä olla siinä viikon pinnassa, niin ollaan järkevissä ajoissa.    Missäköhän lie tällainen toteutuu — eli sitäkin voisi joku kysellä mediassa.  Popula vanhenee ja sairastaa enemmän — eli tätä tämän päivän romumeininkiä on jo jatkunut pitkään ……ja samaan aikaan ollaan vain tekemässä kaikesta vaikeampaa.   Lähetteet tiukassa, ulkolaisia hoonosoomi lääkäreitä siellä täällä paikkaamassa (keitä ei haluta kuntalaisten toimesta käyttää)…..ja muuta kakkia.    Eli, ei ole toiminut terveydenhuolto vuosikymmeniin, kuten pitäisi.       Päättäjäthän  eivät siellä sikamaisen pitkissä jonoissa vietä aikaansa — heillä on suora linja lompakkonsa tai tth:n kautta heti kohta lääkärille. Pikana.    

Pula on helpottunut, koska lääkärikoulutusta on lisätty portaittain viimeiset parikymmentä vuotta. Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila sanoi Ylelle, että tilanne kääntyy jopa päälaelleen ja suuret koulutusmäärät johtavat pian lääkäreiden ylitarjontaan.

Työ- ja elinkeinoministeriön ammattibarometri, joka perustuu Ely-keskusen tulevaisuuden arvioihin, antaa lääkäreiden työvoimapulasta yhä todellisuutta synkemmän kuvan kuin Lääkäriliiton kysely. Syitä on monia, yksi lienee, että harva lääkäri käyttää julkista työnvälityspalvelua.

Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaan isommissa kaupungeissa yleislääkäreiden pula näkyy helpottuneen kuitenkin myös ammattibarometrissa. Näillä alueilla lääkäreiden paikkoja on suunnilleen yhtä paljon kuin hakijoita. Pääkaupunkiseudulla on yhä barometrin mukaan pulaa.

– Pirkanmaalla on kohtuuhyvä tilanne, Tampereen kaupungin vastaanottotoiminnan va. ylilääkäri Kati Myllymäki vahvistaa.

– Tarve on pääkaupunkiseudulla kuitenkin niin paljon isompi, vaikka Tamperekin on muuttovoittoalue selkeästi ja yliopistokaupunkeja molemmat. Meillä huomaa, että muualta tulleet ja Tampereella opiskelleet mielellään tänne sitten jäävät eivätkä palaa kotiseudulleen.

– Palkoista aina kysytään, mutta emme me kauheasti niistä neuvottele. Minulla on karkea käsitys siitä, että koko Pirkanmaalla on melko samanlainen palkkataso. Näin toivotaankin, että emme joutuisi palkoilla kilpailemaan, etteivät ne lähde karkaamaan.

(…) + (…) siellä täällä.    Tuolla kokonaan::::::https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005398696.html

Single Post Navigation

Comments are closed.