matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

Liisa Jaakonsaari SK:ssa: “valeuutiset” ? – 2017

Liisa Jaakonsaari SK:ssa: Näistä 4:stä piirteestä tunnistat valeuutisen

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren (sd.) mukaan sosiaalisen median algoritmit luovat loistavan kasvualustan valeuutisten leviämiselle.

Käytännössä algoritmit keräävät tietoa internetin käyttäjästä tietoa ja valitsevat mitä itse kullekin näytää.

– Kun perinteisessä mediassa ja varteenotettavassa journalismissa noudatetaan totuuden ja faktojen hierarkiaa, Facebook algoritmeineen noudattaa mieltymysten hierarkiaa. Sitä kutsutaan myös kuplaantumiseksi, hän kirjoittaa Suomen Kuvalehdessä.

Jaakonsaaren mukaan valeuutisia ja disinformaatiota vastaan voidaan kuitenkin taistella.

https://demokraatti.fi/liisa-jaakonsaari-skssa-naista-4sta-piirteesta-tunnistat-valeuutisen/

– Koulutus ja medialukutaito ovat avainasemassa, samoin faktantarkistus ja riippumattomien, julkisten tahojen rahoittaminen. Tämä tarkoittaa eurooppalaisten valtiollisten yleisradioiden aseman vahvistamista.

Jaakonsaari toteaa, että yksi tärkeimmistä keinoista valeuutisia vastaan on riippumaton sosiaalisen median algoritmien arviointi.

– Se toisi läpinäkyvyyttä ja parantaisi käyttäjien suojaa algoritmien edessä. Tätä kehitystä olenkin ajanut jo useita vuosia Euroopan parlamentissa ja nyt se vihdoinkin toteutuu pilottiprojektini kautta, hän kertoo.

– Saksassa on yritetty jopa säätää lakeja valeuutisia vastaan. On kuitenkin kysyttävä, miten tällainen laki voidaan demokraattisesti kirjoittaa. Ehkä pikemminkin tulisi vahvistaa nykyisten lakien toimeenpanoa ja rangaistavuutta, kun kyseessä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan, uskonrauhan rikkominen, kunnianloukkaus tai laiton uhkaus., Jaakonsaari toteaa.

Ne uskovat, joiden uskomusta vahvistetaan.

Kirjoituksessaa Liisa Jaakonsaari myös patologisoi valeuutisen anatomian neljään piirteeseen:

Valeuutisen formaatti muistuttaa tavallista uutista.

Se ei sisällä empiiristä faktantarkistusta.

Se käyttää sosiaalisen median ja hakukoneiden algoritmeja hyväkseen.

Valeuutinen elää vihan ilmapiiristä.

Jaakonsaaren mukaan valeuustisia uskovat ne, joiden vallitsevaa uskomusta keksityt uutiset vahvistavat.

&¤#¤%#(&%¤#(&%¤#%¤

  …heheh.    Kuten Jaakonsaari sanoo , että ne uskovat, keiden uskomusta ollaan tukemassa.     No joo.    Minneköhän “valeuutisen” sarjaan kuuluisi Jaakonsaaren mielestä esim täytejuttuna “enkelihoitojen tulevaisuus”   ?    ELi, joku ex-julkkuhan tuossa taisi moista harrastaa…. ja siis ilmeisesti ainakin tekijä uskoi omaan huru-touhuunsa.    Kun toimittaja tekee jutun sitten tekijän (enkelipsyykkaajan) toiminnasta – niin millä ilveellä ne enkelien faktat on tarkastettu ?   Eli, kuka puhuu potaskaa, enkelihoitaja…….. toimittaja ….vai tuleeko lehden päätoimittaja mukaan vielä soppaan.  Siis sen enkelivaleuutisen kanssa.     Onko joku nähnyt enkelin siis jossain.  Faktuaalisesti. ??        ¤¤¤¤¤

   Kuten Jaakonsaari kertoo valeuutisesta:::::  “”””Se ei sisällä empiiristä faktantarkistusta.”””(valeuutinen siis ).      Tuolla logiikalla siis enkelitarinoita julkaiseva media – ja juttunsa tuosta – on valemedian uutisointia.   Eikös vain.  Jaakonsaaren logiikalla.

jk.  No ehkä ihan todellisesta elämästä ja dis-infosta…tai “hidinfosta”…eli piilotetusta infosta jos enemmän — niin sitähän harrastaa mm valtio ihan itse.    Siellä on koko systeemi mukana…eli poliisi, armeija, pelastustoimi ym…valtionhallinnon yksiköt.     Kuten eri vaarasta kertominen tai vaarojen piilottelu.   Paniikkinappulan käyttö niinsanotusti.   ELi, vaikka jokin asia kansalle olisi syytä kertoa ihan siksi, että kerrottu on – niin sitä ei tehdä, vaan tapahtuma piilotetaan aktiivisesti, jotta ei synny pelkoa tai paniikkia.   (mutta kuka tietää varmuudella, vaikka olisi syytäkin pelätä tai tilanne muuttuu).    Eli, valtion eri elimet haluavat päättää mistä ihmiset saavat tietää ja mitä tarvitsee tietää.  Kuten että tarviiko jodipillereitä olla kotona juuri>><<nyt…vai ei.     Tai onko syytä olla ostamatta x-maan säilykkeitä ollenKaan….kun jostain on löydetty botuliinia. ?     Tai kuten d-vitamiinkeissi ja monet muut, mistä erilaista tietoa ihan valtiotasolla.  Jne jne jne. 

  ELi,  kyllä niitä asioita peitellään, salataan ja jätetään kertomatta ihan systeemin itsensä toimesta—- joten Jaakonsaaren syytä ehkä harrastaa vähän tutkiskelua asian tiimoilta.     Some ei tee sen kummempaa, kuin systeemi itsekään.    Jokainen saa luvan tänä pänä tarkastaa tietojaan, oli niiden kertoja tai kertomatta jättäjä — kuka tai mikä taho tahansa.

JK/-18 ……..   Juuri tuli joku dokkari –   WW2  ajoilta, jolloin Englannin kruunusta luopunutta kunkkua, ja Wallis Simpsonia- vakoiltiin ja seurattiin pitkin poikin ja määräyksen tai kulut ihan velipojan(kuninkaan) pussista.   Konkreettinen esimerkki, mikä on “veljensä vartija” sananmukaisesti heh.  

    Asia kuulemma salattiin, oliko 50vuotta vai pidempään.  Hupsista.  Siinä sitä valtion omaa  vähän salaamismenoa.   Meneeko minkä dis-infon vai missing infon piikkiin tuo ??                                                                                                                                       Toki  määrätyt  salaisuudet ovat valtion turvallisuuden kannalta olennaista kamaa, mutta tuollaisen olisi ilman maineen menettämistä voinut julkaista jo näiden kahden kuoleman jälkeen.    Mutta kun se maine  <<……niin sitten salaillaan.      Että haloo.      Ja tuhannet muut vastaavat, mitä ei vain haluta kertoa, koska siitä on maineelle haittaa.      Kertomatta jättäminen  on salaamisen muoto siinä kuin muutkin ja tarkoitus harhauttaa kansaa tai keitä nyt onkaan kyseessä.  

Single Post Navigation

Comments are closed.