matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

HS:Omaiset tyrmistyivät Rinnekodin toimitusjohtajan painostusväitteistä – ”Rikkeemme on, että puolustamme vaikeasti vammaisten ihmisoikeuksia” – 2016

Jokainen kai huomasi, että tämä oli JO vuonna 2016…….. (on yksi tämän blogin luetuimpia juttuja – alunperin Helsingin sanomien siis – osoite alimpana originaalitekstiin)

 

No2:::: Oikeastaan kaikki vanhusten, vammaisten,-ja lastenhotopaikkojen tökeröt hoitokäytännöt pitäisi ja kannattaa laittaa suoraan käräjäoikeuteen.    Se on oikea paikka noille, vaikka muuten ovatkin hallinnollisia asioita — mutta vastuulliset on hyvä saada jonnekin vastaamaan tekemisistään, koska muutenhan paska vaan haisee enemmän samasta paikasta(firmasta)  – ja kuten ennenvanhaankin –  firman nimi vain toiseksi ja taas mennään.    Jokainenhan muistaa   MOTin  “Bernerin lastenkotisäätiö puhalsi 25miljoonaa”.      No näitä taitaa riittää, eli business on yhtä haisevaa kuin lähimmän kaatopaikan dunkkikset…eikä kukaan saisi sanoa mistään mitään.  Kunhan vain joku saa tehdä rahaa romuhoidoilla ja välistävedoilla.    Tänä pänä on kova sana – tuo henkilökunnan alimitoitus.  Sitä on mm myös privaattipuolella….eli esim hoitolaitoksissa, kuntoutusmestoissa, missä yöpäivystys vastaa jos muistaa…tai puhelimeen voi vastata joku hoonosoomi, kuka ei ymmärrä sanan tulipalo tai tuli pano – eroa.     Sen luokan hommia meillä kotomaassa tänään 2016.     Ei ihme sitten,   kun sattuu yhtä ja toista. 

No tämä juttu Hesarissa,  ja taas hauska huomata että mitä media kirjoittaa ja mitä jättää väliin.    Kuten että mikä ihmeen Rinnekoti…ja mikä säätiö.   Eli, lukija sitten saa olla aktiivinen, jos haluaa kuukkeloida lisää tietoa moisesta säätiöstä (koska Hesarin toimittaja ei katso tarpeelliseksi) — vasiten kun  ensin kerrotaan kyseisenlaisesta romutoiminnasta talossa.     Olisi ollut myös hauska kuulla, millä aikataululla AVI jaksoi ja viitsi lähteä paikanpäälle tutkimaan tilannetta.  Yleensähän AVI on hampaaton lafka.     Osaavat  jakaa vain huomautuksia ja muistutuksia – sanktiot ovat jääneet käyttövalikosta jonnekin.     Eli,  nyt siis romua tuottanut Rinnekotisäätiö, ja syytä kertoa, kuka ja mikä firma” on kyseessä.  Nimittäin siinä  mielessä, että jos nämä Hesarin ja AVI:n jutut pitävät paikkansa, niin tuota säätiötä kannattaa välttää.   Kuka haluaa vanhuksensa tai vammaisensa moiseen romulaitokseen hoitoon. ?  

   Jotain löytyi Googlesta, eli ::::

“”””””Konsernijohtoryhmähttp://www.rinnekoti.fi/fi/

tietoa-saatiosta/hallinto/johtoryhma/

Anu Kallio, konsernin toimitusjohtaja
Linda Soikkeli, palveluliiketoiminnan johtaja
Hannele Koillinen,
johtava ylilääkäri

Anna-Maija Trygg, henkilöstöjohtaja
Akif Arifulla, talousjohtaja
Sirpa Granö, kehittämisjohtaja
Taina Rönnqvist, viestintäpäällikkö

 

Palvelutoiminnan johtoryhmä

Linda Soikkeli, palveluliiketoiminnan johtaja
Hannele Koillinen, johtava ylilääkäri
Jaana Laaksonen, asiakkuusjohtaja
Lea Nevalainen, työllistymistä ja osallisuuttta edistävien palvelujen johtaja, Lakiston Palvelut Oy:n toimitusjohtaja
Tiina-Maria Sandelius, lapsi- ja perhepalvelujen palvelupäällikkö
Hanna Pohjalainen,
asumispalvelujen palvelupäällikkö

Anna-Maija Trygg, henkilöstöjohtaja
Anna Uimonen, tietohallintopäällikkö””””””””

¤#¤##¤#¤¤#¤##¤#¤

——————————————

 

 

 HS::::Omaiset tyrmistyivät Rinnekodin toimitusjohtajan painostusväitteistä – ”Rikkeemme on, että puolustamme vaikeasti vammaisten ihmisoikeuksia”

Rinnekoti-säätiö sai torstaina aluehallintovirastolta vakavan huomautuksen henkilöstön työhyvinvoinnin epäkohdista, minkä jälkeen se purki sopimuksensa Espoon kaupungin kanssa.

Espoon Kaitaalla sijaitsevan kehitysvammaisten asumisyksikkö Villa Huvin asukkaiden vanhemmat eivät niele purematta väitteitä siitä, että he olisivat painostamisellaan tehneet Rinnekodin järjestämän toiminnan pyörittämisestä mahdotonta.

