matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

TOR – turvaa yksityisyytesi. -2017

amoi

Mikä Tor on?

Tor on vapaa ja ilmainen verkko ja ohjelmisto, joka edistää viestinnän yksityisyyttä ja demokratiaa. Se ohjaa käyttäjän internet-liikenteen maailmanlaajuisen vapaaehtoistyöllä ylläpidetyn verkoston kautta suojaten käyttäjän sijainnin ja henkilöllisyyden.

Valvonta

Kuka tahansa voi Tor-verkon avulla halutessaan tehokkaasti suojautua verkkovakoilulta, yksityisyydensuojan loukkauksilta ja kommunikoida vapaasti. Kun keskustellaan kavereiden tai puolison kanssa, niin automaattisesti ymmärrämme nämä keskustelut yksityisiksi. Tästä ei tarvitse erikseen sopia, koska on itsestään selvää, että kavereiden asioita ei levitellä. Tämä sama itsestään selvä suoja pitäisi olla myös sähköisillä keskusteluilla.

Kannattaa ehkä lueskella myös EFFIn sivuja ja muuta aiheesta ~netin anonymiteetti ja turvallisuus.
Samoin noita TORin käyttöohjeita, eli jos haluaa turvaa, niin ei ole sama miten selainta (TOR) käyttää.

http://tor.effi.org/                             <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<tuolla taisi olla latauskin, mutta parasta päivittää TORin viimeisin versio.      Tuossa originaali osoite ::::::https://www.torproject.org/

Yksityisyydensuoja

Tor on suunniteltu piilottamaan sinut verkossa. Ihminen tarvitsee yksityisyyttä ollakseen oma itsensä. On luonnollista suojella omaa asuntoaan tarkkailulta ja mieltää siellä oleminen yksityiseksi. Sama koskee verkkokäyttäytymistä ja siellä lukemaasi sisältöä. Internetin käyttösi kertoo sinusta paljon ja paljastaa olinpaikkasi sekä ajatuksesi. Vaikka verkko voi tuntua turvalliselta ja et ole tehnyt mitään rikollista, niin sinua seurataan silti ja tiedot verkon käytöstäsi tallennetaan.

Sananvapaus

Tor edistää sananvapautta kahdella tavalla: se tarjoaa anonymiteettiä sekä sitä voidaan käyttää sensuurin kiertämiseen. Ilman sananvapautta ei ole muitakaan vapauksia, koska ilman avointa julkista keskustelua ei saada tietoa mahdollisista ihmisoikeusrikkomuksista eikä siten saada vallanpitäjiä vastuuseen teoistaan. Näin ollen sananvapaus on yksi demokratian kulmakivistä yksityisyydensuojan rinnalla.

Miten Tor toimii?

Tor-verkon toiminta perustuu liikennettä siirtävien Tor-reitittimien vapaaehtoiseen ylläpitoon ympäri maailmaa. Reitittimiä on erilaisissa rooleissa: osa reittittimistä toimii vain Tor-verkon toisten reitittimien välissä liikenteen siirrossa kun taas toiset, niin sanotut exit nodet, voivat kytkeytyä myös ulospäin Tor-verkosta ja toimia käytännössä salatun reitin viimeisenä linkkinä, joka näkyy ulospäin liikenteen lähteenä.

Tor-verkon käyttäjän liikenne siirretään salattuna useiden vapaaehtoisten reitittäjien kautta. Näin verkkoliikenteen alkuperä eli käyttäjän olinpaikka ja henkilöllisyys piilotetaan. Salauksen ansiosta verkkoliikennettä valvova viranomainen ei pysty selvittämään liikenteen sisältöä. Tämän lisäksi käyttäjän tavoittelema palvelu ei saa tietoa käyttäjän olinpaikasta.

Effin Tor-palvelin

tor.effi.org / 212.16.104.33

Tor-verkon toimintaa voi edistää asentamalla Tor-reitittimen, jolloin tietokone osallistuu muiden käyttäjien internet-liikenteen siirtämiseen.

Effi osallistuu Tor-verkon liikenteen siirtoon ja näin ollen parantaa verkon toimintaa.

“Tor-verkko on internetin vapauden kannalta erittäin tärkeä. Se mahdollistaa demokraattisten järjestöjen toiminnan vaikkapa Iranin ja Kiinan kaltaisissa valtioissa, joissa valtio valvoo kansalaisten teleliikennettä. Verkko auttaa esimerkiksi salaamaan, keitä järjestöön kuuluu”, Effin perustajajäsen Ville Oksanen perustelee.

Kuka tahansa voi tukea Tor-verkkoa liittämällä koneensa vapaaehtoiseksi reitittimeksi.
Tietokoneen liittäminen Tor-verkkoon on Suomessa täysin laillista ja kannustettavaa. Sekä operaattorit että yksityishenkilöt saavat toimia verkon tietoliikenteen välittäjinä.

Näin käytät Tor-verkkoa

1. Lataa Tor-selain

Tor-selain on helppokäyttöinen Firefox-selaimen versio, joka käyttää Tor-verkkoa oletusarvoisesti ja sisältää monia kehittyneitä tietoturvaominaisuuksia. Selaimen avulla nettiselailusi on anonyymiä.

Käynnistyessään TBB tarkistaa automaattisesti selaimen version, tarvittaessa muistuttaa päivittämisestä ja vahvistaa, että selain on onnistuneesti yhdistetty Tor-verkkoon. Yhdistymisen Tor-verkkoon ja saadun IP-osoitteen voi tarkistaa myös itse menemällä osoitteeseen https://check.torproject.org. Kannattaa kuitenkin huomioida, että Tor-verkossa olevat piilopalvelut ovat yleensä saatavilla vain yhden sekä asiakasohjelmana että palvelimena toimivan tietokoneen ansiosta. Tämän takia varsinaisen Tor-verkon sivustot ovat huomattavasti useammin saavuttamattomissa kuin Internetissä toimivat www-verkkosivut. Ne siis eivät toimi silloin, kun niiden julkaisija tai julkaisun mahdollistava palvelu ei ole yhteydessä Tor-verkkoon.

Lataa TOR ……netistä TORin omalta sivulta – viimeisin versio jne….       <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

2. Asenna ja aloita käyttö

Tor-selaimen lataamisen jälkeen käynnistä asennus tuplaklikkaamalla tiedostoa. Valitse kieleksi Suomi ja tämän jälkeen haluamasi sijainti (esim. oletuksena oleva Työpöytä) ja klikkaa Asenna. Asennuksen jälkeen valitse Valmis, jolloin Tor Network Settings -ikkuna avautuu.Avautuneesta ikkunasta valitse Connect ja odota kunnes ohjelma yhdistää Tor-verkkoon. Selain käynnistyy automaattisesti yhdistämisen jälkeen ja voit aloittaa anonyymin selailun. Jos yhdistäminen ei onnistu, valitse Open Settings ja avautuneesta Tor Network Settings -ikkunasta Configure. Seuraa sen jälkeen annettuja ohjeita.

Tor-selaimen voit käynnistää uudelleen tuplaklikkaamalla Start Tor Browser.exe -tiedostoa asentamastasi sijainnista.

Electronic Frontier Finland ry on perustettu puolustamaan kansalaisten sähköisiä oikeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeus sensuroimattomaan viestintään, kohtuullisiin käyttöehtoihin digitaalista sisältöä ostettaessa sekä vapaus kehittää ja julkaista avoimia tietokoneohjelmia. Lisätietoja Effin kotisivulta www.effi.org

Single Post Navigation

Comments are closed.