matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

Lastentautien ylilääkäri: “Aikaa kului turhan paljon”.(IL) – 2015

– Tilanne vaihtelee hyvin paljon päivästä toiseen. Leikkaukseen saattaa päästä heti. Toisinaan voi olla esimerkiksi onnettomuuspotilaita, joiden hoidossa kuluu aikaa, ylilääkäri Mikko Lavonius sanoo. “””””

 

  Kotimaan mengele-jono .     Ja  paskanjauhantaa siihen päälle viranhaltijoiden toimesta.    Eli,  kun ei ole resursseja…eli joko lääkäreitä, leikkaussaleja…tai muuta –  niin sitten siellä priorisoinnin tuloksena loppupää voi kuolla kupsahtaa.   Ja seliselit sitten päälle, että voi voi kun nyt ei ollut sitä ja tätä.    Eli, valtio päättää priorisoinnit tai kunnat sitten omalta osaltaan……ja jos sairaalat eivät toimi, kuten pitäisi, niin syylliset tappohommiin – voi hakea hallituksen tai eduskunnan piiristä – tai sieltä kunnasta, jos on kyse sellaisista seikoista.    Välilliset syylliset tai suorat…ovat ihan taatusti >>>jossain.    Eivät toki vapaaehtoisesti käsiään nostele.

Yleisellä tasolla – valtiotasolla  – ei pitäisi eikä saisi olla – muuta priorisointia, kuin että kansalaisten terveydenhoito on aina numero yksi.    Eli, ensin laitetaan rahat siihen…ja sitten vasta muualle.     Ei mitään sen ohimenevää.       Vai olisiko jotain muuta tärkeämpää, mikä siis toimisi ilman tervettä tai toimivaa ihmistä eli kansalaista. ???          Rikkailla on toki helppoa tai hyvätuloisilla, kun pääsevät sinne ampiaiseensa tai muihin privaattisairaaloihin…ja lääkäri tulee tekemään ohitusleikkausta vaikka helikopterilla golffaamasta…..mutta kyllä se yritysjohtaja tai öky-tyyppi , sattuu joskus sinne mökkitielle 100km päähän siitä edes lähimmästä maakunnan sairaalasta.      Ja sinne pitää tulla ensin se “toimiva” ambulanssi….sekä että se ambulanssi edes on olemassa .   Sen jälkeen siellä kuppaisessa sairaalassa pitää vielä olla joku muukin leikkaamassa kuin yksi päivystäjä, kenellä on juuri potilaan olkapääleikkaus menossa eli kesken.     Että resurssit jos eivät ole kunnossa, niin sinne kuukahtaa sitten yritysjohtajakin .  Mahdollisesti.                

  Koska nämä poliittiset elukat(ja lääkäritkin) elävät omassa kuplassaan…ja siellä hesan nurkilla on sairaala parin minuutin matkan päässä,  niin ei tule päättäjillä suru puseroon, kuka missäkin kuukahtelee, surkeaksi tumpatun terveydenhoidon kanssa.    Lääkäreistäkin on tullut pikku budjetti-apulaisia kunnan suuntaan…eli laitetaan mieluummin ne rahat tuonne asfaltin korjaukseen, tai kaupungintalon remonttiin, museoon tai muuhun sälään……kuin parannetaan terveydenhoitoa.  ELi, prioriteetit ovat kylmää kyytiä.    Suurin osa kärsijöistä on tietenkin sitä kansan köyhintä osaa…….mutta eipä siinä ihmettelemistä, kun tämä porvarihallitus on istumassa.  Että lähettäkääpä kiitokset tästä siihen suuntaan.

  Kotimaan terveydenhuolto on aivan kuralla, ollut jo aikaa.  

(/#(=/%#=&%%#)/&¤#)/#&¤=#?)#(/=)#/=/&%)/%&¤)#%¤(/%=# 

Lastentautien ylilääkäri: “Aikaa kului turhan paljon”

Sunnuntai 13.12.2015 klo 02.57

Päijät-Hämeen keskussairaalan lastentautien ylilääkäri Mikko Lavonius kertoo, että se miten nopeasti leikkaukseen pääsee riippuu siitä, onko kyseisenä päivänä vielä kiireellisempiä leikattavia.

