matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

Sinnemäellä pallo hukassa.- 2017

    noh.. popula lukee parin vuoden takasia juttuja vielä. Joulukuun12:n päivän luetuin juttu) Surprising

Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

Työntekijöiden mukaan päällikkö polkee jalkaa, karjuu ja paiskoo esineitä suuttuessaan. Julkinen nöyryyttäminen on yleistä. Helsingin kaupunki on yrittänyt parantaa työilmapiiriä muun muassa konsulteilla.

no2:::::    Huppis.,.. kummasti lukijoita vanhalla 2017<<<<<<< jutulla.  No tämän tässä olevan koko tarinan  alla linkit pariin samasta aiheesta olevaan – asioiden loppupeleihin, eli kyseinen kiusaaja sai kai putkut sitten loppupeleissä vai siirrettiinkö jonnekin.  Niissä ehkä lisää matskua….

Helsingin kaupungilla epäillään vakavaa kiusaamisongelmaa. Asiasta kertoo viraston kuusi entistä työntekijää. Kaupungilla vuosikymmeniä työskennelleen entisen työntekijän mukaan kiusaaminen on jatkunut jo lähes 20 vuoden ajan. Työntekijöiden vaihtuessa kiusaamisen kohteet ovat muuttuneet. Kiusaajaksi entiset työntekijät nimeävät virastoa johtaneen virkamiehen.
No2:::     HUh huh…..ja heh heh.     Missä noin uskomattomia ihmisiä on töissä, että sietävät 20vuottakin~  kiusaamista ?    Luulisi jo olevan masokismi tuttua tai kohta jo opittua tuollaisen romun jälkeen.       Ja vielä tiedostettu ongelma ja kyseinen kiusaaja ei saa kengänkuvaa persuksiin.   On aikamoista romua myös työnantajalta tuollainen kidutusmeno.          Mutta nytpä sitten viimeistään joka tyyppi kerää muistonsa lokerot ja haastaa romut käräjille…..ja joskos vielä työnantajakin hyväksyeessään jatkuvuuden – on osavastuullinen.  Siitä jokuset kymppitonnit +++ korvauksia kiusaamisesta.  Näyttäisi siltä, että todistajia löytyy kasapäin, eikä asiaa edes kiistetä.   Mikäköhän tuossa maksaa.  ?   Siis ettei juttu ole jo ollut rosiksessa ??  

_______________________

Kiusaaminen on ilmennyt muun muassa raivokohtauksina, julkisena nöyryyttämisenä, työntekijöiden vahtimisena sekä asiattomana käytöksenä. Epäkohtien ja virheiden etsiminen hyvinkin pienistä yksityiskohdista sekä työn jäljen moittiminen on ollut toistuvaa.

”Hän saattoi isoissa kokonaisuuksissa keskittyä moittimaan pilkkuvirheitä. Tuntui, että virheiden löytäminen oli hänen tärkein tehtävänsä”, eräs entinen työntekijä kuvailee.

Erään viraston toimintaa hyvin tuntevan mukaan kiusaaminen jatkuu edelleen.

Raivokohtaukset ovat olleet toistuvia ja niiden aikana esimies muuttui erittäin uhkaavaksi.

”Hän saattoi karjua, paiskoa esineitä, lyödä nyrkkiä pöytään tai polkea jalallaan”, kertoo vuosia paikassa työskennellyt henkilö.

Toinen haastateltava kertoo kuinka esimies alkoi erään palaverin aluksi hakata työpöytänsä laatikkoja aggressiivisesti edes takaisin juuri silloin kun muiden piti esitellä omaa asiaansa.

”Emme ehtineet sanoa ensimmäistä lausettakaan loppuun kun alkoi aivan kamala pauke. Ei siinä auttanut muu kuin hiipiä vähin äänin ulos.” Kokous päättyi siihen.

Työntekijöiden ajankäytön vahtiminen on myös yleistä.

”Luulisi, että hänellä olisi muutakin tekemistä kuin tuijottaa monelta näytöltä omien työntekijöiden tiimikalentereita. Hän saattoi myös tehdä tarkistussoittoja, että onko alainen todella siellä palaverissa, missä hän on ilmoittanut olevansa.”

Lisäpaineita aiheuttivat esimiehen vaatimat minuutintarkat raportit kokouksista.

