matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

Poliisi::Tällaista koodikieltä teinit käyttävät – arvaatko mitä tarkoittaa CU46?/-2017

 

No, vanha ei jaksa enää edes tekstailla…saati mitään pikaviestisovelluksia.   Mutta kuka haluaa nyt jotenkin viestittelyään paremmin salata, ni sitä varten on ainakin sähköposteja, mitkä eivät aukea muille, kuin niille, ketkä tietävät salasanan kyseiseen postiin.   Eli, kryptattu sähköpostiviesti.  Ei vaadi kuin ruksin ja toki sen koodisanan sinne vastaanottajalle – eikä tarvi miettiä, kuka salaa avaisi  tai lukisi  toisen posteja.      Tällainen on mm Hushmail.com sekä sveitsiläinen Protonmail.com  —– ja eiköhän noita ole pilvin pimein  kryptaavia  sähköposteja.  

Oletan ja arvaan, että tuo juttu liittyy näihin pikaviestittely-ohjelmiin…en edes muista kaikkien nimiä.  Näihin muutaman sanan soperruksiin. 🙂   Käteviä toki. ¤¤¤      Like Hyfi. ?      Hello you fucking idiot…… heh…  

#&#/&¤#(/%¤#(&%¤#&%¤###

 

Pohjois-Irlannin poliisi varoittaa nuorten koodikielestä, jolla saatetaan peitellä seksi- ja huumepuheita.

 

  • Pohjois-Irlannin poliisi on julkaissut sivuillaan nuorten keskinäisessä viestittelyssä käytettyjen koodien tulkintalistan.
  • Osa koodikielestä viittaa seksuaaliseen kanssakäymiseen, huumeisiin tai jopa itsemurhaan.
  • Varoitusta on jaettu sosiaalisessa mediassa tuhansia kertoja.

 

Vanhempien on syytä olla varuillaan, sillä teinit käyttävät usein viesteissään koodikieltä, varoittaa Pohjois-Irlannin poliisi. Poliisi on julkaissut sivuillaan nuorten keskinäisessä viestittelyssä käytettyjen koodien tulkintalistan.

Jotkut nuorten käyttämistä lyhenteistä ovat suhteellisen mitäänsanomattomia ja viattomia, kuten HAK, joka tarkoittaa englanniksi “hugs and kisses” eli suomeksi “halauksia ja suukkoja”.

Toiset kuitenkin viittaavat seksuaaliseen kanssakäymiseen, huumeisiin tai jopa itsemurhaan.

Esimerkiksi koodi CU46 tarkoittaa “see you for sex” eli “nähdään seksin merkeissä”. NIFOC puolestaan tarkoittaa “Naked in front of computer” eli “alasti tietokoneen edessä”.

Pohjois-Irlannin poliisin varoitusta on Facebookissa jaettu yli 4 600 kertaa ja kommentoitu yli tuhat kertaa.

Luottamus tärkeää

Rikosylitarkastaja George Clarke kertoi BBC:lle, että nuorten käyttämä koodikieli on todellisuutta. Vanhempien on osallistuttava nuorten elämään niin verkossa kuin sen ulkopuolellakin.

– Et antaisi lapsesi mennä autoon tuntemattomien kanssa, joten ole varuillasi sen suhteen, kenen kanssa he ovat tekemisissä verkossa, Clarke sanoi.

Margaret Gallagher Ison-Britannian lastensuojelusta kommentoi, että kattavaa luetteloa nuorten käyttämistä fraaseista on mahdotonta julkaista, sillä ne muuttuvat jatkuvasti.

Hän kuitenkin kannatti poliisin avointa ja rehellistä keskustelua siitä, miten olla turvassa verkkomaailmassa.

– Jos nuoren ja vanhemman välillä on luottamusta sekä avoimuutta, riski siitä, että asiat menevät pahasti mönkään on selvästi pienempi, Gallagher korosti.  ( No2::  No lasten turvallisuus on ilman muuta ykkösasia, vasiten tuolla “ulkona”  – mutta kun puhutaan ystävien kesken asioista nuorten kesken,  niin ehkä jokainen voi muistella omaa lapsuuttaan …että juostiinko  sitä kaikesta kertomaan omille vanhemmille ?   No ei todellakaan.     Sinne mahtui niin ekat salaa tupakit, ekat kokeilut se alkomahoolin kanssa tai pussailut jonkun kanssa, kortonkien ostelut tms tms.     Että ei sitä ihan taida systeemi pystyä (eikä vanhemmat)  – tumppaamaan nuoren yksityisyyttä.   Ja nuoret kyllä keksivät omat konstinsa.   Kuulunee siihen alkavaan itsenäistymisprosessiin.  //  Mutta ehkä sitä on sitten nuoria, ketkä kertovat vanhemmilleen kaiken, mitä missäkin tekevät tai jopa ajattelevat.   Joka lähtöön näitä juttuja.      Mutta lapsen ja nuoren yksityisyydensuoja toimii jo aikaisin – eli ei lapsen/nuoren oma lääkärikään saa kertoa asioista vanhemmille jossain kohtaa. (mikä lie ikä olikaan, en muista)??

 UNICEF:    “”””  2. Lapsella on oikeus ilmaista omat mielipiteensä kaikissa itseään koskevissa asioissa ja ne on otettava huomioon lapsen iän ja kehitystason mukaisesti.

13. Lapsella on oikeus ilmaista mielipiteensä, kunhan ne eivät loukkaa muiden oikeuksia. Lapsella on oikeus saada tietoa.

14. Lapsella on oikeus ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauteen. Valtion tulee kunnioittaa vanhempien lapselle antamaa ohjausta tämän oikeuden käyttämisessä.

15. Lapsilla on oikeus järjestäytyä ja toimia yhdistyksissä.

16. Lapsella on oikeus yksityisyyteen, kotirauhaan ja kirjesalaisuuteen. Hänen kunniaansa tai mainettaan ei saa halventaa.

17. Lapsella on oikeus saada tietoa esim. television, radion ja lehtien välityksellä. Valtiolla on velvollisuus rohkaista tiedotusvälineitä tuottamaan lapsen hyvinvointia ja kehitystä tukevaa aineistoa. Lasta tulee suojella hänen hyvinvointinsa kannalta vahingolliselta aineistolta.

18. Vanhemmilla on ensisijainen ja yhteinen vastuu lapsen kasvatuksesta ja kehityksestä lapsen edun mukaisesti. Valtion on tuettava vanhempia lasten kasvatuksessa.

19. Lasta on suojeltava kaikelta väkivallalta, välinpitämättömältä kohtelulta ja hyväksikäytöltä. “”””””””””””

————————-

LISTA lyhennelmistä :  tuolla     http://www.iltalehti.fi/digi/201701152200053967_du.shtml

Lähde: BBC

LISTA:  tuolla     

Single Post Navigation

Comments are closed.