Lapsen umpisuolen tulehdus voi kehittyä huonompaan suuntaan hyvin nopeasti.

Lapsen umpisuolen tulehdus voi kehittyä huonompaan suuntaan hyvin nopeasti. (JENNI GÄSTGIVAR)

– Tilanne vaihtelee hyvin paljon päivästä toiseen. Leikkaukseen saattaa päästä heti. Toisinaan voi olla esimerkiksi onnettomuuspotilaita, joiden hoidossa kuluu aikaa, ylilääkäri Mikko Lavonius sanoo.

Potilaat leikataan kiireellisyysjärjestyksessä, eikä lapsipotilas lähtökohtaisesti mene päiväkohtaisessa leikkausjonossa kriittistä leikkausta tarvitsevan aikuispotilaan edelle. Samoin ruuhkatilanteessa esimerkiksi etukäteen nivelleikkaukseen varatut potilaat voidaan joutua siirtämään seuraavaan päivään.

– Mutta tottakai, me ymmärrämme lasten hädän ja heidän vanhempiensa huolen. Eiväthän pienet lapset ymmärrä, miksi heitä sattuu, eikä heidän kärsivällisyytensä ole sama kuin aikuisten.

“Päivystäjä epäili”

Iltalehti tavoitti ylilääkäri Lavoniuksen jouluostoksilta. Hän kertoo, ettei tunne viikon tapaista 3-vuotiaan tapausta eikä siksi voi ottaa siihen suoraa kantaa.

– Lapset leikataan kirurgian osastolla kuten aikuisetkin. Mahdollinen jatkohoito on sitten meillä.

– Selvää kuitenkin on, että tässä viime perjantain tapauksessa aikaa tuhraantui turhan paljon ennen kuin poika pääsi leikkaukseen, lastenlääkäri Lavonius sanoo.

Lavonius kertoo, ettei päivystyksessä potilaan tutkiva lääkäri tee leikkauspäätöstä. Päätöksen tekee kirurgi – yleensä nähtyään tutkimusten tuloksia.

– Tässä tapauksessa päivystävällä lääkärillä oli nähtävästi selvä epäily umpisuolen tulehduksesta, mutta se oli pelkkä epäily. Tarvittiin ultraäänitutkimus asian selvittämiseksi.

Lavonius ei allekirjoita väitettä, että yksittäiset lääkärit pallottelisivat vastuuta ja päätöksen tekoa aina seuraavalle lääkärille. Lääkärit haluavat kuitenkin saada parhaan tiedon ennen päätöksen tekoa.

Lapsen tulehdus on nopea

Umpilisäkkeen tulehdus on säännöllinen muttei erityisen yleinen lasten sairaus. Lavoniuksen mukaan useimmiten pikkulapsen voimakkaat alavatsakivut johtuvat ummetuksesta.

– Umpisuolen tulehduksesta voi olla kyse, jos lapsen vatsa on turvonnut eli pingottunut ja oikealta puolelta kosketusarka.

– Jotkut virustaudit voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita, jatkaa Lavonius todeten, että toisinaan potilaita leikataan turhaan todeten, ettei kyse olekaan umpisuolen tulehduksesta.

Leikkaus sinänsä ei ole normaalikuntoisella potilaalla niin vaarallinen ettei siihen ryhdyttäisi vaikka kaikki epäily ei olisikaan täysin varma.

Lastentautien ylilääkäri Lavonius kertoo, että lapsipotilaan umpisuolen tulehdus saattaa kehittyä huonompaan suuntaan hyvin nopeasti – ihan muutamassa tunnissa. Aikuisella vastaava kehitys on yleensä hitaampaa.

Eli toisin sanoen, on hyvin mahdollista, ettei lahtelaisen kolmevuotiaan umpisuolentulehdus ollut niin selvästi diagnostisoitavissa aamuvarhaisella kuin myöhemmin päivällä.

 

Single Post Navigation

Comments are closed.