”Siihen kului tuntikausia kun piti raportoida sanatarkasti mitä itse on missäkin kokouksessa sanonut ja mitä siihen on vastattu.”

Johdon määräyksiä ei saanut kyseenalaistaa. Jos oli jostain asiasta eri mieltä ja ilmaisi sen, joutui niin sanotulle ”mustalle listalle”.

”Sillä tavoin joutui silmätikuksi. Hän saattoi julkisesti haukkua tilaisuudessa, ison yleisön edessä. Tai vähätellä tehtyä työtä kaikkien muiden työntekijöiden edessä.”

Julkinen nöyryyttäminen saattoi tapahtua lähes koko viraston työntekijöiden yhteisessä tilaisuudessa työsuoritusten haukkumisena tai muuna vähättelynä.

Osa HS:n haastattelemista entisistä työntekijöistä kokee itse joutuneensa kiusaamisen kohteeksi, osa on joutunut seuraamaan ahdistavana kokemaansa kiusaamista sivusta. Johto on myös vaatinut lähipiiriltään samanmielisyyttä sekä kiusaamisen hyväksymistä.

Joko olet samalla puolella tai joudut itse kiusatuksi, eräs paikassa työskennellyt sanoo. Hän päätti lopulta ilmoittaa esimiehelleen, ettei voi hyväksyä tämän käytöstä.

”Sen jälkeen hän muuttui jäätäväksi. Ei tullut edes läksiäistilaisuuteen kahville”, vuosia työpaikassa työskennellyt kuvailee.

Työpaikalla vallitsee entisten työntekijöiden mukaan ahdistava pelon ilmapiiri.

”Se on sellaista, että melkein nousee pala kurkkuun kun kuulee kenkien kopinaa käytävästä. Ja virheitä alkaa oikein pelätä, niitä ei sallittu, vaan saatettiin raivota.”

Entiset työntekijät kokivat raskaana myös päätöksenteon: itsenäisiä päätöksiä ei työntekijöille sallittu, mutta päätösten tekeminen oli silmin nähden hankalaa myös ylimmälle johdolle.

”Jos menin pyytämään hänen päätöstään johonkin asiaan, hän saattoi kääntää minulle selkänsä ja olla aivan kuin en olisi edes paikalla tai sitten hän saattoi puhua muista asioista. Tätä tapahtui hyvin usein.”

Johto teki kyllä päätöksiä pakon edessä, toinen entinen työntekijä kuvailee, mutta ne saattoivat olla äkkinäisiä ja näyttivät alaisten silmissä tunnepuuskan vallassa tehdyiltä.

Työntekijät kertovat tehneensä Helsingin kaupungille useita ilmoituksia työpaikan tilanteesta ja kiusaamisesta. Työntekijöiden vetoomukset menivät useille osastoille, myös kahdelle apulaiskaupunginjohtajalle.

Kaupunki ei ole työntekijöiden mukaan ryhtynyt mihinkään toimiin.

”Itseltäni meni lopullisesti kuppi nurin kun yritimme parantaa tilannetta ottamalla yhteyttä kaupunkiin henkilöstöpuolelle ja apulaiskaupunginjohtajaan. Kaupunki ei tehnyt mitään. Joiltain henkilöiltä emme saaneet edes kuittausta, että meitä on kuultu”, eräs entinen työntekijä kertoo.

Työpaikalta on useita henkilöitä vuosien varrella joutunut pitkälle sairaslomalle, entisten työntekijöiden mukaan juuri kiusaamisen ja huonon työilmapiirin vuoksi. Lisäksi työntekijöiden vaihtuvuus on ollut hyvin suurta. Päällikkötason työntekijät ovat välillä pysyneet toimessaan vain hyvin lyhyitä aikoja.

”Naurettavinta ja loukkaavinta on se, että Helsingin kaupunki mainostaa nollatoleranssia työpaikkakiusaamisessa. Se ei pidä paikkaansa. Tästä ollaan kyllä kaupungilla tietoisia, sille ei vain jostain syystä tehdä mitään”, eräs entinen työntekijä kuvailee.

Kiusaamisesta syytetty esimies korostaa, että ei ole aiemmin kuullut kiusaamissyytöksistä, eikä halunnut kommentoida asiaa enempää.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki myöntää, että kyseisessä toimipisteessä on ollut jo vuosien ajan suuria ongelmia.