Rinnekoti-säätiön toimitusjohtaja Anu Kallio kertoi torstaina HS:lle, että osa asukkaiden omaisista on painostanut asumisyksikön työntekijöitä. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Avi) antoi torstaina vakavan huomautuksen henkilöstön työhyvinvoinnin epäkohdista, minkä jälkeen säätiö teki lopullisen päätöksensä sopimuksen purkamisesta Espoon kaupungin kanssa.

Avi teki 8. marraskuuta työsuojelutarkastuksen Villa Huviin.

”Tarkastuksella työnantajan ja työntekijöiden edustajat toivat esille, että työpaikalla esiintyy haitallista psykososiaalista kuormitusta. Kuormitusta aiheuttavat muun muassa epäselvät vastuut ja työnjako, työntekijöiden ja esimiesten suuri vaihtuvuus, esimiesten vaihtumisesta seurannut puutteellinen ja ristiriitainen ohjeistus ja tiedottaminen sekä haastavat vuorovaikutustilanteet suhteessa omaisiin”, tarkastusraportissa kerrotaan.

”Tarkastuksella saatujen tietojen mukaan työpaikalla on koettu epäasiallista kohtelua omaisten taholta sekä työyhteisön sisällä”, todetaan myös.

Asukkaiden omaisia edustavan Villa Huvin ystävät ry:n puheenjohtajan Jorma Syväjärven mielestä Rinnekoti pyrkii omaisia syyttelemällä kääntämään huomion pois varsinaisesta ongelmasta. Hänen tyttärensä on yksi asumisyksikön 15:stä asukkaasta.

”Oikea ongelma oli alun perin liian pienet resurssit ja huono johtaminen. Siihenhän tämä kaikki perustuu”, Syväjärvi sanoo.

Syväjärven mukaan Espoon kaupunki teki omaisten varoituksista huolimatta hankintapäätöksen liian pienellä hinnalla ja ilman tarvittavia palvelusuunnitelmia. Koska rahaa on ollut käytössä liian vähän, ei toimintaa ole hänen mielestään saatu pyörimään johdonmukaisesti ja laadukkaasti.

Syväjärvi näkee esimerkiksi henkilöstön suuren vaihtuvuuden johtuvan siitä, että liian niukat resurssit kuormittavat työntekijöitä kohtuuttomasti. Syväjärvi ei syytäkään työntekijöitä, joiden hän kokee tekevän parhaansa vaikeassa tai lähes mahdottomassa paikassa.

Syväjärvi ihmettelee Rinnekoti-säätiön toimitusjohtajan Anu Kallion kommentteja, joissa väitetty omaisten harjoittama painostaminen nousee keskiöön. Omaiset ovat kyllä Syväjärven mukaan tehneet Aville yli sata valitusta asumisyksikössä havaitsemistaan epäkohdista. Tätä ei voi kuitenkaan hänen mielestään pitää painostamisena, vaan ainoastaan vammaisten asukkaiden ihmisarvoisten elinedellytysten peräämisenä.

”Emme vaadi mitään muuta kuin sen, mitä laissa sanotaan. Se on ihan täyttä puppua, että me olisimme jotenkin kultalusikka suussa ihmettelemässä”, Syväjärvi kertoo.

Kaikki vanhemmat ovat halunneet yhteisiä tapaamisia, joissa palvelupuutteita käsiteltäisiin ja toimintaan kehitettäisiin yhdessä Rinnekoti-säätiön kanssa. Tämä ei ole Syväjärven mukaan toteutunut.

Omaisten Aville tekemät valitukset koskevat muun muassa lääkkeiden jakamisessa sattuneita virheitä sekä sitä, että yksi asukas unohdettiin talvitakkiin ja pipoon sonnustautuneena sisätiloihin.

”Toinen asukas unohdetiin kylmään terassille, jonka seurauksena tämä sairastui ja joutui sairaalaan”, Syväjärvi kertoo ja korostaa, että vaaratilanteita ja virheitä on tullut ilmi lukuisia muitakin.

Omaisyhdistys on lisäksi tehnyt kantelun Espoon kaupungin hankkiman palvelun valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä.

”Meidän rikkeemme on se, että puolustamme vaikeavammaisten asukkaiden ihmisoikeuksia.”

Villa Huvin ystävät ry:n mukaan 35 työntekijän on mahdotonta oppia hallitsemaan kaikkien 15:n monivammaisen asukkaan hoitotoimia. Omaiset ehdottivatkin viime keväänä, että asukkaiden ympärille muodostettaisiin hoitotiimejä. Rinnekoti oli kuitenkin sopinut Espoon kaupungin kanssa ryhmämuotoisesta palvelusta.

Syväjärvi ei ole havainnut, että omaiset olisivat raivoamalla tai jollain muulla tavoin aiheuttaneet psykososiaalista kuormitusta työntekijöille. Hän kuitenkin sanoo ymmärtävänsä, jos jollain loppuun uupuneella omaisella ”keittää joskus yli”.

”Me tietysti heijastamme niitä ongelmia, mutta emme me ole ongelman lähtökohta.”

Rinnekoti-säätiö on vastannut Villa Huvin toiminnasta noin vuoden ajan. Säätiö aikoo vetäytyä asumisyksiköstä helmikuun alkuun mennessä.

&%¤#”&¤#”&¤

..

Single Post Navigation

Comments are closed.