matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

Sarjassa ” aivottomat toimijat”, “laki persiistä”…ja “koneet hallitsevat” – 2015

Laki kuulemma on tiukka työkkärissä.    No kas kumma kun oikeudessa sitä lakia voidaan vääntää rajojen sisällä.    Mutta näköjään työkkärin  pykäliin  ei voida edes koskea.       Ei ole sääntö-Suomi muuttumassa minnekään.    Soveltaminen ei tule kyseeseen, vaikka on kyse kansalaisen ruuasta ja toimeentulosta.    Ei siihen enää sovi kuin sana “aivottomuus, idioottimaisuus, ja pykälät suoraan perseestä” .         

      Kukaan täysjärkinen tavis tallaaja, kenet laitettaisiin tuohon samaan tilaan – päättäjän asemaan – ymmärtäisi, että jos tilanne ei ole muuttunut ja kyse on VAIN paperin myöhästymisesta – eikä siis huijausyrityksestä – niin tekisi tuon asian järkevällä tavalla.      Mutta eivät näköjään tee nämä byrokraattipellet.               Juuri tuosta syystä on työttömän paras linnoittautua himaan, eikä lähteä seikkailemaan minnekään, koska tuon paskatoimiston kanssa ei tule muuta kuin harmia.    Se on niin vanha totuus, ettei näytä muuttuvan miksikään.     Ja näyttää siltä, että suuri osa on oppinut jotain tuosta vanhasta paskalaitoksesta…ja tosiaan pysyy kotonaan.  

———————————————–

Työttömän karu arki: Paperi päivän myöhässä, kuukauden rahat sivu suun

Työvoimapalveluissa sukkulointi voi tuntua taistelulta tuulimyllyjä vastaan. Jos systeemiä ei noudata, työnhakijan työttömyystuki voi pahimmillaan katketa. Lahtelaisen Antti Kuusisen erehdys muuttui kohtalokkaaksi virheeksi.

Antti Kuusinen on taistellut työvoimaviranomaisia vastaan
Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Antti Kuusinen oli ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi. TE-toimistoon piti kiikuttaa vielä työtodistus tiettyyn päivään mennessä. Kuusinen erehtyi päivästä ja toimitti todistuksen päivän myöhässä. Karenssia napsahti.

– Se oli epätoivoista. Kuusi viikkoa täysin tulotonta aikaa. Rahaa ei tullut mistään.

Työvoimaviranomaiset neuvoivat Kuusisen toimeentulotukiluukulle.

– Työvoimaviranomaiset vain siivoavat tilastoja tällä tavalla. Karensseja langetetaan pikkuasioiden takia, jotta ongelma olisi heiltä pois, Kuusinen tykittää.

TE-toimistojen lausunnoista ei voi valittaa, mutta työttömyyskassan tai Kelan maksupäätökseen voi hakea muutosta muutoksenhakulautakunnalta. Jos työtön on laiminlyönyt omia velvollisuuksiaan, valittamisesta ei ole apua.

Kuusinen ihmettelee.

– Ihan mielivaltaa. Vaaditaan selvityksiä ihan kohtuuttomasti. Ei tavallinen ihminen sellaiseen pysty.

Ihan mielivaltaa. Vaaditaan selvityksiä kohtuuttomasti.

– Antti Kuusinen

Kuusinen aloitti kuitenkin ammattiliittonsa lakimiehen avustuksella muutoksenhakuprosessin. 15 kuukauden odottelun jälkeen kuuden kuukauden karenssi supistui kahdeksi. Kuusinen ei silti ole tyytyväinen.

– Eivät he myönnä virheitään. Jonkun puolueettoman lakimiehen pitäisi tutkia näitä tapauksia.

Kohtuutta ei tunneta

Työttömyysturva-asiamies saa paljon yhteydenottoja työnhakijoilta, jotka tuntevat kokeneensa vääryyttä. Kovin moni päätös ei kuitenkaan muutu työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnassa.

Lahtelainen Antti Kuusinen on taistellut työvoimaviranomaisia vastaan.
Antti Kuusinen ei tyytynyt karenssipäätökseensä. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

– Karenssin määrääminen perustuu lakiin, ja lainsäädäntö on tiukka. Kohtuullistamissääntöä ei ole. Toisaalta, laki on sama kaikille, ely-keskuksen työttömyysturva-asiamies Minna Laherto kertoo.

Karenssia mätkähtää myös työstä kieltäytymisestä. Päteviä syitä kieltäytyä voivat olla työmatkaan tai työkykyyn liittyvät syyt.

Lakimies kehottaa ottamaan viipymättä yhteyttä TE-toimistoon, jos työstä aikoo kieltäytyä.

– Unohdus ei ole pätevä syy, sanoo Laherto.

Karensseja myönnetty aiempaa enemmän

Hämeen TE-toimistossa työttömyysturvan karensseja on määrätty tänä vuonna aiempaa enemmän. Asiantuntija Martti Mustosen mukaan määrän lisääminen johtuu työn tarjoamisen lisäämisestä.

– Moni luulee, että työtä ei ole. Siksi olemme tarjonneet aiempaa aktiivisemmin töitä.

Samalla työstä kieltäytymiset ovat lisääntyneet. Mustosen mukaan myös työnhakijan velvollisuuksia laiminlyödään paljon.

Unohdus ei ole pätevä syy.

– Minna Laherto

– Alkuvuonna muutama sata karenssia on määrätty pelkästään työnhakijan oman laiminlyönnin takia, sanoo Martti Mustonen TE-toimistosta.

Kaikkiaan karensseja on alkuvuonna Hämeessä määrätty 3 200. Koko maassa luku on 35 000.

Keskimääräinen valitusaika on 7 kuukautta, joten lukuja läpimenneistä valituksista ei tältä vuodelta ole. Muuttuneiden päätösten lukumäärää ei seurata.

– Muutoksia Hämeeseen tulee melko vähän, joka kertoo siitä, että käsittelemämme tapaukset ovat lain mukaisia ja hyvin perusteltuja, sanoo Mustonen.        ( Ehkä kannattaa muistaa, että kaikki eivät valita loppuun saakka…sekä ne ketkä saavat kompensoinnin sossun kautta, eivät välttis jaksa, osaa tai kykene – valittamaan.    Täten sieltä tilastoista puuttuu tyytymättömien määrä joka tapauksessa.)  

 

Single Post Navigation

Comments are closed.