Huonoa työilmapiiriä ja toimintaa on hänen mukaansa yritetty parantaa monilla keinoilla. Työhyvinvointimittareiden mukaan tilannetta on myös saatu parannettua, Sinnemäki huomauttaa.

”Kaupungin puolelta on annettu apua työnohjaukseen ja saada johtamista toimimaan sekä itse toiminnan että yleisen ilmapiirin osalta”, Sinnemäki sanoo.

Toimipisteessä on muun muassa ollut useita konsultteja seuraamassa ja selvittämässä ongelmia.

Sinnemäki korostaa, että Helsingin kaupunki ei salli työpaikkakiusaamista. ??????

”Täytyy käydä läpi, mitä seuraavaksi voisi tehdä. Olen sellaisessa ymmärryksessä, että kaikki ongelmat eivät ole poistuneet.”

  JK.    Tähän juttuun joku lähetti kommenttia,  nimiä  ja muuta juttua.   Valitettavasti poistin jossain vaiheessa lähes kaikki kommentit, kun alkoi rasittaa nuo jenkkilän krissejutut….sekä viagramainossälä, sekin jenkkiläkamaa.    Joten nyt kommentit nolla.

Single Post Navigation

3 thoughts on “Sinnemäellä pallo hukassa.- 2017

Comment navigation

 1. Jutun “loppu” sitten 2018 ….16.2-18::::::

  Helsingin kaupungin asuntotuotannosta vastaava johtava virkamies on joulukuussa siirretty syrjään tehtävistään hänen harjoittamansa vakavan, vuosia jatkuneen kiusaamisen vuoksi.

  Kaupungin työsuojeluvaltuutettu on tehnyt tapauksesta valvontapyynnön Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, koska pitää kaupungin toimia asiassa riittämättöminä.

  Syrjään siirtämisen ja valvontapyynnön taustalla on Helsingin asuntotuotantotoimiston (ATT) pitkään jatkuneista ongelmista tehty selvitys. Selvitys tilattiin Työterveyslaitokselta sen jälkeen kun HS oli kertonut toukokuun lopussa kaupungin johtavaa virkamiestä koskevasta vakavasta kiusaamisepäilystä.

  Selvitys valmistui loppuvuodesta. Raportti ja siihen liittyvät toimenpiteet esiteltiin työntekijöille 13. joulukuuta. HS:n raportista saamien tietojen mukaan asuntotuotantotoimistoa pitkään johtanut asuntotuotantopäällikkö Sisko Marjamaa on kiusannut ja kohdellut ihmisiä epäasiallisesti. Selvityksessä ei mainita kiusaajina muita.
  Mainos (Teksti jatkuu alla)
  Mainos päättyy

  23 prosenttia vastaajista on ilmoittanut kokeneensa kiusaamista tai epäasiallista kohtelua kahden viime vuoden aikana. Kiusaamista tai epäasiallista kohtelua on havainnut 58 prosenttia kyselyyn vastanneista.

  Kaupunkiympäristön toimialan toimialajohtaja Mikko Aho vahvistaa, että Marjamaa ei enää johda ATT:tä.

  ”Joulukuusta lähtien tehtäviä on hoitanut toinen henkilö. Marjamaa ei ole enää mukana toimiston arkisessa työssä”, Aho sanoo.

  Kyseessä on Ahon mukaan Työterveyslaitoksen raporttia seurannut toimenpide ATT:n tilanteen rauhoittamiseksi.

  Asuntotuotantopäällikön lähiesimies, tekninen johtaja Jaakko Stauffer kertoo, että Marjamaa käy vielä läpi papereitaan ennen kuin alkaa pitää lomiaan ennen kesällä tapahtuvaa eläkkeelle jäämistään.

  ”Totesimme raportin julkaisun yhteydessä, että on selkeämpää näin”, Stauffer sanoo.

  Helsingin kaupungin verkkosivuilla kerrotaan yhä, että asuntotuotantopäällikkönä toimii Sisko Marjamaa. Staufferin mukaan kyse on aivan normaalista käytännöstä. ”On sivuilla muidenkin lomalla olevien ihmisten nimiä.”

