matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

Avin erikoiset.(rahanpesu) – 2015

“””””””””””Etelä-Suomen aluehallintovirasto on lähettänyt noin sadalle yritykselle ympäri maata kyselyn rahanpesulain noudattamisesta. Kyselyn saanut yrittäjä kertoo luulleensa sähköpostia huijausviestiksi.””””””””””””””

Jassoo…että sillee.      AVI ei ehdi käsitellä kansalaisten kanteluja yli vuoteen, meneekö puolitoista — mutta on aikaa kyllä käsitellä jotain rahanpesujuttuja, ilman epäilyksiäkään.  Että tuosta vaan lähetellään pitkin poikin paperia, ja käytetään siihen aikaa.    No juu.  Ehkä tämä nyt on sitten on taas jonnekinpäin menossa siten, että voidaan sanoa tämänkin asian olleen hoidossa ja kyselty ..kuten vaikka EU:n suuntaan tms.  Ruskeaa näpertelyä.

Kohta voi jostain tulla kyselyä tuhannelle ihmiselle….”oletko nähnyt autoilijan ajavan käyttämättä turvavöitä”…..ja tämänlaisen lappusen voisi lähettää vaikka poliisi.     Trafi voisi lähettää lippulappuja pitkin maata…ja kysellä vaikka keltaisten autojen perään…tai onko mopoissa liian kova ääni.     Tulli voisi lähettää kansalaisille lippulappuja: “oletko nähnyt naapurin juovan ulkolaista viinaa”…  ym ym.   

heheh…jutussa tosiaan divariveikko kertoi, että myy vitosen tavaroita, eli vanhoja kirjoja.  Olisikohan montakin asiakasta 10vuodessa(tai koko yrityksen olemassaolon aikana), ketkä  olisivat ostaneet  käteisellä edes tonnilla – vanhoja kirjoja.?    Että vähän on hukassa taas AVI puuhastelut.    Kuka lie siellä on taas näitä osoitteita lajitellut ja päätellyt ?        Jossain taisi vähän aikaa sitten olla puhetta, että kotimaista “sääntelyä” pitäisi rajoittaa…..mutta tässähän ollaan ihan normi Orwellin tiellä.    Kansalaisilta tai yrityksiltä kysellään jo asioita, mitkä ovat ihan toisen tahon kaivelujen piirissä.   Jos on jotain aihetta, niin poliisi voi tutkia…..eli  syytä epäillä.   

&%”#%¤”%/¤”/%¤#/%¤#/%¤&#”&¤#”/%#¤¤(/&%¤(/¤/¤#%”#¤&%”#%/¤/%”¤%#”/%¤#/%¤”/

30.7.2015 klo 18:30 | päivitetty 30.7.2015 klo 18:30

”Luulin, että se on joku maailman huonoin huijaussähköposti” – Avi selvittää käteiskauppaan liittyviä rahanpesuriskejä

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on lähettänyt noin sadalle yritykselle ympäri maata kyselyn rahanpesulain noudattamisesta. Kyselyn saanut yrittäjä kertoo luulleensa sähköpostia huijausviestiksi.

Kuvakaappaus aluehallintoviraston lähettämästä kyselystä.
Kuvakaappaus aluehallintoviraston lähettämästä kyselystä. Kuva: Elmeri Vehkala

Helsingissä kolmea antikvariaattia pyörittävä Elmeri Vehkala kertoo saaneensa eilen aluehallintovirastolta sähköpostin, jota ei ollut uskoa todelliseksi.

– Meinasin pudota tuolilta, kun se sähköposti tuli. Luulin, että se on joku maailman huonoin huijaussähköposti. Sähköpostissa luki, että minulla on lakisääteinen velvoite vastata tähän kyselyyn, ja että tässä tutkitaan terrorismia ja rahanpesua, Vehkala kertoo.

Sähköpostissa luki, että minulla on lakisääteinen velvoite vastata tähän kyselyyn, ja että tässä tutkitaan terrorismia ja rahanpesua.

Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kerrotaan, että kysely ” Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä ja selvittämisestä annetun lain noudattamisesta” on lähetetty noin 100 yritykselle ympäri maata. Vehkala kuvailee kyselyä erikoiseksi.

– Siinä oli toinen toistaan älyttömämpiä kysymyksiä. Esimerkiksi, että tarkkailemmeko meidän asiakkaiden muuttunutta käytöstä, Vehkala sanoo.

Aluehallintoviraston mukaan tarkoitus on selvittää, minkä tyyppisissä yrityksissä ja millä toimialoilla käteisen rahan käyttöön voisi liittyä rahanpesun riski. Kysely on osoitettu muun muassa valuutanvaihtoliikkeille, panttilainauslaitoksille sekä arvotavarakauppiaille.

– Rahanpesulain soveltamisalaan kuuluvat ilmoitusvelvolliset, jotka myyvät tavaroita ja mahdollisesti ottavat vastaan käteistä rahaa. Ilmoitusvelvollisten joukko on noin reilut 50 000 ja me olemme poimineet sieltä eri toimialoilta porukkaa, joille kysely on lähetetty, Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Timo Aalto kertoo.

Yli 15 000 euron käteismaksut herättävät epäilykset

Aluehallintoviraston tarkoitus on selvittää kuinka suuria käteissummia yrityksissä liikkuu. Rahanpesun riski kasvaa Avin mukaan, kun yritys ottaa vastaan käteistä yhtenä suorituksena tai toisiinsa kytkeytyvinä suorituksina yhteensä yli 15 000 euroa.

Kolmen antikvariaatin omistaja ihmettelee, millä perusteella hänen yrityksensä kuuluvat tähän joukkoon.

– Me myymme käytettyjä kirjoja, joiden keskihinta on noin viisi euroa kappale. Kysyin tänään, että oletteko te katsonut esimerkiksi meidän liikevaihtoa, kun te lähetätte näitä kyselyitä. Kyllä ne väitti kiven kovaan, että liikevaihto otetaan huomioon, Vehkala ihmettelee.

En usko, että jossain päin Italiaa olisi vastaava virasto ja vastaava divari, jossa joku vaivautuisi vastaamaan tällaiseen kyselyyn.

Ylitarkastaja Timo Aalto painottaa, että kyselyn tarkoitus on nimenomaan kartoittaa, millaisia summia yrityksissä otetaan vastaan ja kuinka yleistä käteisen rahan käyttö yrityksissä on.

Aallon mukaan osa yrittäjistä ei edes tiedä olevansa rahanpesulain soveltamisalan piirissä. Rahanpesulaki velvoittaa yrityksiä ilmoittamaan rahanpesuepäilyistä.

– Emme epäile näitä toimijoita mistään rahanpesusta, vaan pyrimme kartoittamaan, miten he ovat nämä rahanpesulain edellyttämät velvoitteet hoitaneet. Heillä on omassa toiminnassaan mahdollisuus tunnistaa rahanpesutapauksia, eli heidän asiakkaansa mahdollisesti voivat tehdä epäilyttäviä liiketoimia, joihon saattaisi liittyä myös rahanpesua, Aalto selvittää.

Avi hyödyntää tietoja valvonnassa

Vehkala vastasi kyselyyn, vaikka kyselyn tarpeellisuus herättää miehessä omat epäilyksensä.

– Ne väitti ihan kirkkain silmin, että niiden pitää selvittää, onko Suomessa olemassa tavarakauppaa, jossa käytettään käteistä rahaa, koska niillä ei ole varmuutta asiasta. En usko, että jossain päin Italiaa olisi vastaava virasto ja vastaava divari, jossa joku vaivautuisi vastaamaan tällaiseen kyselyyn, Vehkala pohtii.

Aluehallintoviraston ylitarkastaja huomauttaa, että he vain toteuttavat laissa säädettyä valvontatehtäväänsä.

– Kyselyn tuloksia tullaan hyödyntämään valvonnan suunnittelussa ja kohdentamisessa. Meidän pitää tehdä riskiperusteista valvontaa, niin tämä antaa meille eväitä siihen riskiarviointiin, Aalto sanoo.

Single Post Navigation

Comments are closed.