matkalla pään sisällä……..

kaikki liittyy kaikkeen…

Norjan poroissa radioaktiivisuutta – Suomessa ei samaa ilmiötä, 2014……..

jk 2019/  (no2need::::   parasta tarkistaa uutisen päivitykset….eli pohjoisen säteilymäärät ympäristössä yleensä – oli mikä maa tahansa kyseessä /Suomi,Ruotsi, Norja)

No niin.   Suomessa ei ole mitään missään….mistä kansan tarvitsisi välittää.   Ei edes uutisenluku-taito ole niin väliksi.   Siitä saa näillä menoilla päänsärkyä.  Toinen väittää toista –   toinen toista.    Nytkin todetaan tuossa, ettei “mitään nousua ole havaittavissa”   …..ja sopivasti tai tarkoituksella – voi unohtaa asian kokonaisuudesta…eli siitä mitä JO on.         Siis cesium ym.   Siitä lisää Turun sanomien artikkelissa alempana  – eli että lappilaisilla oli monenkertaiset säteilyannokset  aikoinaan – jo ennen Tsernobyliä.   Saatikka mitä tuli lisää.

(  ravintoketju jäkälä-poro-ihminen rikastaa cesiumia tehokkaasti. )

   Mutta meillähän ei Suomessa ole tapana mainostella huonoja uutisia – ainakaan montaa kertaa.   Muisti on meillä (ihmisellä) sopivan lyhyt.  Vasiten jokainen negatiivinen asia, mikä liittyy – kaupantekoon, rahantekoon, markkinointiin, työllisyyteen ym — niin mielellään lakaistaan maton alle.    Viis siitä, onko joku terveellistä tai haitallista- mutta kauppaa se ei saa häiritä.    Ja sitähän oli jo aikoinaan esim poronlihan vienti ja myynti yleensä.  Ja sitä kautta toimeentulo lapissa (mikä toki tärkeää) ……mutta minne sen totuuden laittaa.   No piiloon tietenkin.    Ja vähän dis-infoa ja propagandaa päälle kermaksi,  jotta tavis-suomalainen ei jaksa välittää…..onko nyt jotain sitä tai tätä jossain ruuassa = kaloissa, sienissä , kasviksissa ym.       Suomalainen on niin kova sälli ja eukko….että meihin ei vaikuta Tsernobylit eikä muutkaan bylit eikä hylit.    Kova kansa.   Terve ja kuolematon..heh.

STT: ILTALEHTI:

Säteilyasiantuntijoiden mukaan radioaktiivisuus on peräisin Tshernobylissä liki 30 vuotta sitten sattuneen ydinvoimaonnettomuuden laskeumasta.

Keski-Norjassa viime kuussa tehdyissä mittauksissa poronlihakilosta mitattiin 8 200 becquereliä radioaktiivista cesium-137:ää. Pari vuotta sitten vastaava arvo oli 1 500 becquereliä. Kohonneita säteilyarvoja on Norjassa mitattu myös lampaanlihasta.

Norjan säteilyturvakeskuksen tutkijan Lavras Skuterudin mukaan selitys kohonneille arvoille ovat eläinten syömät sienet.

– Tänä vuonna on ollut erityisen paljon sieniä. Lisäksi sienikausi on kestänyt pitkään, ja sieniä on kasvanut hyvin korkealla vuorilla.

Erityisen hyvin radioaktiivisuutta imee itseensä tutkijoiden mukaan kehnäsieni.

Suomessa vastaavia korkeampia radioaktiivisuusarvoja ei ole mitattu.

– Meillä ei mitään tällaista outoa tai yhtäkkistä nousua ole havaittu, sanoo johtaja Tarja K. Ikäheimonen Säteilyturvakeskuksesta.

Norjan poronhoitoalueelle tuli Tshernobylistä kovin laskeuma Euroopassa.

– Meillä Lappi säästyi suurimmaksi osaksi laskeumalta, Ikäheimonen selittää.

STT
###### #####    #######
   ja tässä sitten vähän lisuketta vuosien takaa. 

Poronlihassa on yhä vuosien 1945-1963 ydinkokeiden jäämiä

Kotimaa | Turun Sanomat 7.5.2007 02:30 |

Turun Sanomat

Suomalaisessa poronlihassa on yhä vieläkin jäämiä ydinvaltioiden vuosina 1945-1963 tekemistä ydinasekokeista.

– Puolet nykyisestä poronlihan 200 becquerelin cesium-137-pitoisuudesta on peräisin kymmenien vuosien takaisista ydinräjäytyksistä, sanoo Riitta Hänninen Säteilyturvakeskuksesta.

Lappilaiset kärsivät jo yli kaksikymmentä vuotta ennen Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuutta moninkertaisista säteilyannoksista verrattuina muihin suomalaisiin.

Eri puolilla maailmaa ilmakehässä tehdyt räjäytykset sinkosivat runsaasti erilaisia radioaktiivisia aineita ilmakehän ylempiin kerroksiin. Vuosien kuluessa ydinsaaste rapisi maan pinnalle.

Suomen lappiin suurin osa radioaktiivisista aineista kulkeutui lähinnä Neuvostoliitossa, Kuolan niemimaan takana Novaja Zemljan saarella tehdyistä ydinräjäytyksistä.

– Erityisesti lappilaisille poromiehille ydinkoelaskeuma aiheutti selvästi suuremman säteilyannoksen kuin muille, Hänninen sanoo.

– Poromiehet saivat cesiumia ravinnon mukana poronlihasta. Poronlihan suuri cesiumpitoisuus taas johtui siitä, että ravintoketju jäkälä-poro-ihminen rikastaa cesiumia tehokkaasti.

Jopa sata vuotta kasvava jäkälä sitoi radioaktiivista cesiumia itseensä niin hyvin, että yhä vieläkin porot syövät lapissa jäkälän mukana melkein puoli vuosisataa sitten laskeutunutta ydinsaastetta.

Kun normaalisti aikuisen ihmisen luonnon omista lähteistä johtuva radioaktiivisuus on 3 000-6 000 becquerelia, vuoden 1965 huippumittauksissa lapin poromiesten keskiarvo oli noin 45 000 becquerelia.

Tshernobylin ydinturman jälkeen keskiarvo asettui vajaaseen 10 000 becquereliin. Ennen onnettomuutta lappilaisten poromiesten radioaktiivisuus oli ehtinyt laskea jo noin 4 000 becquereliin.

Ydinasevaltiot ehtivät posautella ilmakehässä kaikkiaan 512 ydinräjäytystä ennen kuin puuha havaittiin vaaralliseksi ja kaikki, paitsi maan alla tehtävät ydinkokeet kiellettiin vuonna 1963.

%%%&/&&%&%

jk. 2019/    Keski-Suomen sienissä vielö jäämiä, – kertoi media joku viikko sitten.

Single Post Navigation

Comments are closed.