  Aho kertoo, että uusi asuntotuotantopäällikkö on tarkoitus saada rekrytoitua kesäkuun alkuun mennessä. Sillä aikaa tehtäviä hoitaa toinen asuntotuotantopäällikön sijainen.

  Sekä Aho että Stauffer ovat haluttomia kommentoimaan asiaa tarkemmin. Heidän mielestään aiheesta ei pitäisi kirjoittaa vaan asuntotuotantotoimistolle pitäisi antaa työrauha. Stauffer luonnehtii tapahtunutta ”muutamien henkilöiden keskinäisiksi kähinöiksi”.

  ”Se, mitä selvityksestä käy ilmi, ei ole tuomio, vaan nyt näitä asioita selvitetään sisäisesti ja pyritään löytämään työyhteisöön balanssi ja työrauha”, Aho sanoo.

  ”Tämä on ihan normaalia työyhteisössä tehtävää työtä, kun konfliktitilanteita syntyy. Eikä konfliktitilanteissa yleensä ole vain yhtä osapuolta.”

  Vuoden 2017 loppuun asti Helsingin teknisten toimialojen esimiesten ja asiantuntijoiden työsuojeluvaltuutettuna toimineella Olavi Lylyllä on erilainen käsitys asiasta.

  Hänen työsuojeluvaltuutettuna saamiensa yhteydenottojen ja tietojen perusteella kiusaaja on ollut Marjamaa ja kiusaaminen on jatkunut pitkään ja kohdistunut useisiin ihmisiin.

  ”Olen tehnyt asiasta valvontapyynnön aluehallintovirastoon”, Lyly sanoo.

  ”Kaupunki ei edelleenkään ole tehnyt tilanteen vaatimaa hallinnollista toimenpidettä eli käyttänyt huomautusta, varoitusta tai erottamista.”

  Lyly oli paikalla, kun työntekijöille esiteltiin Työterveyslaitoksen selvityksen tulokset ja sitä seuraavat toimenpiteet. Henkilöstö oli hänen mukaansa tilaisuudessa sitä mieltä, että asia pitää saattaa aluehallintoviraston selvitettäväksi.

  Muuten Lyly on haluton kommentoimaan asiaa, sillä sen käsittely on kesken.

  Aho on tietoinen tehdystä valvontapyynnöstä. Staufferin mukaan aluehallintovirastosta on viime viikolla tullut työpaikkaselvitysilmoitus.

  HS:n tietojen mukaan valvontapyynnössä halutaan selvittää itse kiusaamistapauksen lisäksi myös kaupungin toiminta asiassa. Useat ATT:n työntekijät ovat vuosien varrella olleet lukuisia kertoja yhteydessä kaupungin johtoon työpaikan ongelmista.

  Pyynnössä katsotaan, ettei kaupunki ole ryhtynyt riittäviin toimiin, jotta kiusaaminen olisi saatu loppumaan.

  Helsingin kaupungin henkilöstöjohtajan Marju Pohjaniemen mukaan johto on puuttunut epäasialliseen kohteluun.

  ”Johtavat henkilöt ovat viranhaltijoita, ja heidän asemansa on vahva. Tässäkin tapauksessa viranhaltijan toimiin on kuitenkin puututtu jo vuosien ajan”, Pohjaniemi sanoo.

  ”Olemme myös uskoneet, että toimenpiteet ovat tehonneet, sillä erilaisten johtamista ja työhyvinvointia mittaavien selvitysten tulokset ovat parantuneet.”

  Asian hoitamiseen on Pohjaniemen mukaan vaikuttanut myös se, että Helsingin kaupunki on halunnut pitää kaupungin kannalta tärkeän yksikön toimintakykyisenä. Myös kaupungin mainetta on haluttu suojella, ja siksi asiaa on pyritty hoitamaan kaikessa hiljaisuudessa.

  Kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) sanoo, ettei ole nähnyt Työterveyslaitoksen raporttia eikä ole tietoinen aluehallintovirastoon tehdystä valvontapyynnöstä.

  ”Tiedän kuitenkin, että tilanne ATT:n suhteen on ollut pitkään todella vaikea ja sitä on jo vuosia yritetty parantaa hyvin moninaisin keinoin.”

  Ennen Helsingin kaupungin kesäkuista hallintouudistusta ATT oli yksi kaupungin virastoista ja Sinnemäki oli kaupunkisuunnittelun ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtajana virastopäälliköiden esimies. Nyt ATT on osa kaupunkiympäristön toimialaa ja toimialan korkein virkamies on toimialajohtaja Mikko Aho.

  Sinnemäen mukaan ratkaisujen hakemisen lähtökohtana on pitkään ollut pikemminkin johtamisen laajempi uudistaminen ja kehittäminen kuin yksittäisten henkilöiden toiminnan tarkastelu. Myös työhyvinvointia ja työilmapiiriä on pyritty parantamaan.

  ”Kaikista toimista huolimatta emme ole kuitenkaan onnistuneet riittävällä tavalla ratkomaan asioita. Voi olla, että olen arvioinut väärin joitakin toimenpiteitä”, Sinnemäki sanoo.

  Marjamaata yritettiin tavoittaa haastattelua varten. Hänen esimiehensä Stauffer ilmoitti, ettei Marjamaa kommentoi asiaa.

  Tausta: Johtajan kanssa eri mieltä oleminen oli varma tie kiusattavaksi
  Raivokohtauksia, eristämistä, pilkkaamista, julkista nöyryyttämistä, työntekijöiden vahtimista ja asiatonta käytöstä. Muun muassa näillä tavoin Helsingin asuntotuotantotoimiston (ATT) johtaja Sisko Marjamaa on kiusannut alaisiaan, sanovat HS:n haastattelemat ATT:n entiset työntekijät.

  HS haastatteli toukokuussa 2017 kuutta ATT:n entistä työntekijää, joista osa oli joutunut kiusaamisen kohteeksi, osa taas todistanut kiusaamista. Tätä juttua varten haastateltiin viittä aiemmin ATT:ssä työskennellyttä henkilöä.

  Erään kaupungilla vuosikymmeniä työskennelleen henkilön mukaan kiusaaminen on jatkunut jo lähes 20 vuotta ja pahentunut vuosien saatossa.

  ATT:n johtoa epäillään myös työsyrjinnästä. Helsingin poliisi on hiljattain saanut valmiiksi esitutkinnan epäillystä väärinkäytöksestä. Epäily on siirtymässä syyteharkintaan.

  Jo viime kesänä Etelä-Suomen aluehallintovirasto jätti tapauksesta tarkastuskertomuksen, jonka mukaan kaupunki syrji välillisesti työnhakijaa tämän uskonnon vuoksi. Projekti-insinöörin paikan saanut muslimi jätettiin palkkaamatta hänen pyydettyään mahdollisuutta rukoushetkeen.

  Entisten työntekijöiden mukaan henkilökunnan vaihtuvuus on ollut suurta. Erään entisen työntekijän arvion mukaan kymmeniä ihmisiä on lähtenyt ATT:stä painostuksen vuoksi. Moni on lähtenyt myös huonon työilmapiirin takia.

  ”Vaihtuvuuden kautta kiusaaminen heijastui myös asuntotuotantoon”, sanoo yksi haastateltava.

  Työntekijöiden vaihtuessa kiusaamisen kohteet muuttuivat. Johtajan kanssa eri mieltä oleminen oli entisten työntekijöiden mukaan varma tie kiusatuksi. Myös Marjamaa on kokenut tulleensa kiusatuksi.

  Haastateltavien mukaan valta-asetelma oli kuitenkin sellainen, ettei kukaan uskaltanut kohdella Marjamaata epäasiallisesti, koska hän pystyi asemansa vuoksi tekemään toisten elämän vaikeaksi.

  Marjamaa on erään entisen työntekijän mukaan perustellut käytöstään muun muassa alaistensa hankaluudella ja osaamattomuudella. ”Yksi johdon ihminen totesi osuvasti, ettei yhdelläkään virastopäälliköllä voi kaikki alaiset olla huonoja.”

  Muuten ATT on haastateltavien mukaan hyvä työpaikka, jossa on ”tekemisen meininki” ja paljon osaamista.

  Oikaisu: Juttua korjattu 16.2.2018 kello 8.11. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Jaakko Staufferin titteli olisi kaupungininsinööri. Stauffer on tekninen johtaja,

  Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti
  29.5.2017 9:39

  Hesari

Comment navigation